3 metode prin care poti preveni recaderea in depresie
Daca ai suferit ani de zile de depresie si acum ti s-a spus ca esti sanatos, probabil ca cea mai profunda frica pe care o ai este ca nu cumva sa recazi in depresie. E stiut faptul ca aproximativ jumatate din pacientii recuperati din boala ajung la recadere, asa ca temerea pe care o ai este perfect intemeiata. Asadar, ce poti face ca sa nu fii nevoit sa iei calvarul recuperarii de la capat? Sunt cateva lucruri foarte simple pe care trebuie sa le faci. Simple in teorie, ca sfat. Nu chiar simple atunci cand trebuie sa le aplici zi de zi in viata ta. Hai sa vezi despre ce anume este vorba.
Stai sanatos
Depresia este o stare complexa care include suferinta atat la nivel sufletesc si cognitiv dar si la nivel fizic. Daca sa zicem ca ai o suferinta fizica, o boala oarecare, ce-ti provoaca dureri in corp, nesomn sau tulburari alimentare e implicit faptul ca nu ai cum sa te simti prea bine nici sufleteste si nici cognitiv. Nu poti sa zambesti si sa fii optimist sau sa faci planuri perfecte pentru viitor. Lucrurile sunt legate pe toate cele 3 planuri si din acest motiv e important sa ai grija de tine sub toate aspectele. Daca stii ca ai o boala fizica, trateaz-o. Poate ca pana acum n-ai reusit sa-i dai atentie din diverse motive, trateaza-te acum. Gaseste cel mai bun specialist in domeniu, cel mai potrivit tratament pentru situatia ta. Acorda-ti sansa de a fi sanatos sau sanatoasa pe toate planurile, pentru ca in acest fel vei reusi sa previi si recaderea in depresie. E foarte important sa intelegi ca lucrurile sunt legate si ca tu reprezinti un tot unitar. Ai grija de tine, chiar daca poate ca te costa. Nimic bun nu e ieftin, nu-i asa? Dar sanatatea e foarte importanta.
Nu-ti asuma prea multe lucruri
Bolile psihice se declanseaza adesea pe fondul unui nivel ridicat de stres si oboseala. Muncim de dimineata si pana seara, nu mai avem timp de relatiile importante, nici de sanatatea noastra, treburile de familie sau gospodaresti raman nefacute, etc. Si vine un moment cand ne dam seama ca e mai mult decat putem duce. Trebuie sa te gandesti la ce conteaza cu adevarat. Conteaza sa faci cariera si sa ai multi bani? Sau conteaza sa fii sanatos, sa traiesti decent si sa ai timp de tine si de familia ta? Cel mai adesea problemele rezulta din munca fiecaruia, pentru ca ne oboseste, ne consuma timp important, ne tulbura prioritatile. Poate ca e necesar sa-ti schimbi serviciul. Poate ca e necesar sa schimbi felul in care administrezi banii sau felul in care te raportezi la ceilalti. Analizeaza-te in mod serios si scoate afara din viata ta orice e daunator, orice te suprasolicita. Pentru ca de la stres si oboseala pana la depresie nu e decat un pas. Fa ordine in propria viata si vei vedea cat de bine te vei simti dupa aceea. Va fi un efort, dar cu siguranta medita sa-l faci.
Fa sport regulat
O sa spui ca sportul regulat te oboseste. Poate la inceput, cat inca nu esti obisnuit cu acest stil de viata. Stai linistit, nu presupune sa faci performanta la sala de sport. Presupune sa-ti faci obiceiul sa iesi in natura, in parc, sa faci plimbari pe langa casa – orice fel de activitate fizica ce te scoate din casa si te face sa vezi soarele mai des. Stiai ca e foarte important sa te expui la soare? Este important atat pentru sanatatea fizica – soarele are un rol in formarea vitaminei D, cat si pentru sanatatea psihica – pacientii din tarile nordice unde zilele sunt scurte apeleaza la terapia cu lumina care imita expunerea la soare pe care noi o putem avea fara sa ne coste nimic. Organizeaza mici iesiri cu familia sau prietenii, la munte, la mare, in parc, la muzee in aer liber, etc. Cumpara-ti o bicicleta si iesi zilnic in parc. O sa intrebi, cand o sa ai timp de toate astea? Dar bani? Cum sa-ti raportezi iesirea in aer liber cand e pandemie si peste tot se trambiteaza distantarea sociala? Sigur sunt solutii. Ele decurg din ordonarea vietii propuse mai sus. Daca iti faci ordine in viata vei avea si timp si bani, pentru ca zilele tale vor decurge diferit fata de cum te-ai obisnuit.
Nu poti singur(a)?
Ok, poate nu e chiar simplu. Nu toata lumea reuseste. Dar poti oricand apela preventiv la un psiholog sau psihoterapeut. Ca sa te ajute sa-ti analizezi viata si sa o disciplinezi, sa o pui pe baze noi. Alte sedinte de terapie? Da, preventiv. Numai cat ai nevoie. Psihoterapia scurta strategica iti poate fi de mare ajutor. Daca te-ai recuperat din boala cu un specialist care a aplicat alta metoda terapeutica, e bine sa stii ca psihoterapia scurta strategica te echipeaza si pentru viitor. Vei stii sa sesizezi semnele de recadere din timp si vei fi echipat sa le combati. Incearca. Noi te asteptam la cabinet si suntem gata sa te ajutam.