5 semne care-ti spun ca te pandeste depresia
Depresia este o afectiune raspandita la nivel global. Acum cand lumea toata se afla in criza provocata de pandemie, nu e de mirare ca depresia se poate instala pe nesimtite si la persoane care pana acum s-au confruntat cu succes cu diverse probleme. Pandemia ne copleseste, ne schimba vietile, ne suprasolicita chiar si atunci cand ne straduim sa ducem o viata cat de cat normala. Tocmai de asta ne-am gandit sa va atragem atentia asupra semnelor de depresie. Daca le cunoasteti inseamna ca le veti putea recunoaste la voi insiva sau la cei dragi si veti cere ajutor indata. Ca sa va puteti recupera in cel mai scurt timp.
Oboseala
E adevarat ca majoritatea resimtim o oboseala stranie in perioada asta. Este consecinta tracasarii pe care o resintim din cauza restructiilor pe care le suportam. E o situatie noua, la care nimeni nu s-a gandit pana acum si nici nu s-a mai confruntat cu asa ceva. Pandemia a rasturnat mersul vietii noastre de pana acum si cu cat ne straduim mai mult sa traim ca mai inainte cu atat suntem mai obositi. Totusi, pe langa toata invalmaseala din vietile noastre poate sa apara si depresia cu oboseala sa. Cum recunoastem oboseala depresiei? Cand simtim epuizare, coplesire, cand ne simtim supti de orice energie si chef de viata.
Durere fizica fara vreo cauza anume
Daca nu ai o conditie medicala care sa justifice durerile fizice inseamna ca poate fi vorba de depresie. Organismul uman este un tot unitar si atunci cand psihicul sufera, se resimte si fizicul. Se cheama somatizare. Daca durerile devin insuportabile, mai ales dimineata dupa ce ai dormit decent peste noapte cere ajutor. Nu poti continua astfel.
Schimbarea perceptiei asupra lumii
E adevarat ca pandemia si criza ne-a schimbat la toti perceptia despre viata, dar daca simti ca te afunzi intr-un prezent pe care nu-l poti controla si urasti viitorul pe care ti-l imaginezi cumplit… inseamna ca trebuie sa ceri ajutor. Pana sa-l primesti, incearca sa iei fiecare zi asa cum vine si sa te ocupi de treburile curente. Vei putea face si planuri de viitor dupa ce lucrurile se mai linistesc putin. Chiar daca acum nu esti de acord cu noi, e bine sa pastrezi un gand in minte si in inima: exista viata si dupa pandemie.
Probleme cu memoria
De cate ori suntem tulburati sau preocupati, cea care sufera este memoria imediata. Uitam lucrurile noi foarte repede si ni le amintim cu lux de detalii pe cele vechi. Este explicabil. Daca patesti si tu astfel de lucruri trebuie sa fii atent(a) daca nu cumva se instaleaza depresia. daca ti se intampla des, cere ajutor.
Dificultati legate de somn si alimentatie
Despresia afecteaza mai mult sau mai putin toate aspectele vietii noastre. Atunci cand se instaleaza boala in mod cert nimeni nu mai doarme 7-8 ore pe noapte si nici nu mai mananca de 3 ori pe zi. Poate si vorba de mai multe sau mai putine ore de somn si mese. Semn ca intreg metabolismul este afectat. Mai sunt si alte afectiuni care tulbura somnul si alimentatia, dar in asociere cu cele de mai sus si cu presiunea exercitata de pandemie, cel mai probabil e vorba de depresie.
Cum poti primi ajutor concret
Daca pana acum nu te-ai mai confruntat cu depresia, e posibil sa nu stii ce sa faci. Contacteaza telefonic medicul de familie care te va pune in contact cu un specialist in diagnosticare. In unele centre medicale se practica telemedicina, adica nu e necesar sa te deplasezi pana acolo. Interactionezi cu specialistul via internet si rezultatele iti vin prin e-mail sau prin curier. Daca diagnosticul este pozitiv, adica suferi de depresie urmeaza un tratament medicamentos si psihoterapie. Aceasta din urma se poate solicita si online. Este la fel de eficienta ca si cum te-ai deplasa la cabinet. De asemenea, in baza documentelor medicale, unele farmacii iti pot expedia medicamentele acasa. Dupa cum vezi, chiar daca e criza si deplasarile sunt limitate, poti primi ajutorul de care ai nevoie.
In privinta psihoterapiei iti recomandam psihoterapia scurta strategica. Este o metoda terapeutica ce se concentreaza pe solutii personalizate asa incat pacientul sa se recupereze cat mai repede. De obicei dureaza 7 sedinte / saptamani pana la recuperarea completa.