5 metode sigure de a preveni depresia

Daca te uiti in jur si vezi o multime de depresivi sa stii ca nu gresesti. Statisticile chiar sunt ingrijoratoare. Daca n-ai fost pana acum in depresie e bine sa stii cum sa o previi. Pentru ca e mult mai simplu sa o previi decat sa o tratezi. Tine cont si de faptul ca dintre cei recuperati din depresie aproximativ 50% ajung la recadere intr-un timp relativ scurt. Asa ca hai sa vedem ce poti face ca sa duci o viata sanatoasa si cat mai departe de depresie – indiferent de formele pe care le are aceasta boala.

  1. Fa sport regulat. Sigur ai mai auzit acest indemn. Sportul este bun pentru conditia fizica dar si pentru cea psiho-emotionala. Efortul depus te ajuta sa elimini usor stresul acumulat si sa te descarci de el. Iti da o stare de bine, de eliberare, de despovarare. Exista o legatura stransa intre fizic si psihic, asa ca nu trebuie decat sa alegi sportul preferat. Poate fi vorba de alergari usoare in parc, poate fi vorba de sporturi de echipa sau de gimnastica de intetinere. Orice fel de sport este binevenit.
  2. Dormi bine. Aici e mai greu, pentru ca somnul odihnitor nu are loc batand din palme. Sunt mai multe variabile. Fa-ti un program de somn, nu te epuiza in cursul zilei, mananca usor la cina si evita stimulantele – mai ales dupa amiaza si seara.
  3. Urmeaza tratamentele. Daca ai fost diagnostcat cu boli fizice, urmeaza tratamentul care ti-a fost recomandat. Nu renunta la el atunci cand incepi sa te simti mai bine. Daca fizic ai o cadere, o perioada cu dureri si disconfort, nu ai cum sa nu ajungi vecin cu depresia. Dupa cum spuneam si mai sus, lucrurile sunt strans legate unele de altele.
  4. Redu stresul. Stresul este o mare problema a zilelor noastre si e necesar sa-i reducem nivelul. Exista un stres folositor care te pune in miscare in fiecare zi. Dar exista si unul extrem de daunator care te oboseste si te hartuieste pana nu mai poti. Analizeaza-ti ritmul de viata. Renunta la orice nu e important dar iti consuma timp si energie. Daca serviciul te oboseste peste masura, schimba-l. Stim ca nu este usor, dar sanatatea ta merita efortul. Nu-i asa?
  5. Construieste relatii cu cei din jur. Singuratatea este o alta problema larg raspandita. Si tocmai din cauza ei depresia loveste fara mila. Atunci cand relationezi strans cu familia, prietenii, vecinii, colegii, etc. nu mai are cum sa se instaleze depresia. Felul ei insidios de infiltrare in viata ta este obturat. E ca si cum ii inchizi usa in nas. Relatiile reprezinta un bun medicament impotriva depresiei, dar nu sunt doar atat. Ne ajuta sa fim noi insine. Pentru ca suntem fiinte sociale. Acest fel natural de relationare are numai beneficii. Desigur, nu cu toata lumea, oricand, oricum. Cu limite si cu bun-simt.

O sa spui ca nu e nimic nou in ceea ce ai citit. Poate! Dar cat ai aplicat din ceea ce ai mai citit pana acum? Decat sa stai si sa te ingrijorezi cu privirela depresie, nu e mai bine sa incepi sa faci ceva?