3 simptome ale depresiei sezoniere pe care ar trebui sa le cunosti
A venit iarna si odata cu ea a intrat in scena si depresia sezoniera. Nu e musai sa te simti deranjat de indata ce zilele devin mai scurte si temperatura scade. Dar depresia sezoniera, o forma de tulburare afectiva sezoniera, nu este doar o pornire de a sta in hibernare pana la primavara.
Ce este mai exact depresia sezoniera?
Din punct de vedere medical, depresia sezoniera sau tulburarea afectiva sezoniera este acum cunoscuta sub numele de tulburare depresiva majora cu un pattern sezonier. Depresia este declansata de o anumita perioada a anului – si nu se intampla doar toamna sau iarna. Nu este neaparat diferita de depresia obisnuita doar ca apare la fel in fiecare an, cel putin doi ani la rand. Tulburarea afectiva sezoniera nu este o tulburare separata de depresie. Este considerata un subtip. Modul in care se prezinta tulburarea afectiva sezoniera este identic cu depresia neasociata unui sezon anume.
Te simti intotdeauna trist si ai energie zero
Depresia sezoniera, ca si alte forme de depresie, este mai mult decat un sentiment trecator de tristete. Se caracterizeaza printr-o stare de spirit persistenta de tristete si de lipsa de energie de care persoana afectata nu se poate debarasa. E ca si cum pacientul si-ar pune niste ochelari prin care vede totul trist si vlaguit.
Nu ti-e foame niciodata sau iti este mereu foame
Unul dintre simptomele principale ale depresiei sezoniere este schimbarea poftei de mancare. Asta poate insemna o crestere sau o scadere a poftei de mancare – si poate depinde de momentul in care se instaleaza boala.
Conform Institutului American de Sanatate Mentala depresia sezoniera are atat pattern-uri de vara, cat si de iarna. Simptomele depresiei sezoniere de iarna includ adesea somnul in exces si pofta de carbohidrati, in timp ce depresia sezoniera de vara poate prezenta apetit scazut si pierderea in greutate. Sunt si persoane care se hranesc excesiv pe fond emotional – cautand o stare de confort.
Te simti fara speranta sau te gandesti cam mult la moarte
Atunci cand se instaleaza depresia sezoniera pot aparea ganduri frecvente de sinucidere sau moarte. Oamenii se pot simti lipsiti de speranta sau fara valoare si nu mai sunt interesati de activitatile care le-au placut odata. In cazul depresiei sezoniere de iarna, retragerea sociala sau „hibernarea” poate fi, de asemenea, un simptom.
Cum se trateaza depresia sezoniera
Simptomele depresiei sezoniere pot dura saptamani pana la luni. Dar daca esti de parere ca ai suferit de tulburare in trecut si iti faci griji ca ar putea fi declansata in viitor, exista cateva masuri de precautie pe care le poti lua pentru a te proteja.
Specialistii iti recomanda sa consumi mai multa vitamina D in timpul lunilor de iarna daca atunci ai tulburari afective sezoniere. Poti face acest lucru luand un supliment alimentar sau folosind mai multa vitamina D in dieta ta, prin oua, ton, somon, ciuperci si alte alimente. Cand expunerea la soare este mai mica nu se mai acumuleaza in organism la fel de multa vitamina D. Si aceasta chiar conteaza atat pentru procesele psihice cat si pentru cele fizice.
Un alt lucru de luat in considerare daca ai suferit de tulburare afectiva sezoniera in trecut: daca esti pe antidepresive si intentionezi sa le elimini, stii ca lunile de iarna sunt problematice. Asa ca mai bine nu te opresti acum. Dimpotriva, cauta sa continui orice tratament benefic si sa te expui la soare si lumina cat mai mult. Se poate face chiar si terapie prin expunere la lumina.
Daca abia acum ai fost diagnosticat cu aceasta boala e bine sa stii ca ai nevoie de psihoterapie asa incat sa te vindeci complet. Apeleaza cu incredere la psihoterapia scurta strategica si vei fii sanatos.