3 riscuri la care se expun suferinzii de atac de panica

atac de panica

Atacul de panica este o suferinta din ce in ce mai raspandita, atat printre adulti cat si printre copii. Desi un atac de panica in sine tine doar cateva minute, este greu de suportat. Si unele persoane continua ani de zile sa fie afectate de el. Iata ce ar trebui sa stie pacientii asa incat sa fie diagnosticati corect. Sa fie tratati corect si rapid si recuperati pe deplin din aceasta problema de sanatate.

Nediagnosticarea sau diagnosticare gresita

Se intampla frecvent ca primul atac de panica sa fie etichetat drept problema cardiaca temporara si tratat ca atare. Se mai intampla ca pacientul sa nu ia nicio masura, desi atacul in sine il ingrijoreaza. Ii e frica de ce-ar putea afla de la medic, nu are putere sa lupte cu o eventuala boala, etc. Dar, atunci cand esti constient ca ai o problema de sanatate, oricare ar fi aceasta, trebuie sa afli ce este si sa o tratezi cu grija. Calitatea si durata vietii tale depinde de cat de atent esti cu propria sanatate. Deci nu te multumi cu un diagnostic, poate pus la repezeala. Si nici nu lasa lucrurile sa mearga spre mai rau fara sa faci nimic.  

Necunoasterea exacta a starii proprii de sanatate

Atunci cand ai atac de panica dar il tratezi numai pe el, e posibil ca starile pe care le ai sa fie exagerate si sa-ti fie din ce in ce mai greu sa te controlezi pe durata acestor episoade. Pentru ca te gandesti “si daca am ceva la inima? Daca nu e doar atac de panica?”. Cu cat stii mai precis care este starea ta de sanatate, cu atat esti mai sigur si mai linistit, stiind ca panica dureaza 10-20 minute. Starea de panica nu se intensifica, te cunosti mai bine, te raportezi mai bine la problema pe care o ai. Raspunzi mai bine la tratament si la psihoterapie.

Exagerarea starii de atac de panica

Cele mai multe persoane care ajung la atac de panica au dificultati in a-si controla emotiile.  Aceasta pare doar o problema mica in comparatie cu atacul de panica, dar daca adaugi o exagerare peste o problema obtii o complicatie greu de rezolvat. Cu cat exagerezi mai mult pe durata atacului (ca emotii, ganduri, manifestari) cu atat risti ca starea ta de sanatate fizica sa fie afectata.

Organismul nostru este un tot unitar, nu se poate ca pishic sa fii afectat in mod repetat si sa nu existe nicio consecinta la nivel fizic. Nu este foarte clara legatura dintre panica si atac de cord, dar au fost situatii cand pacienti cu atac de panica au ajuns sa aiba si probleme cardiace. Asadar, cu cat te tratezi mai cu grija si cu cat de controlezi mai bine, cu atat de recuperezi din probleme. Atat cele psihice cat si cele care ar putea sa te afecteze fizic.

In concluzie

Recomandarea noastra insistenta pentru pacientii cu atac de panica este sa urmeze intreg tratamentul medicamentos recomandat. Sa mearga la toate sedintele de terapie. Sa frecventeze grupurile de suport si sa-si ingrijeasca sanatatea generala foarte bine. Nicidecum sa nu ia medicamente fara consult si recomandare de la un specialist. Orice tratament gresit administrat, inseamna pasi inapoi in recuperarea din boala. Nimeni nu-si doreste asa ceva.