4 cauze frecvente ale anxietatii si depresiei la batrani

Varsta a treia suporta multe dificultati, inclusiv anxietate si depresie. Bunicii si parintii nostri necesita atentie si grija din partea noastra, iar cand este cazul, de interventia specialistilor. Iata cateva cauze frecvente ale acestor probleme, care merita sa fie tinute sub control.

  • Imbatranirea. Bolile. Avansarea in varsta vine cu o acumulare de probleme medicale, de neputinte fizice si psihice si de apasare sufleteasca la gandul mortii sau al despartirii de cei dragi. Fiecare varsta are felurite dificultati, dar varstnicii par sa aiba mai multe si mai grele. E normal ca cei mai tineri sa le fie alaturi si sa le usureze zilele, pe cat posibil. Petreceti timp cu ei, mergeti cu ei la medici, supravegheati-le medicatia, somnul, alimentatia. Par lucruri banale dar pentru ei sunt importante. Ii veti feri de anxietate si depresie, boli complexe din care chiar si un tanar se recupereaza greu. Cand nu mai puteti controla lucrurile, cereti ajutor de specialitate.
  • Pensionarea. Acesta este un eveniment asteptat cu bucurie de unii. Dar sunt si persoane care privesc pensionarea ca un fel de moarte profesionala si sufleteasca. Se simt inutili si nu-si gasesc locul in noua viata de pensionar. Nu stiu ce sa faca cu timpul pe care il au si nici nu reusesc sa-si conceapa un program sanatos de viata. Se ingrijoreaza si se intristeaza. Tinerii din familie ar trebui sa le faca tranzitia mai usoara. Sa-i atraga in activitatile lor, sa le dea ceva de facut care chiar sa le placa, sa le afle hobby-urile curente si pe cele din tinerete. Daca pare ca nimic nu merge, cereti ajutor de specialitate. E necesar. Nici anxietatea si nici depresia nu trec de la sine.
  • Pierderea cuiva drag. Aceasta poate fi o adevarata trauma. Pierderea partenerului de viata, a unor prieteni dragi, a cuiva apropiat din familie poate fi o sursa de tristete, ingrijorare, stres. Rememorarea unor episoade din trecut poate provoca durere greu de suportat. Varstnicii recepteaza mai greu pierderile. Fiti ingaduitori si rabdatori cu ei. Gasiti subiecte vesele de discutat cu ei, incercati sa le schimbati gandurile si atitudinea fata de situatia in care se afla.
  • Reactii adverse la medicamente. Din cauza starii lor de sanatate, batranii iau zilnic multe medicamente. Puse laolalta e posibil sa genereze reactii adverse care sa conduca la anxietate si depresie. Medicii lor trebuie sa ajusteze fin medicatia asa incat sa nu le faca mai mult rau decat bine. Dar asta presupune sa pastrati legatura cu ei si sa le semnalati starea batranilor din familie. Da, e un efort constant pe care trebuie sa-l faceti si da, viata e complicata. Dar e vorba de parintii si bunicii vostri. Merita acest efort.

 

Psihoterapia scurta strategica va poate fi de mare ajutor. Vine cu solutii personalizate la problemele concrete pe care le aveti si contribuie mult la recuperarea pe deplin din bolile psihice, indiferent de varsta. Contactati-ne pentru programari chiar acum. Sedintele pot fi online sau la cabinet, in functie de optiunea voastra.