3 greseli pe care le fac depresivii in relatiile pe care le au
Un procent mare al populatiei sufera de depresie. Iar aceasta boala afecteaza nu numai individul, afecteaza si relatiile pe care acesta le are. Evident, relatiile apropiate sunt cele mai afectate. Si da, se intampla frecvent ca depresivii sa faca greseli fata de ceilalti. Dar si ceilalti fata de depresivi. De data asta vom analiza 3 greseli pe care le fac depresivii in cuplu, care le afecteaza apropierea si intimitatea fata de partener.
Simptomele depresiei sunt exasperante
Atat depresivii cat si apropiatii lor isi dau seama ca depresia e greu de suportat. Iti franeaza deciziile, te face repetitiv, te superi usor si-ti trece greu, esti somnolent, paguba in bugetul familiei, incapabil sa faci lucruri marunte, cu un program de somn haotic si suparator pentru toata lumea. Si acestea nu-s decat cateva aspecte. Da, ca pacient trebuie sa fii constient de faptul ca ii poti obosi pe cei din jur. Si de asta e asa important sa te recuperezi din boala cat mai repede cu putinta. Sa-ti aduni puterile si sa-ti doresti asta 110%.
Fii real, nu mima ceva ce nu esti
Cateodata si depresivii sunt obositi de ei insisi. Incep sa devina falsi, sa-si puna pe fata masti. Sa para bina, fara sa fie bine. Cineva care ii cunoste simte imediat ca ceva nu e in regula. Atitudinea asta de mimare sapa o prapastie intre pacient si partenerul sau. Ce-ar trebui sa faca? Inainte de toate sa nu spuna minciuni despre starea lor, pentru ca vor iesi oricum la iveala si va fi si mai rau. Sa faca eforturi de recuperare si de viata normala. Sa faca in fiecare zi tot ceea ce pot ca sa duca o viata normala.
Depresivii au prostul obicei sa se culce pe o ureche, sa renunte la lupta si sa dea vina pe boala. Adevarul e ca boala e doar o parte din problema si vine la pachet cu aceasta renuntare care uneori e asa comoda, asa la indemana. Spui ca esti depresiv, ca esti bolnav, ca tratamentul te face cum nu vrei si… gata. Visul tau la o viata mai buna se incheie aici. Nu e deloc drept nici fata de tine si fata de cei dragi ai tai. Ce motivatie sa mai aiba ei sa-ti fie alaturi in lupta cu boala, daca TU nu mai lupti.
Depresivii sa nu le faca partenerilor reprosuri
Depresivii pot fii foarte dificili. Nu poti comunica cu ei asa cum faci cu ceilalti. Sunt hipersensibili. Riscul sa inceapa cu reprosuri e cotidian. Se simt neintelesi, neajutati, neptinciosi. Pana la un punct chiar sunt, dar e acolo si un strop de exagerare. Boala in sine e destul de greu de inteles de catre un necunoscator pentru ca are multe forme, simptome si bagaje emotionale. Iti trebuie perseverenta si buna documentare ca sa pricepi. Ajutorul partenerului trebuie sa fie constant – sa se duca la munca, pentru ca depresivul cel mai probabil nu poate. Sa se ocupe de treburi gospodaresti. Sa-si sustina partenrul bolnav. Chiar nu e simplu.
Daca la aceasta stare constanta de stres si oboseala se adauga si reprosurile celui pentru care te straduiesti atat, incepi sa te gandesti ca nimic nu mai merita si ca poate ar trebui sa va despartiti. Asa macar unul are sanse la o viata normala. E absolut necesar ca pacientul sa nu faca reprosuri ci sa multumeasca asa cum poate pentru toate lucrurile oferite de ceilalti.
Adevar, multumire, empatie – iata care sunt cheile unei bune relatii de cuplu chiar si atunci cand depresia este prezenta in mijlocul lui.