5 tipuri de tulburare bipolara

Exista mai multe tipuri de tulburare bipolara, toate implica episoade de depresie si manie intr-o anumita masura. Din pacate tulburarea bipolara este o boala de lunga durata. Eventualele episoade de manie si depresie pot sa reapara daca nu se urmeaza un tratament. Sunt multe persoane care continua sa prezinte simptome, chiar si dupa ce au luat tratamentul recomandat de specialisti. Nu spunem aceste lucruri pentru a va descuraja, dimpotriva. Vrem sa stiti cu ce inamic va confruntati si sa fiti pregatiti de lupta. Nu veti fi singuri in aceasta lupta, dar veti fi subiectul principal.

Iata tipurile de tulburare bipolara:

Tulburarea bipolara I implica perioade cu episoade severe de dispozitie de la manie pana la depresie.

Tulburarea bipolara II este o forma mai usoara a bolii, implicand episoade mai usoare de manie care alterneaza cu perioade de depresie severa.

Tulburarea ciclotimica descrie perioade scurte cu simptome de manie alternand cu cele cu de depresie. Aceste perioade par a fi incomplete in comparatie cu formele expuse mai sus.  

Tulburarea cu caracteristici mixte se refera la aparitia simultana a simptomelor polaritatilor opuse ale dispozitiei. Este marcata de energie ridicata, nesomn si agitatie. In acelasi timp, persoana suferinda de aceasta forma de tulburare bipolara se poate simti fara speranta, iritata si cu ganduri de sinucidere.

Tulburarea cu cicluri rapide descrie o persoana care are patru sau mai multe episoade de schimbare de dispozitie intr-o perioada de 12 luni. Episoadele trebuie sa dureze un numar minim de zile pentru a putea fi considerate episoade distincte. Unele persoane au, de asemenea, schimbari de polaritate intr-o singura saptamana sau chiar intr-o singura zi, ceea ce inseamna ca profilul complet al simptomelor nu e prezent. Uneori este numit ciclu (ciclicitate) „ultra-rapid”. 

Dezbateri si controverse

Exista dezbateri in psihiatrie cu privire la acest fenomen, daca este o caracteristica valida sau bine stabilita in tulburarea bipolara sau nu e. Femeile par mai susceptibile ca barbatii sa faca aceasta forma de tulburare bipolara. Ea creste riscul de depresie severa si tentative de suicid. Antidepresivele pot fi uneori asociate cu declansarea sau prelungirea perioadelor de tulburare bipolara cu cicluri rapide. Totusi, aceasta teorie este controversata si este inca insuficient studiata.

Nu va ingrijorati! Sunt solutii

Stim ca aceste randuri pot fi ingrijoratoare pentru unii dintre cei care le citesc. Vrem sa cunoasteti bine situatia in care va aflati si sa cereti ajutor de specialitate. Daca luati un tratament medicamentos sau daca mergeti la terapie nu inseamna ca sunteti nebuni. Inseamna ca puneti pret pe propria sanatate si luati masurile care se impun ca sa va faceti bine. Tulburarea bipolara are leac, daca cereti ajutor cat mai curand de la instalarea bolii si daca va tineti de tratament. Din momentul diagnosticarii si pana la recuperarea completa poate dura numai cateva saptamani, in functie de metoda terapeutica pe care o alegeti. Noi va recomandam terapia scurta strategica. Aceasta este o forma de recuperare care e axata pe solutii personalizate si care da rezultate rapide. Ca pacient te echipeaza si pentru viitor in caz ca boala da semne de revenire.