5 semne ca suferi de o tulburare a somnului

Din cand in cand oricine poate avea o noapte dificila, putin odihnitoare. Dar daca ti se intampla frecvent si ai ajuns deja sa ti sa para o minune numai faptul ca ai inchis ochii si ai adormit putin, inseamna ca suferi de o tulburare a somnului.

Iata cateva semne care sa te indemne sa ceri ajutor de la specialistii in domeniu.

  1. Desi ai dormit 8 ore cand te trezesti nu esti odihnit. Pe durata noptii, organismul alterneaza perioadele de somn adanc si odihnitor cu cele de somn usor. Daca ai dormit 8 ore dar peste zi inca esti somnoros, ceva impiedica creierul sa intre in etapa de somn odihnitor. Si asta nu e bine pentru tine.
  2. Sforai si te opresti din respirat peste noapte. Sa sforai poate fi suparator pentru partenerul de viata. Dar sa nu mai respiri, adica sa ai apnee in somn, poate fi extrem de periculos pentru tine. Risti sa nu te mai trezesti. Cere cat mai curand ajutor si vei rezolva atat apneea cat si sforaitul.
  3. Simti nevoia sa dormi in cursul zilei. Somnul de peste zi este cel de frumusete, cum se spune. Adica este un supliment de odihna. Daca tu iti completezi odihna de noapte cu un somn mic peste zi, nu e bine. Calitatea somnului de zi e diferita de cel de noapte.
  4. Adormi greu si te trezesti la fel de greu. Stai mult in pat pana sa adormi? Te tot rasucesti pe o parte si pe alta? Dimineata esti morocanos cand te trezesti si ai vrea sa arunci ceasul desteptator? N-ar trebui sa fii asa. Ar trebui sa te asezi in pat si sa adormi linistit in cateva minute. Peste noapte e normal sa te intorci de pe o parte pe alta de cateva ori, dar nu sa-ti tii partenerul de viata treaz. Iar dimneata ar trebui sa fii fresh si cu buna dispozitie.
  5. Te trezesti peste noapte si ramai treaz. Se intampla uneori ca o problema sa ne preocupe mai mult decat e cazul si sa ne trezim peste noapte fara sa mai putem adormi la loc. Deci anxietatea poate fi o cauza. Mai sunt efecte adverse ale unor medicamente sau anumite boli, poate nediagnosticate inca. Daca ti se intampla des, fa-ti un control medical complet ca sa afli cauza precisa a tulburarii tale de somn.

O sa spuneti ca stiati deja toate astea. Poate, dar cati dintre voi ati trecut la fapte asa incat sa va imbunatatiti odihna de peste noapte? Putini, asa-i? Viata pe care o ducem este una in mare viteza care nu ne mai lasa timp si pentru noi insine. Hai fa din sanatatea ta o prioritate! Ai neglijat-o destul.