6 moduri de a ramane calm in timp ce te confrunti cu incertitudinea

Anul 2020 si inceputul de 2021 a avut destula incertitudine. Pandemia de COVID-19 ne-a rasturnat o mare parte din viata, creand tulburari financiare, sociale, profesionale si economice. 

In timp, incertitudinea ne poate afecta mult sanatatea. Poate declansa anxietate si depresie si poate accelera progresia bolilor de inima. Vestea buna este ca stresul incertitudinii poate deveni mult mai usor de gestionat. Iata sase tehnici pe care expertii in sanatate mintala vi le recomanda daca traiti in incertitudine.

1.Luati o pauza de stiri 

Probabil ca merita sa va indepartati putin de stiri. Ciclul constant de stiri 24/7 poate fi epuizant. Una dintre cele mai putin utile strategii de gestionare este sa fii blocat in stiri si hiperfocusat pe fiecare noutate in parte. In loc sa fiti lipiti de televizor, incercati sa faceti lucruri relaxante. Cu siguranta nu se recomanda sa aveti in permanenta televizorul pornit pe stiri.

2.Concentrati-va pe ceea ce puteti controla

Trebuie sa poti face diferenta intre lucrurile care navalesc peste tine. Lasa deoparte lucrurile pe care nu le poti schimba. Concentreaza-te pe ceea ce poti schimba si controla, pe ceea ce depinde de tine. Specialistii spun ca oamenii simt uneori ca ingrijorarea pentru ceva poate oferi un sentiment mai mare de control, dar este important sa recunoastem ca ingrijorarea nu va schimba rezultatul unei situatii. Nu te ingrijora inutil. 

3.Ganditi-va la lucrurile pentru care sunteti recunoscatori

E bine sa va ganditi la succesele din trecut sau la lucrurile pentru care sunteti recunoscatori. Daca faceti acest lucru, nu doar veti inlocui emotiile negative cu dragostea si recunostinta, dar va va reaminti ca ati depasit vremurile grele si ca le veti depasi si pe acestea.   

4.Faceti sport sau exercitii in aer liber

Ramaneti activi fizic atunci cand va confruntati cu incertitudinea. Exercitiul fizic este un stimulent natural al dispozitiei si este cunoscut pentru scaderea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Investirea timpului in activitati fizice va poate distrage atentia de la sursele de stres si anxietate. 

5.Exersati ingrijirea de sine

In momentele de incertitudine, este important sa fii bun cu tine insuti. Fii rabdator si bland cu tine insuti si practica auto-ingrijirea, fie ca e vorba de citit, sport de relaxare, pregatit ceva bun de mancare sau un hobby. Cand facem ceva care ne face fericiti, corpul nostru elibereaza endorfine, care ajuta la reducerea durerii si la stimularea placerii. 

6.Amintiti-va ca si acest lucru va trece

Pentru multi oameni, incertitudinea momentului prezent poate fi foarte stresanta. Este acea perioada de asteptare, expectativa, care este adesea cea mai dificil de suportat. Trebuie sa facem un pas inapoi, sa capatam perspectiva si sa recunoastem ca acest moment dificil va trece.  Adevarul este ca incertitudinea este adesea temporara si exista multe strategii care ne pot ajuta sa-i facem fata.

Daca simti ca nu ai putere sau nu stii cum sa aplici lucrurile citite mai sus, poti apela la ajutorul nostru oricand. Un psihoterapeut poate fi ajutorul tau la greu si cel mai bun prieten. Noi va recomandam sa folositi psihoterapia scurta strategica. Este o metoda eficienta de tratare si este foarte rapida. Fa-ti si tu o programare la cabinet ca sa vezi ce simplu poate fi sa scapi de problemele care te chinuie. Te asteptam.