5 lucruri care iti fac viata complicata
E adevarat ca traim intr-o lume complicata, dar trebuie sa recunoastem cinstit si ca noi insine o facem si mai complicata. Viata a devenit de ceva vreme o competitie, o permanenta comparatie cu altii, o goana nebuna. Nu suntem conceputi sa rezistam fara consecinte la o astfel de viata. De curand citeam o statistica: din 2005 si pana in 2012 au crescut cu 25% numarul cazurilor de boli psihice. Nu avem spitale care sa poata trata un numar atat de mare de bolnavi. Si te intrebi cum am ajuns aici? Care sunt cauzele sociale care ne imping in aceasta situatie?
Suprainformarea
In fiecare minut suntem bombardati cu informatii. La televizor, la radio, pe internet, acasa, la munca, la scoala, in masina, etc. Peste tot, nu putem scapa. Daca tragem linie la sfasitul unei zile si ne intrebam cate din informatiile auzite chiar au fost adevarate si de folos pentru viata noastra ajungem la concluzia trista ca foarte putine. Adica ce se intampla? In loc sa fim informati, sa ni se livreze lucruri practice si de folos, suntem de fapt dezinformati. Adevarul se amesteca cu minciuna si-ti muncesti creierul sa afli care e calea pe care trebuie sa mergi tu si familia ta. Nu mai poti lua informatia asa cum ai auzit-o, trebuie s-o filtrezi. Si acest efort permanent de filtrare si analiza te oboseste peste masura. Ce e de facut? Opriti televizorul. La radio ascultati muzica buna. Pe internet intrati cu un scop precis. Nu mai lasati sa curga totul peste voi zi de zi ca o cascada. Selectati, altfel nu mai faceti fata.
Competitia si snobismul
Ei, aici e boala grea. Acum 30 de ani eram bucurosi daca aveam o pereche de blugi, acum ne trebuie 30 de perechi. E doar o paralela, dar ilustreaza situatia in care ne aflam. De cate ori ne lasam prada competitiei (invidiei, de fapt) si snobismului punem o presiune teribila pe noi insine. La care nu avem cum sa rezistam pentru ca e mult prea mare. Ce-ar fi daca n-am mai tanji dupa vile daca avem deja un apartament decent? Ce-ar fi daca am cumpara haine, incaltaminte, gadget-uri de buna calitate, nu cautand etichete si marci? Ce-ar fi daca le-am cumpara pentru ca ne trebuie, nu pentru ca au si prietenii nostri si nu pentru ca e Black Friday si toata lumea e musai sa-si cumpere ceva? Ce-ar fi daca te-ai bucura de masina pe care o ai, de concediul in tara nu in insulele Maldive. Ce-ar fi daca am fi mai concentrati pe relatii decat pe obiecte? Ce-ar fi daca ne-am da seama cine suntem de fapt? Ca, pana la urma, asa se rezuma problema. Nu mai stim cine suntem. Ii urmam orbeste pe cei care lanseaza trenduri. Suntem o turma. Si nu e deloc un compliment.
Dificultatile financiare
Cum ajungem la probleme cu banii? Pai, foarte simplu. Putem deveni falimentari luand o singura decizie proasta. Nu avem niciun fel de educatie financiara. NU primim asa ceva nici la scoala si nici acasa. Si nici parintii nostri nu sunt mai buni la capitolul asta. Nici macar in scolile financiare nu se preda o materie de baza: cum sa faci bani si cum sa-i cheltui cu folos. Ne risipim resursele zi de zi pe lucruri inutile, de proasta calitate, pe etichete si marci. Nu cunoastem nici macar principiul de bun simt al utilitatii: “cum ce ma ajuta daca imi cumpar…?” Luam credite de la banci ca sa ne cumparam obiecte pe care ar trebui sa le luam din economii. Luam credite ca sa ne cumparam case de care nu avem nevoie, masini care nu ne duc prea departe, vacante care nu ne odihnesc, obiecte care nu ne fac viata mai usoara. Tanjim sa fim ceva ce nu suntem. Si pentru asta mintim, dam din coate, ne asumam riscuri si ne subrezim sanatatea. Cand ne oprim? Cand ajungem la doctor. Poate.
Supraincarcarea
Majoritatea celor care acum sunt de varsta adulta nu stiu sa spuna NU. Nu pentru ca nu-si dau seama ca le va fi greu sa faca inca un lucru si inca un lucru. Ci pentru ca le e rusine, frica, jena sa refuze. “Lasa ca se descurca ei…” Serios? Cand ajungi ca o zi intreaga sa nu-ti fie suficienta sa faci toate treburile la care te-a inhamat, inseamna ca ai o grava problema cu acel NU pe care ar fi trebuit sa-l spui macar din cand in cand. Ai idee la ce nivel de stres te expui? Nu, nu te mira daca esti anxios, panicat si ca ai uitat cum e sa dormi bine. Da reset prietene! Stii tu, ca la calculator. Da afara din viata ta tot ce nu poti duce, tot ce nu tine de tine si tot ce nu e treaba ta. Ocazional poti face servicii celor dragi, dar fii constient ca NU poti face asta in fiecare zi. Cunoaste-ti posibilitatile fizice si energetice.
Lipsa principiilor
O sa spui ca tocmai oamenii fara principii reusesc in viata. Numai daca privesti lucrurile la suprafata. Ce inseamna sa reusesti in viata? Sa ai o garla de bani? Sa ai bunuri materiale? Sotie trofeu? Ce inseamna pentru tine? Daca pana acum n-ai facut, fa acum o lista cu ce conteaza pentru tine. Si vei vedea cine esti cu ocazia asta. Se spune ca banii nu aduc fericirea dar o pot cumpara. Si dupa ce ai cumparat-o cat te tine? Cat o alimentezi cu bani, asa-i? Adevarul e ca banii reprezinta un mijloc pentru un trai frumos si decent, nu un scop. Nu vei fi fericit daca in fiecare zi gonesti dupa bani cat mai multi. Dar s-ar putea sa ajungi sa te simti fericit daca faci munca aceea care iti place cu masura si apoi te intorci la familia ta pe care o iubesti si petreci timp cu ea. Stii cand iti dai seama ce e important? Cand ajungi in clipe grele. Imagineaza-ti cine mai e langa tine daca esti bolnav, daca ti-ai pierdut toti banii dupa care ai alergat atat. Si asta ce inseamna? Ca trebuie sa te scuturi de felul gaunos in care ai trait pana acum si… sa o iei de la capat bazat pe principii. Adevar, Iubire, Munca, Familie, Relatii Sanatoase, etc. Sigur poti sa enumeri si alte valori si principii in care merita sa investesti.
Asa-i ca a inceput sa te doara capul? Ca e prea mult si prea deodata? Mai citeste o data si maine. Vei intelege mai bine. Si cine stie, poate chiar vei schimba ce e necesar sa schimbi la viata ta asa incat sa… te bucuri de viata pe care o ai. Pentru ca e un dar extraordinar.