3 cauze ale atacului de panica in perioada pandemiei

Pandemia dat peste cap multe aspecte ale vietilor noastre. Nimic nu mai e asa cum stiam noi si starea de nesiguranta persista. Anxietatea este la cote alarmante, depresia se instaleaza mai rapid decat altadata. Daca inainte de pandemie atacul de panica era prezent dar nu ca episod cotidian, acum este. In randurile de mai jos incercam sa analizam cauzele specifice perioadei pe care o traim care declanseaza atacuri de panica.

Teama de imbolnavire cu Covid

In fiecare zi suntem bombardati cu stiri cu privire la rata mare de imbolnavire si cu tot felul de discutii si propuneri de masuri. Unele de speriat, altele de-a dreptul hilare. Majoritatea celor care sorb stiri non-stop nu pot face diferenta intre realitate si exagerari de presa. Indiferent de canalul media urmarit, adevarul nu este de interes. Dar oamenii cred tot ce li se spune. Din acest motiv gradul de ingrijorare creste. Foarte usor ajungi sa te preocupi si chiar sa te panichezi cu privire la imbolnavire. Ce trebuie sa stii este ca frica indusa de aceste stiri te poate imbolnavi foarte grav si mult mai repede decat coronavirus. Nu negam existenta lui, dar o rata de imbolnavire de 3% nu se compara cu 40% din populatia unei tari care se afla in risc de boala psihica. Tara in care sunt numai 44 de spitale de psihiatrie…

Teama de lipsuri materiale

Aceasta este o teama fundamental intemeiata. Multe firme se inchid pe fondul pandemiei si oamenii raman fara locuri de munca. Altii care erau sezonieri in diverse tari europene nu mai pot ajunge la angajatori sau sunt respinsi din motive administrative si de carantina. Majoritatea populatiei active din tara are 1-3 rate la banci care trebuie rambursate, copii de sustinut la scoala online, nevoi materiale crescute si bugete din ce in ce mai mici. Presiunea financiara este atat de mare incat poate genera atacuri de panica. Din aceste motive unii pacienti nici nu pot accesa tratamentul de care ar avea nevoie ca sa se faca bine. Pandemia le-a luat locurile de munca si acum ii impinge in boala psihica. 

Teama de catastrofe

Ca si cum nenorocita de pandemie cu tot alaiul ei n-ar fi de ajuns, oamenii se tem de activitatea seismica, de iarna care vine (care poate fi una rece iar ei sa nu aiba o casa sau o sursa de caldura), de urmarile secetei si a inundatiilor asupra preturilor la alimente, de prabusirea sistemului de pensii, de falimentare ca tara.  Dupa cum vedeti lucrurile se leaga intre ele si teama este intemeiata. Poate fi atat de intensa incat la unele persoane sa declanseze atacuri de panica.

 

Practic pandemia a generat un cerc vicios din care pacientii cu boli psihice nu pot iesi decat cu ajutor medical de specialitate. Dar ce ajutor sa ceri la medicii de familie sau la putinele spitale de specialitate cand sistemul medical e in genunchi, preturile la medicamente au luat-o razna si daca n-ai covid nu se uita nimeni la tine? 

Daca lasi sistemul medical de stat la o parte nu va mai raman decat cabinetele si clinicile particulare. Chiar daca oamenii cred ca tarifele sunt mari, sunt si specialisti accesibili gata sa dea o mana de ajutor celor in nevoie si sa-si faca meseria bine pe sume mai mici. Indrazniti sa cereti ajutor.

La cabinetul de terapie strategica puteti primi ajutorul de care aveti nevoie. Este o modalitate rapida si accesibila de recuperare, concentrata pe solutii personalizate si care echipeaza pacientul si pentru viitor