4 solutii pentru a evita destramarea familiei in situatia in care parintele varstnic este foarte critic

destramarea

Sunt situatii in care parintii in varsta, neputinciosi dar foarte critici reusesc sa strice casnicia copiilor lor. Sa provoace destramarea familiei. Chiar daca fiul sau fiica (sau poate ginerii si nurorile) isi dau seama ca asta se intampla, ii doare acut orice decizie ar trebui sa ia. Si totusi, de dragul partenerului de viata, a familiei pe care v-ati facut-o impreuna si a copiilor vostri, trebuie sa faceti ceva in privinta varstnicilor deveniti extrem de dificili.

Unii chiar imbatranesc frumos. Altii… nu!

Stiti si voi zicala aceea din popor “Cine n-are un batran sa-si cumpere?”. Da, asa ar trebui. Un varstnic ar trebui sa fie o comoara de intelepciune. Chiar daca poate l-au lasat puterile din punct de vedere fizic, lucru explicabil, ar trebui sa continuie sa-si iubeasca nepotii si copiii. Si cu experienta de viata acumulata pana atunci ar trebui sa-i sfatuiasca, sa-i linisteasca, sa contribuie cu tact la armonia din familie. Da, un astfel de varstnic si-ar dori oricine! Din pacate, putini oameni inteleg cum sa imbatraneasca frumos si sanatos. Si sa fie o binecuvantare pentru generatiile viitoare. Si daca n-ai un batran in casa care a stiut sa imbatraneasca frumos, ce te faci?

4 posibile solutii la situatia dificila care a aparut in familie

Sunt multe familii in astfel de situatii. Tocmai de aceea am si deschis un subiect atat de delicat. Iata concret la ce ne-am gandit

  • Daca sunt mai multi fii ai respectivei persoane, sa-i acorde ingrijiri si sa petreaca timp cu ea prin rotatie. Acasa la varstnic, nu la cei tineri.
  • Sa plateasca impreuna o persoana calificata pentru supraveghere si ajutor.
  • Daca are neputinte fizice sau boli grave sa fie internata intr-un camin-spital in conditiile in care copiii si nepotii o viziteaza periodic. Nu foarte rar, ca sa nu se simta neglijata.
  • Mutarea intr-un azil privat in care sa i se acorde tot ce are nevoie – de la tratamente medicale, recuperare fizica, asistenta diversa, plimbari si companie. Nu va fi ieftin, dar va fi cea mai confortabila varianta pentru parintele vostru.

Destramarea familiei sau… ?

Orice ati decide va fi dificil. Pentru ca familia a fost conceputa sa traiasca impreuna, membrii ei sa se ajute, sa comunice, sa se bucure impreuna si sa lupte impreuna cu problemele. O astfel de scindare intre generatii va fi greu de suportat dar trebuie sa aveti grija de familiile pe care le aveti chiar acum. Si, desigur, sa-i acordati tot ajutorul necesar parintelui aflat in neputinte.