10 motive pentru care somnul bun este foarte important
Un somn bun este incredibil de important pentru sanatatea ta. La fel de important este sa mananci sanatos si sa faci miscare. Din pacate, exista multe lucruri care pot interfera cu modelele naturale de somn. Oamenii dorm acum mai putin decat in trecut, iar calitatea somnului a scazut mult. Iata 10 motive pentru care somnul bun este important.
-
Somnul diminuat este legat de greutatea corporala mai mare
Somnul diminuat este puternic legat de cresterea in greutate. Oamenii cu o durata scurta de somn tind sa cantareasca semnificativ mai mult decat cei care au un somn adecvat. De fapt, durata scurta a somnului este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru obezitate. Intr-un studiu amplu, copiii si adultii cu durata scurta de somn au fost cu 89% si, respectiv, 55% mai predispusi sa dezvolte obezitate. Se crede ca efectul somnului asupra cresterii in greutate este mediat de numerosi factori, inclusiv hormoni si motivatiie pentru exercitii fizice. Daca incercati sa pierdeti in greutate, este absolut crucial sa aveti un somn de calitate.
-
Cei care dorm bine tind sa manance mai putine calorii
Studiile arata ca indivizii lipsiti de somn au un apetit mai mare si tind sa manance mai multe calorii. Privarea de somn perturba fluctuatiile zilnice ale hormonilor apetitului si se crede ca provoaca o slaba reglare a apetitului. Aceasta include niveluri mai ridicate de grelina, hormonul care stimuleaza apetitul si niveluri reduse de leptina, hormonul care suprima apetitul.
-
Un somn bun poate imbunatati concentrarea si productivitatea
Somnul este important pentru diferite aspecte ale functiei creierului. Aceasta include cunoasterea, concentrarea, productivitatea si performanta. Toate acestea sunt afectate negativ de lipsa de somn. Un studiu asupra stagiarilor medicali ofera un bun exemplu. Stagiarii cu un program traditional cu ore de lucru prelungite de peste 24 de ore au facut cu 36% mai multe erori medicale grave decat stagiarii cu un program care a permis mai mult somn. Un alt studiu a constatat ca somnul scurt poate afecta negativ unele aspecte ale functiei creierului intr-un grad similar cu intoxicatia cu alcool. Pe de alta parte, s-a dovedit ca somnul bun imbunatateste abilitatile de rezolvare a problemelor si performanta memoriei atat la copii cat si la adulti.
-
Un somn bun poate maximiza performanta atletica
S-a demonstrat ca somnul imbunatateste si performanta atletica. Intr-un studiu asupra jucatorilor de baschet, s-a demonstrat ca somnul mai lung imbunatateste semnificativ viteza, acuratetea, timpii de reactie si bunastarea mentala. Durata mai mica a somnului a fost, de asemenea, asociata cu o performanta slaba la exercitii si cu limitarea functionala a femeilor mai in varsta.
Un studiu facut pe 2.800 de femei a constatat ca somnul de slaba calitate a fost legat de mersul mai lent, rezistenta la aderenta mai mica si dificultati mai mari de a desfasura activitati independente.
-
Calitatea diminuata a somnului inseamna un risc mai mare de boli de inima si accident vascular cerebral
Calitatea si durata somnului pot avea efect major asupra multor factori de risc pentru sanatate. Acestia sunt factorii despre care se crede ca determina bolile cronice, inclusiv bolile de inima. O analiza a 15 studii a constatat ca persoanele care nu dorm suficient au un risc mult mai mare de boli de inima sau accident vascular cerebral decat cele care dorm 7-8 ore pe noapte
-
Somnul afecteaza metabolismul glucozei si riscul de diabet de tip 2
Restrictia experimentala a somnului afecteaza glicemia si reduce sensibilitatea la insulina. Intr-un studiu pe tineri sanatosi, limitarea somnului la 4 ore pe noapte timp de 6 nopti la rand a cauzat simptome de prediabet. Aceste simptome au disparut dupa o saptamana de durata crescuta a somnului. Obiceiurile proaste de somn sunt, de asemenea, puternic legate de efectele adverse asupra zaharului din sange la populatie in general. Cei care dorm mai putin de 6 ore pe noapte s-au dovedit in mod repetat ca prezinta un risc crescut de diabet de tip 2.
-
Un somn slab calitativ este legat de depresie
Problemele de sanatate mintala, cum ar fi depresia, sunt puternic legate de calitatea slaba a somnului si de tulburarile de somn. S-a estimat ca 90% dintre persoanele cu depresie se plang de calitatea somnului. Somnul de slaba calitate este asociat cu un risc crescut de moarte prin sinucidere. Cei cu tulburari de somn precum insomnia sau apneea obstructiva in somn raporteaza, de asemenea, o rata de depresie semnificativ mai mare.
-
Somnul imbunatateste functia imunitara
Chiar si o mica pierdere a somnului sa dovedit a afecta functia imuna. Un studiu amplu de 2 saptamani a monitorizat dezvoltarea racelii obisnuite dupa ce a administrat oamenilor picaturi nazale cu virusul racelii. Au descoperit ca cei care au dormit mai putin de 7 ore au fost de aproape de 3 ori mai predispusi sa dezvolte o raceala decat cei care au dormit 8 ore sau mai mult. Daca aveti adesea raceli, asigurarati-va ca dormiti cel putin 8 ore pe noapte. Ar putea fi de mare ajutor. Alimentatia cu mai mult usturoi poate ajuta si ea sistemul imunitar.
-
Somnul slab calitativ este legat de inflamatia din organism
Somnul poate avea un efect major asupra inflamatiei din corpul dumneavoastra. De fapt, se stie ca pierderea somnului activeaza markeri nedoriti de inflamatie si leziuni celulare. Somnul slab calitativ a fost puternic legat de inflamatia pe termen lung a tractului digestiv, in tulburari cunoscute asa cum este boala inflamatorie a intestinului. Un studiu a observat ca persoanele lipsite de somn cu boala Crohn aveau un risc dublu de recidiva in comparatie cu pacientii care dormeau bine. Cercetatorii recomanda chiar evaluarea somnului pentru a ajuta la predictibilitatea rezultatelor individuale ale celor cu probleme inflamatorii pe termen lung.
-
Somnul afecteaza emotiile si interactiunile sociale
Somnul deficitar va reduce capacitatea de a interactiona social. Mai multe studii au confirmat acest lucru folosind teste emotionale. Un studiu a constatat ca persoanele care nu dormisera aveau o capacitate redusa de a recunoaste expresiile furiei si fericirii. Cercetatorii cred ca somnul slab calitativ va afecteaza capacitatea de a recunoaste indicii sociale importante si de a procesa informatii emotionale.
Alaturi de nutritie si exercitii fizice, somnul bun este unul dintre pilonii sanatatii. Pur si simplu nu puteti obtine o sanatate optima fara a va ingriji de calitatea si durata somnului.
Acum ca stiti toate aceste lucruri, e clar ca daca aveti probleme cu somnul, trebuie sa cereti ajutor. Va asteptam la cabinetul de terapie scurta stategica pentru a va face bine si a putea duce viata pe care o doriti.