3 capcane ale anxietatii. Fereste-te de ele!

Anxietatea este afectiunea care reflecta fricile profunde pe care le avem si care pot fi foarte diverse. Uneori ne speriem de ceva de care si parintii nostri s-au speriat, atunci cand noi eram copii. Alteori ne speriem si ramanem cu frica in suflet din cauza unor evenimente traumatice. Sau ne speriem pentru ca nu mai avem timp sa rationam la cauzele fricii. Si nu mai avem timp din cauza vietii aglomerate si a stresului. In randurile urmatoare va propunem o mica analiza a celor mai raspandite 3 capcane ale anxietatii – frici care declanseaza boala.

Teama de esec

Fiecare persoana are aceasta teama. Pentru ca nimanui nu-i place sa aiba o nereusita si sa simta ca e dat inapoi de pe drumul pe care isi doreste sa mearga. Cu atat mai mult cu cat e posibil sa fii investit mult in acel ceva pe care si-l doreste. E o doza sanatoasa de teama de esec, aceea care te face sa fii mai concentrat, mai atent, mai dispus la efort ca sa fii sigur ca reusesti. Dar mai este si o teama nesanatoasa care iti paralizeaza deciziile, care te impiedica sa te concentrezi, care iti fura victoria. Si cei mai multi dintre anxiosi se afla aici, se lupta cu frica nesanatoasa de esec. Pana la urma, toti am avut, avem sau vom avea si esecuri in aceasta viata. Asta nu e un motiv care sa ne faca sa nu ne mai dorim sa reusim. Este un sentiment care trebuie depasit si stapanit. Si cand reusesti sa-ti stapanesti teama si sa mergi inainte devii mai puternic. Curajul nu inseamna sa nu-ti fie niciodata frica, curajul inseamna sa mergi inainte in ciuda fricii.

Teama de respingere

Fiecare om are in el dorinta de “impreuna”, suntem fiinte sociale. Cautam acceptare, apreciere, afectiune. Si cand n-o primim suferim foarte tare. Respingerea lasa urme adanci in sufletele noastre inca din copilarie. Dar daca n-o depasim treptat, aceasta va ajunge sa ne blocheze orice initiativa. Ne poate bloca reusita la scoala, la serviciu, in relatiile de familie si in cele sociale. Practic, nu ne putem trai viata punand accent pe respingere. Dar, desi avem respingerea in trecutul nostru emotional, putem folosi orice victorie, orice reusita, ca sa ne departam de aceasta capcana care ne trage in jos. Fiecare reusita este o treapta a unei scari pe care urci cat mai departe de dureri si cat mai aproape de bucuri. Hotaraste-te sa mai urci si tu o treapta!

Autocritica

Aceasta este una dintre cele mai periculoase capcane. Pentru ca in loc sa lupti pentru binele tau, lupti impotriva ta. Devii cel mai mare dusman pe care il ai si impotriva caruia nu ai cum sa castigi. Asta nu inseamna sa nu recunosti cand gresesti, nici sa nu-ti doresti sa indrepti greselile. Inseamna sa nu-ti mai tai creanga de sub picioare de fiecare data. Sa nu te mai concentrezi pe ce ai gresit ci pe ce poti face bine. Nimeni nu e perfect! Nici macar persoana pe care o admiri foarte mult. Fii constient de calitatile si atuurile pe care le ai si foloseste-le pentru a reusi. Priveste la tine pozitiv, pentru ca esti unic(a)! Nimeni altcineva nu mai arata ca tine, nu mai simte ca tine, nu mai are acelasi manunchi de calitati si talente ca si tine. Invata sa te apreciezi si, cand e cazul, sa iei in serios complimentele care ti se fac. Bucura-te de ceea ce esti mereu.

Daca ai face zi de zi aceste 3 lucruri cu siguranta anxietatea nu s-ar mai putea atinge de tine. Ai descoperi ca esti mai curajos decat ai crezut, ca poti lasa in urma durerile respingerii si ca, intr-adevar, te poti bucura de tine exact asa cum esti. Stii de ce? Pentru ca s-ar schimba intreaga atitudine pe care o ai asupra vietii. Fa un efort si vei vedea ca merita.