4 pasi pentru a-ti ajuta persoana iubita sa accepte tratamentul pentru boala sa – Metoda (LEaP)
Indiferent ce boala are persoana iubita, metoda LEAP va poate ajuta sa o convingeti sa accepte tratamentul. Nu este nimic dificil, trebuie doar urmat intocmai pentru a avea rezultatele scontate.
Pasul 1: Asculta
Ascultarea reflexiva este o abilitate care trebuie cultivata – nu vine in mod natural pentru majoritatea oamenilor. Pentru a reusi, va trebui sa inveti sa asculti cu adevarat si sa nu reactionezi la ceea ce simte, vrea si crede persoana iubita. Apoi, dupa ce crezi ca intelegi ceea ce ti se spune, trebuie sa le reflectezi, cu propriile tale cuvinte, intelegerea ta a ceea ce tocmai ai auzit.
Trucul este sa faci asta fara sa comentezi, sa nu fii de acord sau sa va certati. Daca reusiti, rezistenta persoanei iubite de a vorbi cu dvs. despre tratament se va diminua si veti incepe sa va faceti o idee clara despre experienta ei cu privire la boala si la tratamentul pe care nu-l doreste.
Cand stii cum se raporteaza persoana iubita la ideea de a avea o boala, vei avea un punct de sprijin pe care il poti folosi pentru a incepe sa avansezi. Dar va trebui, de asemenea, sa stii care sunt sperantele si asteptarile ei pentru viitor, indiferent daca le crezi sau nu realiste.
Daca poti reflecta o intelegere exacta a acestor experiente, sperante si asteptari, persoana iubita va fi mult mai deschisa sa vorbeasca cu tine. Mai important, va fi mult mai deschisa sa auda ceea ce ai de spus.
Pasul 2: Empatizeaza
Al doilea instrument de lucru implica invatarea cand si cum sa va exprimati empatia. Daca ar exista o morala pentru fiecare tehnica, cea pentru empatizare ar fi cam asa: daca vrei ca cineva sa ia in considerare in mod serios punctul tau de vedere, fii sigur ca simte ca l-ai luat in considerare in mod serios pe al lui. O favoare pentru alta. Asta inseamna ca trebuie sa empatizezi cu toate motivele pentru care persoana iubita nu doreste sa accepte tratamentul. Asta nu inseamna sa fii de acord cu tot ce ti se spune ci sa arati respect si afectiune fata de omul care iti vorbeste despre problema sa serioasa. Sa-i intelegi punctul de vedere ca si cum chiar tu ai trece prin respectiva problema/boala.
Pasul 3: Acordul – Gasiti un teren comun
Vrei sa recunoasca ca persoana draga e bolnava si sa accepte tratamentul. Ea nu crede ca e bolnava, asa ca de ce ar accepta tratamentul pentru o boala pe care nu o are?
Pentru a evita sa ajungeti intr-un impas, trebuie sa cautati mai indeaproape un teren comun si orice motivatie are cealalta persoana pentru a schimba ceva. Un punct comun exista intotdeauna, chiar si intre pozitiile opuse cele mai extreme. Un domeniu asupra caruia amandoi puteti fi aproape sigur de acord este sa doriti ca relatia sa fie fara conflicte, sa doriti ca relatia sa fie mai buna.
Accentul aici se pune pe recunoasterea faptului ca persoana iubita are dreptul sa aleaga si e responsabila pentru deciziile pe care le ia cu privire la viata sa. Cand utilizati instrumentul acord, deveniti un observator neutru, subliniind diferitele lucruri asupra carora sunteti de acord.
Daca sunteti invitat, puteti sublinia si consecintele pozitive si negative ale deciziilor luate de persoana iubita. Asta inseamna sa te abtii de la a spune lucruri precum: „Vezi, daca ti-ai fi luat medicamentele, nu ai fi ajuns la spital.” Accentul cade pe a face observatii impreuna – sa identifici fapte asupra carora poti fi de acord in cele din urma.
Pasul 4: Parteneriatul
Daca ati folosit ascultarea reflexiva si empatia strategica, persoana iubita va simti ca sunteti mai degraba un aliat decat un adversar si sa obtineti raspunsuri la astfel de intrebari va fi mult mai usor decat ar parea. Cand iti lasi propria agenda deoparte pentru moment, poti gasi o multime de puncte comune. In acest moment al procesului, veti cunoaste cateva dintre motivatiile pe care persoana iubita le are pentru a accepta tratamentul (cum ar fi „sa dormi mai bine”, „sa te simti mai putin speriat”, „sa ai un loc de munca”, „sa nu ramani in spital” etc.).
Veti sti care sunt obiectivele persoanei iubite pe termen scurt si lung pentru ca veti fi vorbit despre ele impreuna. Si, cu aceste cunostinte, veti putea acum sa prezentati ideea ca medicamentele ar putea s-o ajute sa-si atinga obiectivele. Sugestiile tale nu ar trebui sa aiba nimic de-a face cu ideea ca persoana iubita are o boala – ci sa fie neutre, obiective, practice.
Relatiile care sunt respectuoase si care nu judeca duc la acceptarea tratamentului
In cele din urma, ori de cate ori gasiti zone de acord si vorbiti despre ele impreuna, intariti relatia. Cercetarile arata ca atunci cand vorbiti despre lucruri cu care sunteti de acord, de obicei vorbiti intr-un mod respectuos si fara evaluari. Si cand ai o relatie care este marcata de respect reciproc este cea mai eficienta metoda de convingere pentru orice.
Cu alte cuvinte, relatiile care sunt respectuoase si care nu judeca duc la acceptarea tratamentului. Pentru a rezuma toate acestea: nu castigam pe baza argumentului nostru (persoana este bolnava si are nevoie de tratament), castigam prin puterea relatiei noastre cu persoana draga.
O sa spuneti ca este o metoda laborioasa care necesita implicare, timp, energie si pricepere. Da. Dar e vorba de o persoana draga care merita toata aceasta investitie de timp, energie si pricepere pe care o faceti.
Totusi, daca simtiti ca nu va descurcati, puteti cere ajutorul unui psihoterapeut care sa va invete pas cu pas, personalizat la situatia in care va aflati, cum sa procedati asa incat persoana draga sa primeasca tot ajutorul de care are nevoie. Practic, cereti ajutor pentru a o putea ajuta! Ne puteti gasi oricand la cabinet, mereu pregatiti.