6 greseli de comunicare in relatii
Atunci cand vine vorba de comunicare, exista lucruri pe care doriti sa le evitati ori de cate ori este posibil. In randurile de mai jos enumeram si analizam rapid 6 astfel de greseli. Nu le-am luat neaparat in ordinea gravitatii sau a frecventei, pentru ca nu s-a facut pana acum un stfel de studiu. Dar daca vreti sa va mearga bine in relatiile pe care le aveti, e bine sa le luati in seama si sa le aplicati.
Tratamentul silentios
Oamenii adopta deseori tratamentul silentios, crezand ca asa stabilesc limite. Dar limitele functioneaza cel mai bine atunci cand sunt comunicate in mod explicit cu partenerul de relatie. Altfel s-ar putea sa nu-si dea seama ca a trecut acele limite. Este mai bine sa fii asertiv cu privire la o limita, decat sa presupui ca partenerul stie de ce esti ranit si sa inchizi caile de comunicare cu el/ea. Asta provoca deseori si mai multe daune unei relatii.30
Rememorarea greselilor din trecut
Este usor sa cazi in obiceiul de a arunca fapte din trecut in fata partenerului intr-un moment aprins. Enumerarea regulata a greselilor partenerului este contraproductiva. Il poate face mai defensiv si mai dificil de inteles.
Strigate sau tipete
Ridicarea vocii in timpul unei neintelegeri sau recurgerea la tipete este un mod ineficient de a-ti procesa furia. Pe termen lung, poate face ca argumentele sa devina mai intense si sa erodeze stima de sine a partenerului. Acest comportament afecteaza si persoana care striga si tipa pentru ca va proceda la fel in orice context – la munca, la scoala, pe strada, etc. nemaiputand sa reactioneze altfel nici macar de rusine.
Ignorarea si evitarea
Evitarea sau ignorarea este o modalitate de a te deconecta de partenerul tau si de a lasa conflictul nerezolvat. Iar un conflict nerezolvat va deveni treptat mai mare pana cand nu-l mai puteti gestiona doar voi doi. Veti ajunge la stare de coplesire si veti avea nevoie de o pauza unul de celalalt. E nevoie sa va explicati ce simtiti si de ce. Gasiti o cale sa va comunicati gandurile si emotiile partenerului. Dupa ce tensiunile s-au mai domolit.
Sarcasmul si reducerea la tacere
Fii constient de umorul nepotrivit atunci cand te afli in mijlocul certurilor. Daca vrei sa spargi gheata, este mai bine sa faci o gluma inofensiva despre tine decat sa spui ceva negativ despre partener. Cateodata sarcasmul si glumele nepotrivite fac parte din felul de a fi al unei persoane. Daca esti un astfel de caz, trebuie sa te controlezi cu atentie in momentele delicate. Si nu numai.
Comportament nonverbal nerespectuos
Limbajul corpului poate comunica enorm despre tine, despre ce gandesti si despre ce vrei sa faci in respectivul moment. De exemplu, verificarea telefonului in loc sa ai contact vizual cu partenerul poate face acesta sa se simta tratat cu lipsa de respect. Si sunt multe astfel de componente nonverbale care pot aprinde scantei atunci cand situatia este deja volatila. Cu siguranta iti cunosti partenerul (sau ar trebui sa-l cunosti), nu face ceva ce stii ca nu-i place. Iti va fi si mai greu sa controlezi disputa sau tensiunea acumulata intre voi.
Comunicarea nu e un lucru usor. Dar fara ea nu se poate. Asa ca incearca sa gestionezi situatiile delicate dupa recomandarile de mai sus. Daca deja esti intr-o situatie dificila cu partenerul tau e indicat sa solcitati sedinte de psihoterapie de cuplu asa incat sa va puteti salva relatia. Psihoterapia scurta strategica este o solutie eficienta si rapida pentru o multime de dificultati si probleme. Cu siguranta merita sa va acordati unul altuia aceasta sansa.