10 semne care spun ca ai putea suferi de Tulburare Obsesiv Compulsiva (2)

Continuam in randurile de mai jos sa detaliem alte 5 simptome care iti pot spune ca suferi de Tulburare Obsesiv Compulsiva. Te rugam sa nu folosesti aceste randuri ca diagnostic ci doar ca un semnal de alarma care sa te trimita la specialist. Numai un psihiatru poate pune astfel de diagnostice, noi doar te informam care ar putea fi lucrurile periculoase pentru sanatatea ta.

  1. Ganduri sexuale nedorite. Trebuie sa recunoastem ca toti avem ganduri sexuale. Unele sunt dorite, altele nedorite. Insa o persoana cu Tulburare Obsesiv Compulsiva are ganduri pe care nu si le doreste si apoi este macinata de sentimente de vinovatie. Crede ca numai ea/el le are si nici nu indrazneste sa vorbeasca despre asta cu cineva. Nici macar in procesul medical de evaluare.
  2. Teama de violenta. Tuturor ne este teama de violenta dar suntem constienti ca, desi ne este teama, vor fi situatii in care noi sau cei dragi ai nostri vom fi implicati, mai mult sau mai putin. Nu fugim de asta, e un risc asumat, pentru ca traim intr-o lume violenta. O persoana cu Tulburare Obsesiv Compulsiva este aceea care suna acasa de 10 ori pe zi ca sa se asigure ca cei dragi sunt in suferinta. Este o grija exacerbata care ii impulsioneaza sa faca ceva si prin asta devin suparatori pentru cei din jur.
  3. Disecarea relatiilor. E normal sa ne gandim la relatiile noastre, sa stim unde am gresit si sa indreptam lucrurile. Dar o persoana cu Tulburare Obsesiv Compulsiva analizeaza insistent orice relatie si daca aceasta se intampla sa aiba dificultati sau sa se confrunte cu o separare sau cu o cearta, va incepe sa creada despre sine ca este o persoana rea care a cauzat un dezastru.
  4. Cauta (re)asigurare. Nu e rau sa ceri o parere cand ai de luat o decizie importanta, dar nu merge nici sa ceri mereu si de la oricine pareri cu privire la orice decizie pe care o iei. Trebuie sa-ti asumi propriile decizii si sa traiesti cu ele. Daca cersesti asigurare si aprobare de la oricine ajungi curand o persoana dezagreabila si suspecta de Tulburare Obsesiv Compulsiva.
  5. Uraste felul cum arata. Cu totii ne uitam in oglinda dimineata. Suntem cu parul ciufulit, cu cearcane sau barba nerasa. Dar de la a remarca lucrurile care necesita corectie si pana la a spune despre tine insuti ca urasti felul cum arati e cale lunga. Sa ajungi sa nu-ti placa nimic la tine, la aspectul tau, e ceva bolnavicios. Cere ajutor cat de repede.

Daca ai citit doar acest articol, te rugam sa-l parcurgi si pe cel anterior asa incat sa-ti poti face o impresie completa asupra posibilelor simptome de Tulburare Obsesiv Compulsiva. Daca te recunosti in ele sau recunosti comportamentul cuiva drag, cereti ajutor medical. Exista recuperare si vindecare. De ce sa nu va bucurati de viata pe care o aveti si de relatia dintre voi?