5 lucruri pe care sa nu le spui niciodata unei persoane care sufera de atac de panica

Daca vrei cu adevarat sa fii de ajutor unei persoane care trece prin atac de panica, trebuie sa te gandesti bine la ce zici inainte sa zici. Pentru ca ceea ce ti se pare normal si bun de spus, chiar o incurajare, poate sa fie complet nepotrivit pentru suferind.
Iata cateva exemple de “Asa NU!”
- Opreste-te! Daca ar putea sa se opreasca ar face-o cu siguranta. Dar nu poate. E cel mai cumplit lucru pe care l-a simtit vreodata si nu vrea sa mai simta asa ceva niciodata in toata viata lui / ei. Starea pe care o are este vecina cu moartea.
- Esti bine! Poate ca tie ti se pare ca nu i se intampla nimic rau. Poate ca vrei sa incurajezi persoana cu astfel de vorbe, dar se simte atat de rau incat un “esti bine” e complet nepotrivit. Poate intelege ca nu-ti pasa deloc de ceea ce indura el sau ea. Nu spune asa ceva.
- Nu poti sa te calmezi? Asta este tot ce-si doreste persoana, sa se calmeze si sa fie bine. Dar nu poate. Atacul de panica dureaza cateva minute si nu poate face altceva decat sa astepte sa treaca.
- Nu-ti face griji! Cum sa nu-si faca griji daca simte ca mai are putin si moare? Inima ii bate cu putere, are vertij, dureri si nu se mai poate tine pe picioare. Si tu te-ai ingrijora daca ai simti ce simte persoana in cauza.
- Obisnuieste-te cu situatia! Nu are cum sa se obisnuiasca pentru ca ceea ce traieste persoana cu panica este un iad. Trebuie sa intelegi ca nu este un comportament inscenat, nu e un fleac. Este o problema medicala serioasa care trebuie tratata de catre specialisti (nu cei de la urgenta sau camera de garda!).
Ce poti face ca sa ajuti persoana suferinda?
Ii este de ajutor sa stea intr-un spatiu linistit, asezata confortabil, sa bea un pahar cu apa. Daca are pastile recomandate de medic e bine sa le ia la vreme. Ramai cu ea si tine-i companie, va dura numai cateva minute. Nu e necesar sa suni la 112, nu se afla intr-o astfel de urgenta. Dupa ce criza a incetat e bine sa contacteze psihiatrul sau psihoterapeutul pentru consiliere. In ceea ce ii spui in aceste cateva minute, nu face presupuneri, n-o judeca, nu-ti da cu parerea. Doar ai rabdare. Dupa ce trece criza, o poti insoti la specialist. Poate fi necesara o schimbare de medicatie, o sedinta de terapie in plus sau o diagniosticare – daca nu exista un diagnostic oficial deja pus.