Atacul de panica. 4 mituri pe care sa le identifici si sa scapi si tu de ele
Atacul de panica este o afectiune destul de neinteleasa de catre cei care nu au suferit niciodata din cauza ei. Apar astfel tot felul de mituri care nu fac decat sa ingreuneze situatia celor suferinzi. Despre 4 dintre aceste mituri urmeaza sa va spunem cateva lucruri in randurile urmatoare.
Toate atacurile de panica sunt la fel
Nu. Atacurile de panica sunt diferite in functie de fiecare persoana si de bagajul sau emotional sau traumatic. Unele sunt mai usor de suportat, dar in general un atac de panica e traumatic in sine. Pacientul ajunge sa se panicheze de un posibil atac de panica. Frica de frica este o situatie care il macina serios in suflet.
Atacul de panica este doar o exagerare
Chiar daca n-ai suferit niciodata de atac de panica, daca asisti la unul si vezi cat de marcata de suferinta este persoana in cauza iti dai seama ca nu are cum sa fie o exagerare. Asta nu inseamna ca nu sunt si persoane false care insceneaza asa ceva. Pacientii autentici cu atac de panica spun mereu ca e ceva cu care ei nu doresc sa se mai intalneasca. Ar fugi oricat de departe de aceasta problema si comportamentul lor este explicabil.
In timpul atacului de panica pacientii au nevoie de atentie medicala
O persoana care sufera de atac de panica are nevoie de multa liniste in jur asa incat sa reuseasca sa se calmeze. Daca ar fi alaturi de ea un medic sau psiholog nu ar face nimic in plus fata de ce poate face oricine e in preajma ca s-o ajute. Sa-i asigure un loc linistit, sa-i dea un pahar cu apa si sa-i aminteasca faptul ca atacul de panica in sine nu dureaza decat cateva minute. Deci nu este obligatorie asistenta medicala. Suferindul nu se afla in pericol imediat.
Numai persoanele cu boli mintale ale atacuri de panica
Adevarul e ca oricine se poate confrunta cu atacul de panica. Atat persoane complet sanatoase cat si cele cu boli mintale. Tocmai acesta este motivul care accentueaza si mai mult panica – faptul ca oricine e expus la asa ceva. Poti sa duci o viata echilibrata si sanatoasa si sa incerci sa previi panica sub orice forma. Dar nu ai garantia ca vei reusi 100%.
Dupa cum vedeti, oamenii in necunostinta de cauza cred tot felul de lucruri despre atacurile de panica. Si nu numai despre ele. E necesara o educare in domeniu. Mai ales daca ai printre cei dragi persoane cu aceasta suferinta. Sa nu ajungi vreodata sa le provoci suparare si sa le accentuezi problemele atunci cand ei se asteapta de la tine la o mana de ajutor.