5 adevaruri despre depresie


Desi depresia este studiata intens, inca nu se poate spune ca specialistii stiu totul. Fiecare persoana afectata de aceasta boala se raporteaza la ea intr-un fel propriu, care uneori este greu de identificat si de tratat. Circula si multe mituri despre depresie dar si multe adevaruri. Despre acestea din urma urmeaza sa va spunem si noi cateva lucruri.

Oricine poate suferi de depresie

Unii spun ca femeile sunt majoritare atunci cand vine vorba de depresie. Statisticile spun ca femeile sunt majoritare dar numai pentru ca ele sunt cele care cer ajutor medical. Asta nu inseamna ca barbatii nu sunt afectati ci ca fug de medici. Sunt prea mandri ca sa recunoasca faptul ca sunt bolnavi. Si mai e la mijloc si perceptia sociala care spune ca un barbat buternic nu e niciodata bolnav. Cu atat mai putin de depresie. Adevarul e ca oricine poate suferi de depresie – femei si barbati deopotriva, adulti, copii si varstnici. Difera doar forma in care suntem afectati si felul cum ne raportam la boala.

Boala se instaleaza pe nesimtite

Depresia nu se instaleaza niciodata brusc ci treptat, pas cu pas. Ia in stapanire persoana vulnerabila dupa mai multe luni sau chiar ani. Unele forme de depresie chiar nu se pot diagnostica decat dupa de 2-3 ani de suferinta, tocmai din cauza acestui proces indepungat de instalare. Dar acest impediment poate fi transformat in avantaj. Pentru ca o persoana informata poate recunoaste pe sine sau pe cei dragi aceasta boala si au timp la dispozitie ca sa ceara ajutor. Cu cat aceasta se petrece mai repede, cu atat si bolnavul se recupereaza mai repede si mai usor.

Boli psihice in familie, nu inseamna ca le vei avea si tu

Atunci cand se analizeaza cauzele depresiei sunt mentionate invariabil si mostenirile de familie. Parintii pot transmite copiilor vulnerabilitati cu privire la bolile psihice. Sau modele deficitare de comportament. Insa, asta nu inseamna ca daca parintii tai au fost suferinzi este sigur ca si tu vei fi ca ei. In primul rand tu ai avantajul ca te poti informa, ca ai acces la specialisti si tratamente. Poti schimba atitudinea pe care o ai fata de boala. O poti combate cand abia isi arata coltii, cum se spune. Ai sanse mari la o viata normala si buna. Nu trai cu Sabia lui Damocles deasupra capului. Nu trai cu frica.

Gandirea pozitiva ajuta

Ca tot vorbeam de atitudinea si raportarea fiecaruia la boala… Daca vei compara atitudinea a doi bolnavi de depresie vei vedea diferente semnificative. Ei au aceeasi suferinta, urmeaza acelasi tratament. Dar se recupereaza mai repede si mai usor acela care gandeste pozitiv. El nu-si consuma energia cu ce nu depinde de el, se foloseste se toate sansele si oportunitatile de recuperare, se lupta pentru o viata normala. Pe cand altul poate sta pleostit zile in sir in camera lui/ei gandindu-se ca viata s-a terminat. Indiferent ce varsta ar avea un depresiv, indiferent cat de profunda ar fi boala (orice boala, pana la urma) tot merita sa lupti ca sa traiesti bine atata vreme cata mai ai. Nu lasa depresia sa te stapaneasca. Invata sa o stapanesti tu pe ea.

Sportul este un medicament bun

Stiai ca cele mai profunde forme de depresie se instaleaza la persoane care nu sunt prietene cu sportul? Activitatile fizice, aerul proaspat, soarele – toate acestea iti schimba starea de spirit in mod fundamental. Si da, implica si schimbari de natura chimica in organismul tau, inclusiv in functionarea creierului. Daca pana acum nu ai avut obiceiul de a face sport (orice sport), e indicat sa incepi de acum inainte indiferent ce varsta ai avea. Chiar si o plimbare de 30 min in parc e de mare ajutor. Nu e nevoie sa te apuci de sport de performanta, ci de unul de intretinere pe care il faci in principal pentru a combate depresia. Si ai sanse mari sa reusesti chiar si cu eforturi mici.