11 Semne ale Personalitatii Bordeline (partea II)
Asa cum va promiteam intr-un material anterior, iata continuam sa analizam cele mai importante si frecvente semne ale tulburarii borderline (BPD).
Depresia
BPD este adesea diagnosticata gresit ca fiind depresie cronica. Desi depresia este frecventa la persoanele care au BPD, simptomele lor tind sa se manifeste putin diferit. Este o depresie foarte grea, profunda. Pacientul este incarcat cu acest sentiment cronic despre sine cum ca nu are nicio valoare si de un sentiment generalizat ca nimic nu conteaza.
Schimbari frecvente de dispozitie
Dispozitiile neregulate sunt un simptom al BPD, ceea ce face usor confundarea cu tulburarea bipolara. Nu este aceeasi stare de dispozitie persistenta pe care o vedeti la cineva cu tulburare bipolara, caracterizata prin episoade maniacale severe sau depresive care pot dura saptamani sau mai mult. In schimb, starile de spirit BPD se schimba rapid si sunt adesea declansate de reactii exagerate la evenimente externe.
Furie incontrolabila
Este obisnuit ca persoanele cu BPD sa reactioneze intr-un mod care pare exagerat sau disproportionat fata de un eveniment. Persoanele cu BPD isi proiecteaza frecvent problemele si emotiile asupra altora. Nu pot recunoaste ca ei sunt cei cu problema, asa ca in schimb ei dau vina pe altii. Este imposibil pentru ei sa recunoasca faptul ca furia lor nu este justificata de o alta persoana, ci de fapt vine din interior.
Incapacitatea de a controla actiuni
Persoanele cu BPD sunt adesea impulsive: vor cheltui mii de lei pe un televizor nou, fara sa se gandeasca la modul in care le va afecta finantele, de exemplu. Pur si simplu nu se pot opri. Uneori, tendintele de asumare a riscurilor pot duce chiar la autovatamari. Acest lucru se intampla in general atunci cand persoanele cu BPD se simt extrem de disociate, detasate sau amortite pentru prea mult timp.
Ganduri suicidare
Desi nu este un simptom oficial al tulburarii borderline, exista o rata ridicata de idei suicidare si tentative de sinucidere la populatia afectata deBPD. Potrivit unui studiu de Medicina din mai 2019, rata sinuciderilor pentru cei cu BPD a fost de pana la 10%. Riscul este mai mare la acesti pacienti, deoarece pot fi impulsivi. Asa ca, in loc sa fie atat de deprimati incat sa nu se poata ridica din pat, ar putea sa vada sinuciderea ca singura solutie logica pentru a opri situatia in care se afla.
Am ajuns la finalul listei cu semnele relevante ale acestei boli. Ai sesizat desigur ca e vorba de o boala serioasa care nu poate fi neglijata. Daca e lasata netratata consecintele pot fi grave. Din nou te indemnam, daca te-ai recunoscut in aceste randuri pe tine sau pe cineva drag cere ajutor la psiholog neintarziat. Meriti sa fii sanatoasa si sa ai o viata buna. Ajutorul il gasesti la cabinet. Ne poti contacta oricand.