Ajuta-ti partenerul sa depaseasca depresia. Uite aici ce trebuie sa faci

Depresia e o boala foarte raspandita si cel mai mult doare atunci cand cel bolnav este parasit la greu. Nu sunt putine cuplurile care se despart atunci cand unul dintre parteneri primesc un diagnostic de depresie. In randurile de mai jos incercam sa va convingem ca nu e imposibil sam va fiti alaturi si sa depasiti impreuna aceasta boala. Desigur, si cu ajutor de specialitate. 

Documenteaza-te temeinic depre boala

Ca sa poti ajuta pe cel drag afectat de depresie trebuie sa cunosti boala in mod serios. Sunt multe cercetari in curs care ajung la concluzii interesante. Multe medicamente pentru depresie in teste clinice despre care merita sa stii. De asemenea trebuie sa cunosti cum se raporteaza partenerul sau partenera ta in mod specific la aceasta boala, pentru ca simptomele pot sa difere de la persoana la persoana in functie de bagajul emotional pe care il are. Efectiv trebuie sa fii la curent cu tot ce se cunoaste despre aceasta boala si sa-ti cunosti foarte bine partenerul si felul in care reactioneaza in situatii cotidiene variate. 

Fii alaturi de el/ea

Evident, nu e de ajuns sa-i spui cuvinte frumoase, de genul “sunt alaturi de tine, o sa reusim, etc”. Vorbele conteaza dar trebuie sustinute de fapte. Poate ca e vorba de lucruri mici pe care sa le faci constant pentru bolnav. Nu neaparat marimea lucrurilor pe care le faci conteaza, cat conteaza ca le faci mereu. Si ca se poate baza pe tine, macar in anumite privinte. 

Incurajeaza-l(o)

Depresivii se autocritica sever. Au o parere proasta despre sine si cred ca nu sunt in stare de nimic, ca n-au trasaturi de apreciat sau ca n-au reusit nimic niciodata. Chiar daca trecutul lor contazice ceea ce spun. Aminteste-i, repeta-i, fa o lista cu toate reusitele si cu toate trasaturile pe care le apreciezi. Si chiar arata-i respect. Nu judeca niciodata persoana prin prisma bolii, pentru ca el sau ea au valoare intrinseca. Daca azi nu poate sa faca un lucru, nu inseamna ca nu va putea nici maine. Evitati stigmatizarea facuta din greseala, la presiunea anturajului care poate nu va cunoaste asa bine precum ar trebui. 

Concepe un mediu de sustinere

Conteaza mult cum se desfasoara lucrurile la voi iacasa.  Incercati sa folositi mancare sanatoasa si sa faceti sport impreuna. Asta va intari relatia dintre voi si va creste increderea bolnavului in tine ca partener si ajutor in perioada lui grea. De asemenea, va va ajuta sa fiti mai sanatosi. Sustinerea de acasa trebuie asociata cu tratament de specialitate, pentru ca boala nu trece altfel. E necesar sa constientizati sursele de stres si sa faceti tot ce e nevoie ca sa scadeti nivelul acestuia. Poate e nevoie de o pauza de la serviciu, sau de alt loc de munca.  Faceti planuri de viitor impreuna. Asta il va ajuta pe bolnav sa inteleaga ca nu va fi abandonat peste o luna cand poate se va simti mai rau. Sentimentul de includere in planul de viitor va creste confortul sau interior si va imbunatati relatia dintre voi. Aminteste-i toate lucrurile bune pe care le aveti in viata voastra si remarca-i contributia. 

Concentrati-va pe scopuri mici

Depresia il face vulnerabil pe bolnav, nu poate in acest moment sa se concentreze pe lucruri mari pentru ca simte ca il depasesc si mai devreme sau mai tarziu renunta. Faceti impreuna o lista de lucruri concrete s practice pe care sa le atingeti/impliniti. Lucruri importante pentru voi, dar nu de o dimensiune coplesitoare. Nu va apucati sa planificati constructia din temelii a unei case noi, dar puteti sa reamenajati o camera draga voua din casa pe care o aveti deja. 

Fii constient(a) de semnalele de sinucidere

Sunt situatii in care depresivul ajunge la tentativa de sinucidere sau chiar la sinucidere, daca nu este “depistat” din vreme. Cu siguranta nu vrei sa se ajunga la asa ceva. Trebuie sa cunosti toate semnalele de alarma care pot indica eventuale ganduri de moarte ale partenerului. Trebuie sa stii semnalele in termeni generali dar si cum se aplica ele la partenerul tau. Si daca sesizezi fie chiar si 1 semnal, sa ceri ajutor de specialitate. 

Pe langa aceste lucruri, in orice moment trebuie sa actionezi si sa indrepti partenerul catre ajutor de specialitate. E important sa ia tratamentul medicamentos asa cum ii este prescris si sa mearga la toate sedintele de terapie recuperatorie. Practic, tu trebuie sa ai grija ca el sa urmeze tratamentul cu mare atentie. Ar fi foarte solicitant pentru pacient sa supraveghereze propria recuperare. Depresia scade abilitatea pacientului de a lua decizii bune in timp util. Nu e mai putin inteligent, dar e mai lent si mai greu de orientat in functie de situatiile variate care apar. Nu mai poate asimila lucrurile noi la fel de bine ca inainte de boala. Atunci cand medicamentele genereaza efecte adverse greu de suportat, puteti solicita psihiatrului schimbarea lor. Dar nu trebuie sa renuntati la tratament. De asemenea, psihoterapia este absolut necesara si sunt forme de recuperare de scurta durata precum terapia scurta strategica. Merita s-o incercati pentru ca pe langa recuperarea rapida va ofera si abilitatea de a combate boala in caz ca aceasta revine in timp.

Dupa cum stiti, aproximativ 50% dintre bolnavii de depresie ajung la recadere. Tocmai de asta ei trebuie sa fie pregatiti, echipati de catre psihoterapeut, cu tot ce le trebuie pentru a combate boala in orice moment asa incat sa ramana sanatosi.