6 greseli relationale pe care le poti face daca suferi de anxietate
Sa suferi de anxietate si sa incerci sa o controlezi in timp ce esti intr-o relatie poate fi dificil. Boala de care suferi te face sa te simti ciudat in raport cu persoana de langa tine, sa reactionezi in mod extrem la probleme mici, sa astepti prea mult de la celalalt si, uneori, prea putin de la tine insuti. Daca vrei sa functioneze bine relatia pe care o ai trebuie sa deschizi ochii la cateva lucruri si sa fii gata sa le schimbi. Chiar va merita efortul.
1. Nu te mai simti neglijat
Boala pe care o ai te face adesea sa simti ca traiesti pe jumatate, ca intre tine si ceilalti e un zid dincolo de care nu poti trece desi ti-ai dori. Acest zid exista doar in perceptia ta, nu este real. Este doar o neputinta generata de boala. Partenerul sau partenera nu vede relatia dintre voi asa cum o vezi tu. Ceilalti se simt conectati relational cu anxiosul dar acesta din urma se simte neglijat, lasat pe dinafara. Marturiseste-i partenerului aceasta traire ca sa te poata ajuta sa percepi corect apropierea pe care ti-o ofera. Nu te astepta ca lucrurile sa se schimbe de pe o zi pe alta, e un proces. Apreciaza disponibilitatea partenerului si efortul pe care il depune.
2. Nu e cazul sa ai probleme de incredere
Atunci cand incepi da manifesti probleme de incredere viata partenerului si a ta devin adevarate cosmaruri. Tu te gandesti tot timpul la ce face partenerul cand nu e cu tine iar partenerul e foarte deranjat de comportamentul tau si de intrebarile pe care i le pui. Pentru partener problemele tale de incredere nu au niciun fundament. Si de cele mai multe ori chiar are dreptate. Lamuriti aceste probleme cu calm si sinceritate. Daca pana acum nu i-ai spus nimic de anxietatea ta, e vremea sa o faci.
3. Nu-ti e de folos sa incepi sa controlezi viata partenerului
Daca nu ati rezolvat la timp problemele de incredere poti ajunge pana acolo incat sa controlezi din ce in ce mai mult viata partenerului. Si asa nu se poate trai. E posibil ca o vreme sa tolereze situatia dar va veni un moment de varf in care situatia va exploda. Trebuie sa-ti dai seama ca prea mult chiar e prea mult si sa te opresti. Poti sa-ti controlezi propria viata pana la un punct. Nu in intregime. Asa ca nu ai nicio sansa sa-l controlezi pe cel de langa tine. Nu-l poti tine in relatie cu forta. Lasa-l liber si daca te iubeste cu adevarat va ramane cu tine si te va ajuta sa-ti depasesti anxietatea.
4. Nu te mai gandi asa de mult la toate lucrurile
E posibil sa nu ajungi niciodata la a-l controla pe celalalt dar in mintea ta exista acest gand, aceasta dorinta. Tot gandesti in mod repetat la fiecare lucru din relatia voastra incat ajungi sa obosesti teribil. Pe langa faptul ca tot rumegi ceea ce exista, mai adaugi si lucruri care nu-s decat presupunerile tale. Adica te complici mai mult decat e cazul. Ai putea crede ca totul izvoraste din gelozie. De fapt izvoraste din teama. Teama de nu fii suficient de bun pentru ca partenerul sa vrea sa ramana cu tine. Nu poti trai in teama la nesfarsit si nici nu-l poti obliga sa te iubeasca. Nici nu poti controla fiecare lucru pentru ca totul sa fie perfect. Constientizeaza-ti limitele si bucura-te de relatie atat timp cat exista, cu partile bune si mai putin bune.
5. Nu mai lua toate lucrurile asa de personal
E posibil sa crezi ca toate lucrurile ti se intampla tie sau numai tie. De fapt e putin probabil sa fie asa. Atunci cand ti se intampla un lucru rau incearca sa nu mai privesti insistent la propria problema. Uite-te in jur si ti se va schimba perspectiva. Este o abordare egoista a problemei. In plus, ar trebui sa te concentrezi pe rezolvare, pe ceea ce poti face – daca poti face ceva. Si adesea poti. De cate ori depasim o problema devenim mai puternici. Chiar si atunci cand e vorba de anxietate in relatie, nu neaparat de o catastrofa.
6. Nu te mai poticni in modele vechi si nefolositoare
Majoritatea oamenilor isi conduc vietile dupa niste tipare de comportament. Sunt insa si situatii cand acestea nu aduc nimic bun si trebuie sa le depasesti. Nu, nu zice nimeni ca e usor. O vreme vei incerca si vei da gres. E nevoie de perseverenta si de o motivatie buna, sanatoasa. Sa-ti depasesti anxietatea cu succes e o motivatie foarte buna. Sa-ti pastrezi relatia – e si ea o motivatie buna. Nu renuntati niciunul la relatie doar pentru ca trebuie depasita o situatie dificila.
Daca esti anxios si te lupti sa pastrezi o relatie importanta pentru tine e posibil sa te simti tare obosit. Apeleaza la un psihoterapeut care iti va lua povara de pe umeri si te va ajuta ca lucrurile sa devina functionale si chiar placute. Psihoterapia scurta strategica iti poate oferi solutii in numai cateva sedinte. Nu este necesar ca ani de zile sa tot mergi la terapie. Problemele pot fi depasite chiar mai repede si mai usor decat crezi. Incearca si tu si o sa vezi.