12 cauze surprinzătoare ale depresiei. Află-le și tu!

cauze

Te-ai gândit probabil până acum că depresia e o boală serioasă și că se declanșează din motive foarte serioase. O să fii surprins să afli că lucrurile nu stau chiar așa. Vom parcurge împreună o listă de cauze declanșatoare de depresie la care chiar nu te-ai gândit.

 

Cauze de natură chimică

  • Afecțiunile tiroidiene. Atunci când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian rezultă hipotiroidismul. Una dintre simptomele sale este depresia. Hormonul este multifuncțional dar în principal el reglează nivelul de serotonină din creier. Dacă depresia ta se asociază cu sensibilitate la frig, constipație și oboseală, n-ar strica să faci un test al funcționării tiroidei. Hipotiroidismul se tratează medicamentos.
  • Anticoncepționalele.  Ca orice medicament și acestea pot avea efecte adverse. Contraceptivele orale conțin progesteron sintetic care la anumite femei produce depresie. “Femeile cu antecedente în materie de depresie experimentează o intensificare a simtomelor atunci când iau anticoncepționale” spune profesoara de obstetrică și ginecologie Hilda Hutcherson de la Columbia University.
  • Anumite medicamente. Persoanele cu predispoziție la depresie trebuie să aibă grijă ce tratramente urmează pentru afecțiuni precum acnee, anxietate, insomnie, scăderea colesterolului, diminuarea simptomelor menopauzei. Tratamentele obișnuite pentru astfel de afecțiuni riscă sa le accentueze simptomele depresive și sa le facă mai mult rău decât bine.

 

Cauze care țin de obiceiuri proaste și vicii

  • Fumatul. Acest viciu e legat de depresie pentru că e știut faptul că nicotina afectează neutransmițătorii declanșatori de activitate cerebrală. Rezultă astfel un nivel ridicat de dopamină și serotonină (asupra acestor substanțe chimice organice acționează și medicamentele antidepresive). Renunțați la țigări dacă vreți să aveți un bun echilibru chimic la nivelul creierului.
  • Obiceiurile proaste în privința somnului. Privarea de somn duce la iritabilitate și crește riscul de depresie. Aceasta a fost concluzia clară a unui studiu care a avut loc în 2007. “Dacă nu dormi, celulele cerebrale nu au timp să se recupereze după efortul cotidian și vor înceta să mai funcționeze bine. Acest lucru conduce clar la depresie” declară Matthew Edlund, directorul Centrului de Medicină Circadiană din Sarasota, Florida.  
  • Platformele de socializare. Tinerii și adolescenții petrec mult timp în chat-uri sau pe aceste platforme de socializare, în frunte cu Facebook-ul. Acest lucru poate fi asociat cu depresia. Ei pornesc de la dependența de internet și platforme și ajung să nu mai socializeze în mod real în viața de zi cu zi. Ajung la o viziune nerealistă despre lumea în care trăiesc.
  • Lipsa peștelui din alimentație. Lipsa acidului Omega 3 din alimentație poate crește riscul de depresie. Un studiu finlandez din 2004 a demonstrat legătura dintre acest acid și depresia la femei (nu și la bărbați) asociată cu tulburarea bipolară. Legătura se explică prin faptul că acest acid reglează nivelul serotoninei din creier. Situația se poate compensa cu suplimente alimentare pe bază de Omega 3.

 

Relații defectuoase, inadaptări

  • Adaptarea la sezonul cald. Te-ai obișnuit să auzi că oamenii au depresie iarna, când e frig, soarele “lipsește” de pe cer și n-ai elan să faci mai nimic. Dar, un procent din populație suferă similar în momentul în care se instalează vremea bună. Pentru ei vara e o perioadă dificilă.
  • Sfârșitul unui serial TV. Uneori serialele transmise la TV capătă o importanță prea mare în viețile noastre. Când se sfârșesc simțim că o parte importantă a vieții noastre nu mai există și confruntarea cu această lipsă duce la depresie sau chiar la sinucidere, în cazuri grave. Se întâmplă astfel din cauză că privim la TV cu dorința reală de socializare. Înlocuim oamenii importanți din jurul nostru cu emisiunile TV. Televizorul și emisiunile pe care le transmite ne-au devenit cei mai buni prieteni. Uităm de viața reală și ne confundăm cu poveștile pe care le privim.
  • Relațiile defectuoase cu frații. Relațiile defectuoase în general pot duce la depresie, dar se pare că cele cu frații sunt mai importante decât altele, atunci când vine vorba de analiza cauzelor depresiei. Relațiile sănătoase dintre frați îi ajută să se raporteze corect la lumea în care trăiesc, să depășească mai ușor problemele și să nu le dea o importanță prea mare.

 

Viața cotidiană

  • Locul în care trăiești. S-a descoperit în urma unor cercetări că cei care locuiesc în orașe au o rată a depresiei cu 39% mai mare decât cei care locuiesc în zone rurale. Se întâmplă acest lucru din cauza nivelului stresului care generează dezechilibre psihologice.  
  • Prea multe alegeri. Din cauza faptului că tot timpul trebuie să alegem ne simțim copleșiți de multitudinea de posibilități. Devenim obosiți, stresați, depășiți de numărul de alegeri pe care le avem de făcut zi de zi. Cu cât ne străduim mai mult să alegem bine, cu atât suntem împinși mai mult către depresie.

Suntem siguri că au fost cel puțin câteva cauze declanșatoare de depresie care te-au surprins. Merită să te raportezi și la ele atunci când analizezi contextul propriei depresii. Încearcă să înțelegi ce se întâmplă cu tine și schimbă lucurile care îți fac rău. N-o să fie ușor la început, dar vei reuși dacă pui preț pe sănătatea ta.