5 simptome comune de anxietate la barbati
Se fac multe studii in privinta sanatatii mintale si toate arata ca femeile sunt mai afectate decat barbatii. Asta nu inseamna ca barbatii sunt imuni ci ca din cauza atitudinii lor asupra bolii nu cer ajutor medical, deci nu sunt parte la statisticile cu care lucreaza specialistii. Totusi, sunt simptome comune de anxietate la barbati pe care le poti recunoaste la cei dragi chiar si fara sa fii specialist. Odata recunoscute si dvs si barbatul drag afectat ar trebui sa cereti ajutor medical. Da, oricat de greu ar fi sa-l convingeti sa faceti asta.
Se teme sa mearga la intalniri amoroase
Daca e singur de multab vreme desi isi doreste o relatie, e foarte posibil sa-i fie teama sa se intalneasca cu vreo posibila partenera. Este de asteptat ca la o astfel de intalnire sa se astepte de la el sa “preia fraul” iar el sa creada despre sine ca nu se poate ridica la un astfel de nivel. Nu e doar teama de ceva nou si necunoscut, este lipsa de incredere in sine, este teama de a nu performa, de a nu fi capabil sa inteleaga ceea ce vrea femeia de langa el. In final, este teama de un posibil esec.
Abuzeaza de alcool, de droguri sau de amandoua
Sunt multi barbati care abuzeaza de alcool din motive foarte variate. Si situatia e trista pentru ca nu sunt doar ei afectati. Consecintele deciziilor lor afecteaza familiile lor si pe cei apropiati. Aceasta este chiar o cauza a divorturilor care tot cresc ca numar an de an. Daca se ajunge alcoolism recuperarea poate dura ani de zile chiar si in conditiile in care barbatul in cauza doreste si cauta sa fie sanatos. Drogurile capata si ele teren in tara noastra, din pacate. Devin mai accesibile. Si unii cred ca ele reprezinta o solutie. Incep cu droguri usoare si ajung la cele care le distrug viata pe nesimtite si fara cale de intoarcere. Daca aveti o banuiala ca barbatul drag consuma alcool sau droguri sau amandoua luati masuri indata. Nu lasati sa treaca timpul si sa ajunga la dependente profunde. Este viata lui in pericol iar voi ca si familie va asumati niste riscuri foarte mari. Cereti ajutorul unui specialist care sa va spuna cum sa procedati ca sa convingeti persoana afectata sa mearga la medic si la psiholog pentru recuperare. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.
Este mereu furios
Furia poate avea multe cauze, dar daca persista si din ceva ocazional a devenit o stare generalizata atunci cauza este anxietatea. Trebuie indepartate cauzele care ii provoaca anxietate si furie. Lucrul asta pare simplu, dar de fapt e foarte complicat. Aveti nevoie de un specialist care sa va ajute sa intelegi situatia si sa stiti ce trebuie scos afara din viata lui dar si a familiei lui, care este afectata indirect. Daca nu faceti nimic riscul este sa ajungeti la violenta in familie si starea emotionala a tuturor sa se deterioreze mult. Luati masuri acum.
Nu reuseste sa pastreze relatiile importante
Cateodata suntem nepriceputi in a pastra relatiile care chiar conteaza. Si din cauza asta mai apar probleme. Dar daca barbatuol in cauza poate deja sa enumere un lung sir de rateuri relationale… inseamna ca e vorba de anxietate. Daca va continua asta va ramane singur, pentru ca intr-un fel sau altul ii va indeparta pe toti cei din preajma lui. Ajutati-l sa constientizeze ca singuratatea e in sine o problema. Daca se mai combina si cu anxietatea e si mai complicat.
E obsedat sa dea bine in societate
Aceasta este o trasatura a vremurilor pe care le traim, din pacate. Toata lumea e preocupata sa dea bine in societate – in familie, in cercul de prieteni, printre colegi si sefi, etc. Dar daca se asociaza cu celelalte simptome enumerate mai sus, atunci e vorba de anxietate. Persoana anxioasa crede ca poate ajunge la starea de confort daca ceilalti il vad bine si-l apreciaza. In mod nativ barbatii au nevoie de apreciere pentru o buna definire a propriei persoane, dar in caz de anxietate nevoia aceasta este exacerbata.
Ai recunoscut aceste simptome la cel drag?
Sunt relativ simplu de recunoscut si de facut legaturile necesare de catre o persoana careia chiar in pasa de starea de sanatate a barbatului drag (fiu, frate, sot, tata, etc.) Inainte de a sta de vorba cu el despre situatia in care se afla, e bine sa consultati un specialist care sa va invete cum sa procedati. Riscul sa refuze ajutorul de specialitate este mare si daca o face va ramane cu sanatatea afectata multa vreme. Consecintele pot fi foarte grave.
Recuperarea rapida e posibila
Evident ca va doriti sa se recupereze cat mai repede si definitiv din boala si sa poata duce o viata buna si normala. Recomandarea noastra este sa apelati la psihoterapia scurta strategica pentru ca ea se concentreaza pe problema specifica a pacientului si pe gasirea de solutii personalizate. De asemenea, pregateste persoana sa poata combate boala in prezent dar si in viitor in caz ca aceasta da semne de revenire. Numarul mediu de sedinte necesare pentru recuperare este de 7. 7 saptamani pentru o recuperare reusita si pentru o viata normala. Chiar merita.