12 factori care cresc riscul aparitiei depresiei la tineri
S-a crezut multa vreme ca depresia este o boala care afecteaza numai adultii dar in ultimii ani cercetarile de specialitate au adus in atentia noastra o realitate mult mai cruda decat credeam: copiii si tinerii sufera si ei de depresie. Si cum depresia nu trece de la sine, acestia ajung la maturitate netratati – de cele mai multe ori. In randurile de mai jos incercam sa trecem in revista cat mai multi din factorii care cresc riscul aparitiei depresiei celor din grupa lor de varsta.
Factori de risc de natura comportamentala, emotionala sau care sunt reactii la boli fizice
- Dificultatile care afecteaza stima de sine, precum obezitatea, problemele de relationare cu cei de varsta lor, dificultati la invatat sau au fost supusi unor comportamente de excludere (bullying pe termen lung).
- Tinerii care au fost martori ai unor violente fizice, psihice, sexuale sau au fost victime care n-au spus nimanui prin ce-au trecut.
- Tinerii care sufera de tulburare bipolara ajung in timp sa sufere si de depresie. Tulburarile anxioase, de personalitate sau cele alimentare pot de asemenea sa conduca la depresie, daca nu se iau masuri de tratare si recuperare a bolnavului (copil sau tanar).
- Tinerii care au o disabilitate de invatare sau o tulburare de atentie/hiperactivitate (ADHD).
- Tinerii care sufera de dureri constante provocate de boli fizice precum cancerul, diabetul sau astmul.
- Tinerii care au anumite trasaturi de personalitate precum stima de sine scazuta, sunt foarte dependenti de anumite persoane, sunt foarte auto-critici sau pesimisti.
- Tinerii care abuzeaza de alcool, nicotina sau droguri.
- Tinerii care s-au etichetat drept gay si traiesc intr-un mediu care nu le ofera sustinere (emotionala, mai ales).
Factori de risc care tin de istoricul de familie
Putini parinti cu copii depresivi isi dau seama cat de mult i-au influentat pe acestia in declansarea depresiei si in felul cum s-au raportat la boala. Parintii, bunicii, persoanele din familie genereaza un pattern, un model de comportament pe care copiii il invata si cred ca asa trebuie sa se comporte. E foarte greu pentru un specialist sa scoata din acest tipar un copil cu reale sanse la vindecare.
- Sa aiba un parinte, bunic sau alta ruda de sange cu depresie, tulburare bipolara sau cu probleme legate de consumul de alcool.
- Sa aiba un membru al familiei care s-a sinucis.
- Sa aiba o familie disfunctionala sau o familie cu multe conflicte.
- Sa aiba o familie care a trecut prin divort sau sa fii pierdut pe cineva drag de curand sau sa fie separat de un membru al familiei.
Nu lasati copiii sau tinerii netratati. Luati in serios boala lor
Atunci cand vedeti ca fiul sau fiica isi schimba comportamentul nu puneti totul pe seama vreunei suparari marunte sau pe seama adolescentei pline de dificultati. Depresia e o boala serioasa care nu trece daca o ignorati. Dimpotriva, se agraveaza. Mai bine sa mergeti la specialist si sa nu fie nimic serios, decat sa fie ceva serios si sa nu-i dati importanta. Daca cel mic a fost diagnosticat cu depresie e bine sa urmeze tratamentul recomandat de specialisti: medicamente si psihoterapie. Recomandarea noastra este sa apeleze la terapia scurta strategica. Aceasta ajuta bolnavii sa se recupereze rapid, in medie 7 sedinte si le ofera abilitatile necesare asa incat sa combata boala in caz ca aceasta da semne de revenire.