3 cauze fundamentale ale depresiei de Sarbatori
Depresia este numita boala secolului si afecteaza multi oameni la nivel global. Nici Romania nu sta mai bine, de vreme ce an de an numarul bolnavilor care cer ajutor de specialitate este in crestere. Trebuie sa-i luam in calcul si pe cei care desi sufera de aceasta boala nu cer niciodata ajutor de teama ca vor fi stigmatizati social. Si da, in Romania inca se mai practica judecarea aproapelui in functie de boala pe care o are. Cineva care sufera de stomac, e compatimit. Cineva care sufera de depresie e considerat nebun. Adevarul e ca aceasta boala nu tine cont de nimic. Afecteaza femei si barbati deopotriva, indiferent de varsta, statut social, tara in care traieste, etc. Toti suntem expusi mai mult sau mai putin la aceasta suferinta. Asa ca haideti sa fim mai empatici, pentru ca nu stim cand ni se poate intampla si noua. Revenind la depresia care se manifesta in preajma Sarbatorilor de Iarna, specialistii o considera a fi depresie sezoniera. Debuteaza la sfarsitul toamnei si isi atinge apogeul spre sfarsitul lunii decembrie. Ce anume o declanseaza? Ce-am putea face ca sa o prevenim? Despre asta vom vorbi in continuare.
Singuratatea
Desi traim intr-o era a comunicarii instantanee, suntem mai singuri ca oricand. Medierea tehnologica a comunicarii ne impiedica sa vedem adevarul in interlocutorul nostrum. Nu-I vedem gesturile, vedem emoticoane. Nu-I auzim timbrul vocii si intonatia ca sa intelegem exact ce vrea sa spuna. Putem avea mii de prieteni pe platformele de socializare, cand tragem linie suntem de fapt singuri. Pentru ca niciunul dintre ei – sau, in orice caz, foarte rar si foarte putini – nu ne-ar sari in ajutor la greu. Daca te stiu in problem, poate in depresie, iti trimit o vorba buna si o poza simpatica. Cam la atat de rezuma adesea ajutorul prietenilor virtuali. Si pentru ca ne consumam enorm de mult timp socializand virtual, nu ne mai ramane deloc timp sa socializam fata in fata sis a construim relatii reale, importante, pe care sa ne putem baza. Desigur, mai sunt si alte cauze care ne imping catre singuratate. Copii devenind tineri pleaca la studii si isi lasa in urma parintii. Sunt singuri in localitati noi si in comunitati noi. Apoi isi intemeiaza o familie, sunt ocupati si nu mai au vreme de altceva. Suntem singuri de fapt la orice varsta, de la copii pana la adulti si varstnici. Si toti suntem vulnerabili. De aceea cand dam peste oameni deosebiti, e necesar sa-I pastram alaturi sis a ni-I facem prieteni pe viata. Relatiile sociale stabile reprezinta o modalitate de a preveni instalarea depresiei – indifferent de forma ei.
Agitatia de Sarbatori
Perioada premergatoare Sarbatorilor este una generatoare de tulburare in plan emotional. Unii chiar au ajuns sa asocieze finalul de an cu o perioada extrem de trista pentru ei si sa nu se mai bucure deloc de nimic. Stresul si alergatura dupa cumparaturi specifice, oboseala care se acumuleaza, tensionarea relatiilor cu cei din jur, doza de nesiguranta in privinta unor lucruri marunte dar multe – genereaza anxietate, panica, depresie. Cel mai adesea se debuteaza cu anxietate si se ajunge apoi la panica si depresie. Atunci cand nu ai timp de tine, tinzi sa scoti la iveala ceea ce este deja in tine. Vrei sa fii calm si organizat dar de fapt esti agitat, nerabdator, stresat, etc. Daca asa e in fiecare an inseamna ca trebuie sa incepi inca din noiembrie sa organizezi tot si cand simti ca lucrurile iti scap de sub control sa ceri ajutor medical de specialitate. Orice lucru care te scoate in mod repetat din zona ta de confort e posibil sa-ti provoace tulburare sis a te impinga la depresie (probabil sezoniera). Poti evita asta printr-o buna organizare si cunoastere de sine.
Momentul bilantului de sfarsit de an
Ar trebui ca momentul bilantului de sfarsit de an sa fie un moment de bucurie. Sa-ti aduci aminte de reusitele din plan personal, professional, etc. Dar ce te faci atunci cand recapitulezi anul si nu gasesti nimic bun de care sa te agati? Daca esti somer fara perspective? Daca ai divortat de curand si te doare sufletul dupa anii pierduti sau dupa copiii care prin decizie judecatoreasca au ajuns la fostul partener? Daca relatia cu familia de provenienta nu merge bine? Daca prietenii te-au parasite la greu? Cum faci fata unui astfel de bilant? Nu e simplu, nu-I asa? In astfel de situatii se instaleaza depresia si e explicabil de ce. Putini oameni pot sa aiba un bilant pozitiv la sfarsit de an, chiar daca toti ne laudam cu ce grozavi suntem (postam pe platformele de socializare poze din vacanta de vis, cu partenerul deosebit, cu reusitele copiilor, etc). Adevarul e ca lucrurile care conteaza nu sunt deloc acestea. Conteaza sa faci munca aceea care iti place, nu sa ai cel mai mare salariu. Conteaza sa ai o relatie cu buna cu partenerul, nu ca acesta sa arate ca un manechin. Conteaza reusitele copiilor dare le trebuie sarbatorite in familie, ca sa construiti relatii reale, de viitor. Vacantele de vis sunt acelea petrecute cu persoanele dragi, indifferent ce destinatie ati ales. Si da, unele lucruri trebuie pastrate numai pentru voi.
Ce-ar trebui facut?
Inainte de toate ar trebui sa ne oprim din alergarea cotidiana. Sa recapitulam felul in care ne traim vietile si care sunt relatiile cu adevarat importante. Poate ca va fi nevoie sa schimbati locul de munca, sa lasati in urma relatiile toxice din viata voastra, poate ca va trebui sa iertati o multime de lucruri, sa invatati sa delegati lucruri, sa puneti pret pe sanatate cat inca o mai aveti. Si alte asemenea lucruri. Daca esti in prag de depresie si realizezi ca nu poti face aceste schimbari de unul singur poti oricand sa ceri ajutorul unui psihoterapeut. Acesta va face evaluarea obiectiva a situatiei in care te afli si te va ajuta sa iesi din ea. Cel mai scurt process de iesire din probleme este prin psihoterapie scurta strategica. De obicei sunt necesare 7 sedinte in care situatia ta se limpezeste, incepi sa vezi schimbari in bine, se schimba si modul in carete raportezi la probleme si, desigur, esti echipat sa le poti combate pe viitor in caz ca mai apar.