3 mituri despre atacul de panica. Sa le desfiintam impreuna
Atacul de panica este un simptom anxios care se manifesta prin frica intensa, greu de controlat. Pentru ca este o problema raspandita si pentru ca oamenii se raporteaza la ea in fel si chip, o sa discutam in randurile urmatoare despre miturile care o insotesc. Iata cateva foarte cunoscute.
Eu sunt de vina pentru atacul de panica
Se spune despre persoanele cu probleme psihologice sau emotionale ca ar fi persoane slabe. Dar de atac de panica poate suferi oricine. Chiar si cel mai puternic si stapan pe sine barbat pe care il cunosti. Atacul de panica afecteaza persoane de orice sex, de orice varsta, de orice situatie materiala, de oriunde din lume. Senzatia de vina poate fi coplesitoare uneori, dar nu inseamna ca are si un fundament real.
Cele mai multe persoane afectate nici nu stiu de ce li se intampla asta, nu stiu cum sa se raporteze la problema pe care o au. Nu identifica sursa fricii incredibile pe care o resimt. E nevoie adesea de un specialist care sa faca un soi de investigatie in trecut a pacientului si sa inteleaga de fapt de unde vine. Poate fi vorba de o trauma din trecut sau poate doar de un cosmar avut la un moment dat. Poate fi vorba de un lucru rau care nici macar nu i s-a intamplat pacientului. Deci, acesta nu este de vina pentru ce i se intampla.
Daca e atac de cord?
Cei mai multi se panicheaza si mai tare la gandul ca ar putea suferi un atac de cord si ca vor muri in scurta vreme. Dar de cele mai multe ori e vorba doar de panica intensa pret de cateva minute care ii trimite la spital de urgenta. Insa inima e sanatoasa! Nu e rau sa va faceti investigatii cardiace daca tot ati ajuns la cardiolog, dar cel mai sigur e nevoie de un consult psihiatric pentru diagnosticare si tratare. Si nu, daca mergi la psihiatru nu esti nebun. Ai o boala care trebuie vindecata. Invata sa treci peste judecata sociala si sa-ti recuperezi sanatatea.
N-o sa ma vindec niciodata
Fiecare persoana e unica si raspunde in felul sau la tratamente si psihoterapie. Insa, problema se vindeca mai devreme sau mai tarziu. Tratamentul medicamentos se poate ajusta treptat pe nevoile pacientului, la fel si psihoterapia. E posibil sa nu functioneze toate metodele de recuperare, dar sigur e o forma de terapie care va functiona la fiecare in parte. Cele mai multe persoane care sufera de atac de panica si cer ajutor de specialitate se vindeca. Nu, nu se pune problema sa nu mai simta frica niciodata. Dar va fi un sentiment intre niste limite tolerabile, umane.
Desigur ca mai sunt si alte mituri cu privire la atacul de panica dar despre ele vom discuta cu alta ocazie. Pana atunci, dacva suferi de atac de panica, cere ajutor medical pentru a-ti recupera sanatatea si… nu trebuie sa te simti vinovat(a) pentru boala de care suferi.