3 greseli pe care le fac anxiosii


Anxiosii sunt persoane adesea percepute ca fiind dificile. Nu stii niciodata exact cum vor receptiona o vorba sau o situatie. Sunt critici, hipersensibili si excesivi. Ei nu-si dau seama, cred ca asa e firesc sa fie. Cei din jurul lor insa, ii suporta cu greu si cu un mare efort emotional si sufletesc. Daca ai un diagnostic de anxietate, citeste cu atentie randurile de mai jos si NU mai proceda ca pana acum, daca vrei ca viata ta si a celor din jurul tau sa fie macar un pic mai simpla.

Teama de esec

Un esec nu e o catastrofa. E ceva neplacut, e adevarat. Nimeni nu receptioneaza prea bine un esec. Dar conteaza ce atitudine ai cu privire la acesta. Daca il analizezi si-ti dai seama unde ai gresit si ce trebuie indreptat data viitoare ca sa reusesti, inseamna ca desi a fost un esec… de fapt a fost un castig de intelepciune pentru tine. Ai invatat din el. Daca ramai la stadiul de frustrare, nemultumire si frica de ce urmeaza … inseamna ca intr-adevar nu va urma ceva bun pentru ca nu are cum. Succesul isi are radacina in noi insine. Trebuie sa stim ce vrem, sa muncim cu atentie si sa avem perseverenta. Lucrurile mari si importante nu se castiga peste noapte. Frica de esec este cea care iti paralizeaza orice decizie si actiune care te-ar putea ridica din esec si sa te duca spre reusita. Confrunta frica, intelege de ce anume ti-e frica si intelege ca poti depasi sursa fricii care te tine prizonier.

Teama de respingere

Nimanui nu-i place sa fie respins, dar nu e om pe lumea asta care sa nu fi fost respins macar o data in viata. Un mare magnat al momentului a fost respins de 23 de ori la rand, a fost concediat, umilit dar in final a reusit. Este un exemplu de perseverenta si de capacitate de depasire a respingerii. Daca punem accent pe respingere, vom fi respinsi. Daca vom pune accent pe lucru bine facut si pe socializare intre limite decente si pe o buna comunicare… atunci nu avem de ce sa ne temem de respingere. Intelege ca respingerea e doar o mica parte dintr-un intreg care contine o multime de lucruri bune si folositoare pentru tine. E ca atunci cand un copil e dus de parinti sa i se faca un vaccin. Il doare injectia pe moment si plange. Dar pentru viitor el are imunitatea pe care altii nu o au.

Autocritica

Aceasta este o arma pe care o indrepti impotriva propriei persoane si este extrem de daunatoare. Desigur ca trebuie sa recunosti atunci cand gresesti ceva, dar de aici si pana la a te face praf si pulbere din orice lucru mic sau mare, e cale lunga. Ajusteaza-ti atitudinea, priveste-te asa cum esti in realitate nu cum iti imaginezi ca esti. E adevarat ca uneori si cei din jur contribuie la aceasta atitudine, dar un adult ar trebui sa stie exact ce sa ia in considerare si ce nu. Fa-ti o autoanaliza obiectiva, vezi ce trebuie corectat si in rest, mergi inainte cu curaj si cu incredere in inzestrarile si capacitatile pe care le ai. Esti unic, poti face lucruri incredibile. Dar e necesar sa-ti pui la treaba intregul potential. Daca iti tot tai creanga de sub picioare cu autocritica, evident ca o sa cazi. Invata sa pui accent pe lucruri pozitive, utile, practice. Si descopera cine esti cu adevarat.  

Castiga de doua ori

Acum ca stii care sunt aceste greseli, nu le mai face. N-o sa-ti iasa din prima, pentru ca esti obisnuit sa ai un anumit raspuns la situatiile cotidiene. Dar traieste constient ca trebuie sa corectezi ceva la tine zi de zi. Si in final vei reusi. Si te vei transforma intr-un om extraordinar. Vei castiga de doua ori: vei spune Adio anxietatii si bun venit tihnei si bucuriei de a fi tu insuti.