5 sfaturi utile pentru un somn bun chiar si in pandemie

Putini oameni inca dorm bine dupa 2 ani de pandemie si de nenumarate alte probleme. Dar privarea de somn nu poate continua la nesfarsit, pentru ca poate provoca boli grave, atat fizice cat si psihice. Asa ca haideti sa vedeti ce ne poate ajuta sa dormim bine orice ar fi.

Nu da peste cap ciclul zi/noapte

De cand cu lucrul de acasa si cu confortul propriului camin multe persoane de varsta activa si-au decalat programul. Fie lucreaza mai mult, fie prefera sa lucreze seara tarziu sau noaptea. Daca adaugam in peisaj scoala online a copiilor si toate schimbarile care decurg din asta, nici nu e de mirare. Ce vrem noi sa spunem e ca transformarea noptii in zi nu e deloc benefica pentru somn si sanatate. Munca si invatatul trebuie sa se desfasoare ziua, iar noaptea este pentru somn. E nevoie de un efort de disciplinare.

Fa-ti obiceiuri sanatoase cu privire la somn

Un somn bun nu incepe pe canapea motaind la televizor avid dupa cele mai noi stiri. Un somn bun incepe cu o masa de seara sanatoasa, cu o baie relaxanta, cu o camera aerisita, cu asternuturi curate si frumos mirositoare si evetual cu o cana cu ceai aromat. Se spune ca cele mai odihnitoare ore de somn sunt intre 22 si 24. Asa ca nu ramaneti la televizor pana tarziu, nu prelungiti munca asa incat sa lucrati ore in sir cu lumina artificiala, nu faceti activitati gospodaresti pana tarziu in noapte. Nu e deloc sanatos. Impuneti-va sa opriti orice activitate la o anumita ora. E important sa aveti mereu aceeasi ora de mers la culcare.

Evita cafeaua si alcoolul

Daca iti faci o cafea seara pe la 6 pentru ca mai ai treaba dar esti fara energie inseamna sa-ti strici complet somnul di in ziua urmatoare sa nu fi bun de nimic. Daca esti obosit inseamna ca trebuie sa dormi si orice ai avea de facut, poate astepta pana a doua zi. 

Alcoolul este inselator, iti poate da iluzia de energie, dar nu o face. Nu consuma alcool ca sa ai un somn bun. Nu se va intampla. Scoate alcoolul din programul zilnic si muta-l in cel ocazional – la evenimente, in cantitati mici.

Fa miscare in cursul zilei

Daca munca te tine pe scaun cel putin 8 ore pe zi si mai lucrezi si de a asa, e musai sa gasesti o cale de a face miscare. Alearga in jurul blocului, fa cativa pasi in parc, iesi la cumparaturi la un magazin mai departe de coltul strazii… Stim ca e greu din cauza restrictiilor care se tot schimba, dar chiar e nevoie de miscare pentru sanatate.

Redu nivelul stresului

Inainte de toate trebuie sa faci o lista cu lucrurile care te streseaza. Daca le poti elimina, fa-o. Daca le poti reduce, fa-o. Daca nu poti, vezi daca nu cumva trebuie sa lucrezi la atitudinea ta fata de ele. Poate stresul tine doar de atitudine, nu neaparat de lucrul in sine. Fa tot ce poti ca sa scapi de povara stresului asa incat sa duci o viata echilibrata si sa ai un somn bun. Sanatatea ta chiar merita sa faci un efort.

Daca pana acum nu te-ai gandit la toate astea si schimbarea unor obiceiuri ti se pare coplesitoare, poti cere ajutor la psihoterapeut. Acesta poate fi sprijinul tau si sfatuitorul de care si nevoie. Rezultatele nu vor intarzia sa apara si viata ta va lua o intorsatura benefica.