5 metode gresite de a gestiona stresul

Stresul este o poarta deschisa catre nenumarate necazuri. O doza mica sau moderata de stres te poate face sa te dai jos din pat dimineata si sa te apuci de treaba. O doza mai mare sau constant mai mare decat trebuie in schimb nu face decat sa te imbolnaveasca. Stresul prelungit se somatizeaza, nu mai este doar o presiune emotionala ci devine un factor care te afecteaza fizic, gastro-intestinal, cardiac, etc. Si e un lucru serios, nu poate fi neglijat. Pe langa asta, mai exista si problema gestionarii stresului prin metode gresite. Despre asta ne-am propus sa va spunem cate ceva in randurile urmatoare.

  1.  Bautura, tigari, droguri. Majoritatea oamenilor se refugiaza in bautura si tigari de cate ori au o problema sau e un factor de stres in viata lor. Altii ajung la droguri sau la consum de medicamente – fara recomandarea medicului. Pentru o perioada  foarte scurta ei spun ca asta ii ajuta. Dar pe termen mediu sau lung toate aceste lucruri ii imping catre dependente care sunt mai greu de gestionat decat stresul. Metoda corecta de a gestiona stresul este sa intelegi care este cauza lui si acolo sa lucrezi. Sau sa ceri ajutor medical daca nu te poti descurca singur. Nu este nicio rusine in aceasta.
  2.  Hibernarea. Daca atunci cand esti stresat decizi sa tragi draperia si sa dormi pana trece problema s-ar putea sa descoperi ca nu e cea mai buna solutie. Sigur ca trebuie sa dormi si sa mai incetinesti ritmul dar asta nu inseamna ca+ti reyolvi problema. Poate e necesar sa+ti schimbi serviciul, daca de acolo vine cel mai mult stres. Poate ai niste neputinte medicale care trebuie tratate, poate ai carente la odihna si relaxare asa cum li se intampla multora. Dar trebuie sa stii ca hibernarea duce la multe alte probleme – diabet, ingrasare, boli de inima, etc. Trebuie sa faci ceva sa iesi din aceasta stare.
  3.  Ignorarea problemei. Nu te mai minti ca problema nu exista si ca sunt multi altii in aceeasi situatie. Te consolezi asa cum nu trebuie. Simplu fapt ca te+ai gandit ca ai putea fi stresat peste masura e un semnal ca problema exista si trebuie reyolvata. Cine s+o faca daca nu tu? Sanatatea ta e afectata deci tu trebuie sa iei masuri.
  4.  Negativismul. Si tu l-ai luat pe NU in brate ca fetita din poveste? Daca spui ca desi esti stresat nimic nu te ajuta inseamna fie ca nu ai suficienta vointa ca sa scapi de aceasta stare, fie n-ai cautat suficient o rezolvare adecvata pentru tine. E necesar sa-ti schimbi atitudinea fata de problema si sa nu mai dai vina pe altii pe situatia existenta. Ea e in viata ta si trebuie sa iei masurile care se impun asa incat sa o rezolvi. Negativismul nu face altceva decat sa te tina prizonier in propria viata.
  5. Mancatul emotional. Majoritatea femeilor stresate excesiv recurg la aceasta metoda de gestionare a stresului. Poate si pentru ca ele se afla destul de mult in bucatarie sau la cumparaturi. Insa, mancatul ca forma de gestionare a stresului nu e deloc un lucru bun. E clar ca asta va ingrasa, dar nu numai atat. Probleme gastrointestinale serioase bat la usa voastra – colon iritat, gastrita, reflux si altele din aceasta familie de boli. Mancati in fiecare zi la aceeasi ora, cantitati rezonabile de mancare si invatati sa va controlati orice alt consum alimentar. Iar la cumparaturi mergeti numai dupa ce mancati. Altfel veti fi predispuse la „ciugulit”.

O sa spuneti ca stiati toate astea. Sau ca le banuiati. Poate. Problema e ca nu ati aplicati ceea ce stiti si v-ati lasat luati de val. E nevoie sa dati reset vietii voastre si sa alegeti alta cale de a face fata problemelor si stresului. Nu este nicio rusine sa apelati la ajutor de specialitate. De asta exista medici, consilieri, terapeutii – ca sa va dea o mana de ajutor. Cereti-l la cabinet printr-o solicitare de programare. Psihoterapia scurta strategica este indicata si in gestionarea stresului si chiar o face cu succes.