2 mituri care ii afecteaza pe cei suferinzi de atacuri de panica

Atacurile de panica au crescut ca frecventa si intensitate in ultimii 2 ani. Cel mai probabil din cauza pandemiei, a fricii crescande pentru ziua de maine, a consecintelor economice pronuntate. Chiar si asa, sunt oameni care ii iau in ras pe cei suferinzi de atacuri de panica. Se intampla asta pentru ca majoritatea oamenilor sunt neinformati. Si nici nu le pasa sa se informeze. Iata mai jos 2 dintre cele mai dureroase mituri care circula in societate.

 

Mit: Atacul de panica e o reacție exagerata si intenționat dramatica

Realitate: contrar convingerilor stigmatizante, atacurile de panica nu sunt ceva ce oamenii pot controla. Nu stim exact ce cauzeaza atacurile de panica, dar stim ca acestea pot fi adesea declansate de evenimente stresante, boli mintale, stimuli nespecificați sau schimbari in mediu. Atacurile de panica sunt incomode, involuntare si apar adesea fara avertisment.

In loc sa caute atentie, majoritatea oamenilor care sufera de atacuri de panica au o mare stigmatizare si rusine, urasc sa aiba atacuri de panica in public sau in jurul altora.

Cand se simt aproape de un atac de panica, parasesc rapid locul in care se afla pentru a evita crizele in public.

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru cineva care are un atac de panica este sa il intrebi direct de ce are nevoie si cum poti sa-l sprijini cel mai bine.

Daca cunosti o persoana care sufera adesea de atacuri de panica, intreab-o intr-un moment linistit ce anume ii trebuie cand are o criza.

 

Mit: Numai persoanele diagnosticate cu o boala mintala se confrunta cu atacuri de panica

Realitate: Oricine poate experimenta un atac de panica, chiar si fara un diagnostic de boala mintala.

Unii oameni sunt mai expusi riscului de a suferi multiple atacuri de panica de-a lungul vietii. Inclusiv persoane cu antecedente familiale de atacuri de panica sau antecedente de abuz sau traume asupra copiilor. Are un risc mai mare de atac de panica o persoana cu diagnostic de:

  • tulburare de panica
  • tulburare de anxietate generalizata  
  • tulburare de stres posttraumatic  

Persoanele care nu indeplinesc aceste criterii sunt inca expuse riscului – mai ales daca au trecut de curand printr-un eveniment traumatic, se afla intr-un mediu stresant sau nu au nevoile de baza indeplinite (somn, apa, hrana, etc).

Din acest motiv, este o idee buna ca toata lumea sa aiba o idee generala despre cum se simte un atac de panica si despre cele mai bune lucruri pe care le pot face in astfel de situatii. 

Intelegerea atacurilor de panica si invatarea modului cel mai bun de a va sustine pe voi si pe ceilalți contribuie la reducerea stigmatizarii in jurul bolilor mintale. Poate reduce unul dintre cele mai dificile aspecte ale atacurilor de panica – explicarea a ceea ce s-a intamplat sau ce se intampla, oamenilor din jurul celui afectat de atacuri de panica.

Stigmatul bolilor mintale este deseori cel mai dificil lucru la care trebuie sa faca fata pacientul. 

Din acest motiv, trebuie sa invatam sa separam mitul de realitate. Aceasta poate face diferenta, atat pentru persoanele care sufera atacuri de panica, cat si pentru cei care doresc sa inteleaga cum sa-i sprijine pe oamenii pe care ii iubesc.

Concluzia

Sprijinul celor dragi si a oamenilor din jur contribuie mult la recuperarea pacientului din atacurile de panica. Se va simti sustinut, ajutat, inteles, acceptat. Dar pentru a se vindeca de atacuri de panica e necesara interventie de specialitate. Cu ajutorul unui psiholog si a sedintelor de psihoterapie scurta strategica pacientul poate avea o viata sanatoasa si echilibrata. I se furnizeaza solutii personalizate la problemele sale si ajutorul cel mai potrivit. Cereti ajutor la cabinet si veti vedea ca merita. Sanatatea e un lucru de pret.