4 greseli pe care sa nu le faceti in relatia de cuplu

cuplu

Intr-o relatie de cuplu apar  multe momente tensionate si daca nu stim sa le gestionam riscam sa transformam un lucru marunt si banal intr-un conflict serios cu potential distructiv. Iata ce sa nu faceti cand vine vorba de relatia cu partenerul de viata dar nici cu alte persoane.

Nu va vorbiti urat

Poate ca sunteti suparati, presati, stresati si sunteti tentati sa va dati drumul la gura. Daca nu ganditi in acel moment de pe buze va zbura o jignire, o rautate, o vorba urata si rea. Care va rani instantaneu. Care va trebui indreptata dupa ce supararea de moment va trece. Cat va dura pana sa treceti peste vorba rea? Mai mult decat va dura ca sa treceti peste problema marunta de la care a inceput totul. Indiferent care ar fi situatia cu care va confruntati, aduceti-va aminte ca va trebui sa traiti unul cu celalalt in conditii civilizate si maine si poimaine… Viata nu se opreste la problema marunta pe care o aveti acum. Daca stiti sa va controlati si sa puneti totul in perspectiva sigur veti da fiecarei situatii importanta cuvenita si va veti comporta civilizat.

Nu va amenintati in cuplu

Amenintarile sunt tare urate. Practic, tot ceea ce stii despre partenerul de viata intorci impotriva lui pentru ca tu sa fii in avantaj… intr-un fel. Cam josnic mod de a rezolva o situatie. Cat crezi ca va dura pana cand partenerul isi va pierde incredere in tine? Pai daca intorci totul impotriva lui, de ce ti-ar mai spune ceva? Si daca nu mai poate vorbi cu tine, ce altceva nu mai poate face cu tine? De aici incepe destramarea unui cuplu care avea sanse sa mearga bine. Impuneti-va ca si atunci cand aveti o neintelegere sa luptati cu arme curate, cu argumente intemeiate si pe un ton temperat al vocii. Strigatele nu ajuta la nimic.

Nu generalizati in cuplu

Cand suntem suparati avem pornirea implicita de a pune totul in aceeasi oala si de a arunca ce contine aceasta in partener. Este sau nu adevarat, conteaza mai putin. Putem transforma o exceptie, un accident, in ceva general valabil. Daca vreti sa lamuriti o neintegere in mod civilizat e necesar sa fiti specific. Sa vorbiti in termeni exacti, fara inflorituri si presupuneri. Cat mai sincer si cat mai direct (a fii direct nu inseamna totusi sa dai cu barda in sufletul celui de langa tine, sa nu ai nicio consideratie). Spune-i adevarul in dragoste. De aceea sunteti impreuna, nu? Se presupune ca va iubiti. Sau… ceva s-a schimbat?

Nu traiti in neiertare

Intr-un fel sau altul, fie ca vrea sau nu, toata lumea greseste. Unii fac greseli marunte si se considera grozavi  in comparatie cu altii. Sunt si persoane care fac greseli catastrofale si dureaza ani de zile pana se recupereaza, vindeca, iarta pe sine. Primul nu e grozav si nici al doilea o catastrofa. Sunt oameni amandoi. E necesar ca fiecare sa ne intertam pe noi insine si pe ceilalti, orice ne-ar fi gresit. Neiertarea macina adanc in suflet si duce la boli grave (atat psihice cat si fizice). Lamuriti cauza neiertarii si incepeti procesul de iertare. Nu se va intampla peste noapte. Si va trebui sa vreti sa iertati pentru ca lucrul acesta chiar sa se petreaca. Dar daca reusiti aveti cale deschisa catre echilibru emotional, relatie buna in cuplu si multumire cotidiana. Hmm, sa fie asta fericirea? Seamana destul de mult.

Tineti cont de recomandarile de mai sus. Merita!