4 efecte negative ale dragostei partinitoare a parintilor fata de copii

Orice parinte care are mai multi copii are un preferat. Chiar daca nu recunoaste. Cumva in inima parintelui se creeaza o conexiune mai apropiata cu copilul in care se regaseste cel mai mult. Uneori parintele se ataseaza mai mult de primul nascut, de ultimul nascut, de cel mai sensibil, de cel cu mai mult potential. Sunt tot felul de situatii. Si copiii simt imediat daca sunt sau nu sunt preferati de parinti. Consecintele favoritismelor parintilor pot fi traumatice deopotriva pentru devaforizati dar si pentru cei favorizati. E important sa va comportati la fel cu toti copiii. Da le aratati afectiune in mod egal, sa-i incurajati si sa-i pedepsiti adecvat si echilibrat. Mai jos va spunem care sunt consecintele favoritismelor.

Scade stima de sine a celui defavorizat

Un copil defavorizat va avea multe lupte de dus si toata viata lui va ramane cu diverse traume. Respingerea, jignirea, judecarea, comparatia, etc. vor lasa urme adanci. E posibil sa le constientizeze si sa ceara ajutor pentru depasirea lor, dar pana atunci viata lui va fi grea. Fie se va lupta sa se autodepaseasca si atunci va deveni un om aspru si distant de teama sa nu sufere din nou. Fie nu va putea lupta si va deveni o victima. O viata irosita care ar fi putut sa-si atinga potentialul. Cu siguranta nu vreti asta pentru copilul vostru. Ajustati rapid modul in care va comportati fata de el, altfel toata lumea implicata in aceasta situatie va avea numai de pierdut.

Starneste vinovatie la cel favorizat

Se intampla rar ca fiul favorizat sa se bucure ca e favorizat. Destul de repede isi va da seama ca ceva nu e cum ar trebui sa fie in comportamentul parintilor. Favorizatul se va simti vinovat si nu va putea gestiona vinovatia decat prin apropierea lui de defavorizat. Practic va veti pierde 2 copii dintr-o singura greseala.

Starneste certuri si rivalitati intre copii

In functie de nedreptatile pe care le faceti, de temperamentul fiecarui copil si de situatia specifica pe care o aveti, va veti alege cu nesfarsite certuri intre copii. Casa voastra va deveni un camp de lupta. Daca asta vi se intampla deja, ganditi-va unde anume ati gresit ca parinti si cereti-va iertare fata de copii. Nu trebuie sa va jenati gandindu-va ca voi adulti va cereti iertare in fata copiilor. Puteti fi vulnerabili. Vor intelege usor ca si parintii gresesc si va vor ierta. Prin iertare puteti sa va recuperati copiii si relatiile dintre voi sa se imbunatateasca.

Creaza un model abuziv de relationare pe viitor fata de proprii copii

Se spune ca un copil nu va face ce-i spune parintele sa faca dar va face ceea ce l-a vazut pe parinte facand. Aveti grija ce vad copiii vostri ca faceti pentru ca tot acele lucruri le vor face si ei, la randul lor. Sunteti modele pentru copiii vostri, trebuie sa fiti constienti de asta. Alternativa este trista si neplacuta pentru parinti si copii deopotriva.

E posibil sa va confruntati cu tot felul de situatii si sa va simtiti coplesiti. Sa nu stiti ce sa faceti. Cereti ajutor la specialisti. La cabinetul de terapie strategica puteti gasi solutii si ajutor. Contactati-ne chiar acum si nu veti regreta.