11 lucruri (relativ banale) care iti pot declansa anxietatea (II)
Continuam sa enumeram declansatorii banali ai anxietatii. Daca ai luat in serios materialul anterior si ai pornit deja la ordonarea propriei vieti asa incat sa nu te mai intersectezi cu axietatea, ai facut foate bine. Mai jos, iti dam inca putin de lucru. Stim ca nu e usor, dar nici nu trebuie sa treci de unul singur prin acest proces. Poti cere oricand ajutorul unui specialist.
- Petrecerile si evenimentele sociale. Uneori si evenimentele sociale ne fac anxiosi. Vrei sa dai bine la petrecerea organizata de cel mai bun prieten sau de seful de la serviciu? In situatia asta o sa fii mai mult stresat si obosit decat bucuros de eveniment. Se intampla asta din cauza ca acorzi o importanta prea mare unui lucru care pana la urma este marunt.
- Conflictele. Acestea pot fi motive serioase care sa declanseze anxietatea, mai ales daca se petrec in familie sau la locul de munca. Poti ajunge pana acolo incat sa te simti coplesit, fara iesire. Tocmai de asta limiteaza cat poti de mult implicarea ta in conflicte. Asta nu inseamna sa accepti orice ti se ofera. Inseamna sa-ti aleg bataliile si mereu sa folosesti un stil argumentativ si calm. Daca nu e asta stilul tau, ar trebui sa devina stilul tau. Te ajuta mult.
- Stresul. Stresul este privit adesea ca fiind ceva negativ. El poate deveni ceva negativ daca este persistent si progresiv. Daca e prea mult, cu alte cuvinte. Daca este in limitele acelui stres care te face sa te aduni sa mergi la munca desi esti obosit si n-ai niciun chef, e vorba de un stres folositor, care te indeamna la responsabilitate si eficienta.
- Competitiile. Si ele sunt bune din cand in cand. Dar sa nu faci din asta un stil de viata pentru ca nu esti un… “sportiv de performanta”. Nu e necesar sa performezi non-stop. Ciclul normal de viata implica 7-8 ore de activitate intensa in care ocazional sa performezi alternat cu 3-4 ore de activitate coditiana, gospodareasca, urmat de cateva ore de somn si inactivitate. Orice depaseste acest ritm devine in timp obositor si declansator de anxietate (si de alte boli).
- Declansatorii personali. Acesti declansatori sunt foarte greu de identificat fara ajutorul anxiosului. El este in masura sa spuna ce i s-a intamplat in trecut si ce semnificatie asociaza acesta unor oameni, locuri sau situatii. Presupune sa se cunoasca foarte bine si, cu ajutorul specialistilor, sa ajunga sa se controleze foarte bine asa incat sa lupte cu anxietatea pe orice front va fi necesar.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]E posibil sa spui ca sunt prea multe lucruri la care trebuie sa fii antent asa incat sa nu ajungi la anxietate. Si e adevarat. E putin probabil sa reusesti sa controlezi toti acesti factori. Dar daca reusesti sa controlezi cativa, tot e un mare castig pentru sanatatea ta. Merita sa lupti pentru binele tau, nu-i asa?