3 moduri de a gestiona tulburarea de stres posttraumatic
Tulburarea de stres posttraumatic poate fi debilitanta, dar cu un tratament adecvat, persoanele afectate pot duce o viata sanatoasa si satisfacatoare.
Daca suferiti de tulburare de stres posttraumatic, ati experimentat un eveniment traumatic – agresiune, atac sexual, etc – care v-a facut sa credeti ca viata dvs. sau vietile celor dragi sunt in pericol.
Simptomele tulburarii de stres posttraumatic variaza in severitate, incluzand flashback-uri, ganduri intruzive sau cosmaruri care dispar de la sine pana la sentimente mai intense de amorteala, instrainare si iritabilitate. Simptomele pot fi chiar fizice: greata sau dureri cronice.
Dar chiar si asa sunt solutii de recuperare si tratamente pe care le pot recomanda specialistii.
Medicamente
Psihiatrii pot prescrie medicamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor tulburarii de stres posttraumatic. Antidepresivele pot fi folosite singure sau pe langa psihoterapie sau alte tratamente. Potrivit specialistilor, medicamentele pot ajuta oamenii sa participe mai eficient la psihoterapie. Alte medicamente pot ajuta la tratarea anxietatii si agitatiei, precum si a cosmarurilor si a insomniei, care sunt, de asemenea, simptome frecvente ale tulburarii de stres posttraumatic.
Psihoterapie
Psihoterapia este o modalitate eficienta de a ajuta la tratarea tulburarii de stres posttraumatic. Exista diferite tipuri de psihoterapie care pot fi benefice pentru persoanele cu tulburarea de stres posttraumatic.
Noi recomandam psihoterapia scurta strategica pentru ca este rapida, eficienta si personalizata.
Unul dintre simptomele cele mai invalidante este evitarea”, sustin speciaistii. In cazurile severe, evitarea poate impiedica o persoana cu tulburarea de stres posttraumatic sa, paraseasca casa. Psihoterapia ii ajuta pe oameni sa castige controlul asupra fricii si suferintei si sa gaseasca modalitati de a le face fata.
Schimbari ale stilului de viata
In plus fata de medicamente si terapie, persoanele cu tulburare de stres posttraumatic pot beneficia de obiceiuri sanatoase, cum ar fi sportul si relaxarea.
Acestea pot ajuta la scaderea excitarii, care este accentuata la persoanele cu tulburarea de stres posttraumatic. O dieta echilibrata este mereu indicata, iar o rutina de exercitii fizice poate ajuta la reglarea adrenalinei.
De asemenea, se recomanda implicarea in grupuri de sprijin sau programe destinate persoanelor cu tulburarea de stres posttraumatic. Ele pot fi organizate chiar si online – sunt la fel de eficiente ca si cele clasice.
Persoanele afectate de stresul posttraumatic se pot simti mai bine daca au in preajma un animal de companie (catel, pisica, etc.) pentru ca acestea le impun un anumit program si ii ajuta sa-si faca ordine in obiceiurile cotidiene.