11 semne ale Personalitatii Bordeline (partea I)
Tulburarile de personalitate sunt modele nesanatoase de ganduri, emotii si actiuni pe termen lung. Dintre cele 10 tulburari de personalitate – care includ tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva (OCPD), tulburarea de personalitate paranoida si tulburarea de personalitate narcisica – tulburarea de personalitate limita (BPD) tinde sa fie cea mai gresit inteleasa.
Numele tulburarii este suficient pentru a starni confuzie, deoarece „limita” pare sa implice ca BPD nu este o problema in toata regula. Expertii au considerat initial ca BPD se afla la granita dintre psihoza (tulburare mintala severa) si nevroza (boala mintala usoara) si nu justificau clasificarea ca o tulburare distincta.
Abia in 1980 BPD a fost mentionata ca tulburare de sine statatoare. De atunci, expertii au ajuns sa inteleaga si sa defineasca mai bine aceasta boala complexa. Exista dovezi ample ca este mostenita partial genetic si partial ca functie a experientelor stresante din timpul cresterii si dezvoltarii, care duc la o interferenta semnificativa cu functionarea normala.
Expertii americani au confirmat ca multi dintre pacientii cu BPD au avut o forma de pierdere, trauma sau abandon in copilarie, pe care incearca sa le digere ca adulti. Acestea fiind spuse, a avea dezvoltare dificila sau un istoric familial de BPD nu inseamna ca esti destinat sa ai aceasta tulburare, inseamna doar ca ai acest factor de risc.
Exista semne revelatoare?
BPD afecteaza aproape 1,6% dintre adultii din statele Unite. Aceasta statistica poate parea neinsemnata, dar probabil nu reuseste sa reprezinte intreaga populatie afectata. BPD poate fi dificil de diagnosticat, deoarece multe dintre simptome se suprapun cu alte boli mintale, cum ar fi depresia, tulburarea de personalitate bipolara si narcisista. In plus, delimitarea se petrece de-a lungul unui spectru. Oamenii isi pot petrece intreaga viata nestiind ca au o boala mintala si nu cauta niciodata ajutor pentru a-si atenua simptomele. Pe baza celui mai recent model de diagnosticare, iata semnele acestei boli:
Schimbari ale stimei de sine
Persoanele cu BPD au tendinta de a se confrunta cu indoieli coplesitoare de sine. Acesti indivizi au o stima de sine incredibil de instabila, asa ca se bazeaza foarte mult pe laude si aprobare externa pentru a-si defini identitatea. Sub acesta, exista un sentiment de inferioritate si incompletitudine. Persoanele cu BPD pot chiar copia actiunile si comportamentele altora, deoarece capacitatea lor de a fi independenti si autonomi este foarte afectata.
Evita sa se gandeasca la viitor
Desi cu siguranta nu aveti nevoie sa va planificati intreaga viata, majoritatea oamenilor au aspiratii si planuri cel putin vagi. Persoanele care au BPD nu au niciun fel de auto-directie. Nu stiu ce vor de la viata.
Probleme de empatizare
Persoanelor cu BPD le este greu sa gestioneze atat constiinta de sine, cat si empatia. Exista o lipsa de intelegere a modului in care propriul lor comportament afecteaza oamenii, asa ca atunci cand emotiile lor sunt scapate de sub control, nu inteleg ca acest lucru provoaca stres pentru altii. Aceasta lipsa de constientizare este unul dintre motivele pentru care persoanele borderline tind sa aiba probleme in mentinerea unor relatii sanatoase pe termen lung.
Relatii haotice
Persoanele cu BPD se gasesc frecvent in relatii abuzive fizic sau emotional. In multe cazuri, graviteaza catre parteneri care spera ca le vor putea satisface nevoile care nu au fost satisfacute in copilaria lor. Asta duce adesea la mentinerea in relatii toxice. Oamenii cu BPD tind sa fie excesiv de neincrezatori in relatii. Exista o anxietate atat de crescuta ca vor pierde persoana care le este aproape, incat ajung sa o alunge. Relatiile romantice nu sunt singurele furtunoase; persoanele cu BPD tind sa treaca de la o apropiere extrema la o displacere extrema fata de prieteni si familie.
Anxietate coplesitoare
Toti devenim anxiosi din cand in cand, dar pentru cei cu BPD, anxietatea este consumatoare, caracterizata prin sentimente intense de nervozitate, tensiune sau panica. Aceste emotii apar adesea ca un raspuns hipersensibil la actiunile altora. Persoanele cu BPD au o dorinta debilitanta de a fi necesare si placute. Ca urmare a acestei anxietati sporite, persoanele isi exprima emotiile in moduri explozive, nepotrivite.
Frica constanta de abandonare
Frica de a fi singur, respins sau abandonat este un semn graitor al BPD. Aceste nesigurante genereaza reactii irationale si comportamente geloase si paranoice Aceasta nesiguranta poate duce chiar la comportamente mai extreme si manipulatoare. Pentru persoana cu BPD, totul se pliaza in dorinta lor disperata de a evita abandonul.
Intr-un material viitor vom continua sa analizam si alte semne revelatoare ale acestei boli.
Daca te-ai recunoscut pe tine sau pe cineva drag in randurile de mai sus, cere ajutor medical cat mai repede. Un psiholog iti poate fi de mare ajutor in recuperarea din aceasta boala. Cauta-ne la cabinet cat mai curand.