6 prejudecati cu privire la depresie

Potrivit unui raport al institutului National de Sanatate Mentala din Statele Unite, aproximativ 7% dintre adulti (16 milioane de persoane) au suferit de depresie pe durata unui an. Cu toate acestea, in ciuda prevalentei sale, persista multe conceptii gresite, daunatoare, cu privire la aceasta boala.

Unii cred ca depresia este pur si simplu un sentiment trecator de tristete, in timp ce altii pot stigmatiza ideea de a lua medicamente. Dar, in realitate, fiecare persoana se ocupa de depresie in mod diferit. Este important sa recunoastem stereotipurile incorecte acolo unde exista, deoarece aceste idei ne pot impiedica sa ajungem la o intelegere mai profunda a acestei boli grave si, mai important, la cultivarea sanatatii mentale pozitive. In acest scop, iata sase mituri despre depresie la care trebuie sa renuntam.

  1. Oamenii fericiti nu pot fi deprimati

Cand Robin Williams s-a sinucis in august 2014, fapt atribuit partial unei lupte indelungate cu depresia, multi s-au intrebat cum un comediant care parea mereu plin de energie ar fi putut suferi de o astfel de boala. Dar faptul ca cineva poate fi sufletul unei petreceri, are simtul umorului sau pare optimist nu anuleaza posibilitatea depresiei. Unii oameni pot suferi de „depresie zambitoare” si pot folosi umorul ca mecanism de aparare pentru a masca modul in care se simt cu adevarat. Poate parea ca gestioneaza viata cu usurinta, dar sufera de fapt in tacere. Este la fel de important sa ne amintim ca depresia singura rareori provoaca sinucideri.

  1. Depresia este dictata doar de circumstantele vietii

Evenimentele din viata pot influenta intr-adevar depresia, dar boala este mai mult decat descurajare in legatura cu despartirea sau divortul, pierderea locului de munca, decesul in familie sau o alta schimbare majora din viata. Depresia e atribuita unei varietati de factori, inclusiv diferentelor biologice, chimiei creierului, hormonilor si trasaturilor mostenite.

  1. E o problema sa vorbesti despre depresie 

Ideea ca depresia ar trebui sa fie un subiect incomod sau jenant face parte din motivul pentru care exista o astfel de stigmatizare in jurul bolii. Unii se tem ca, daca vorbesc deschis cu un prieten, aceasta va duce la izolare sociala, care rezulta din evitarea oricarei discutii despre sentimente negative. Este posibil ca altii sa nu-l impartaseasca colegilor sau chiar unui medic, deoarece se tem sa fie discriminati sau sa fie concediati. Desi poate fi dificil sa te deschizi despre depresie si simptomele acesteia, purtarea unei conversatii confidentiale si sincere functioneaza adesea ca un pas crucial catre obtinerea ajutorului necesar.

  1. Persoanele care sufera de depresie nu sunt puternice din punct de vedere mental 

Depresia nu face o persoana slaba, inferioara sau lenesa. Poate fi inteligenta, minunata profesia sa si chiar o sursa de sprijin pentru ceilalti in timp ce este tratata pentru depresie. Depresia este o afectiune medicala si necesita ingrijire si empatie ca oricare alta.  

  1. Toti cei cu depresie iau medicamente

Depresia e o boala tratabila. Unii pacienti iau medicamente antidepresive, altii apeleaza la terapie ca tratament. Unii folosesc o combinatie de medicamente si terapie. Sunt unii care apeleaza la schimbarea obiceiurilor daunatoare cu obiceiuri sanatoase, cum ar fi exercitiile fizice regulate si alimentatia sanatoasa care estompeaza cele mai grave simptome. Dar tratamentul nu este la fel pentru toti, variaza de la persoana la persoana.

  1. Depresia nu este o boala reala

Depresia este foarte reala. Nu e o scuza pentru modul in care oamenii se simt. Dupa cum subliniaza institutul National de Sanatate Mentala, exista o diferenta intre a suferi de tristete pentru o perioada scurta de timp si a fi afectat de simptomele acestei boli timp de cateva luni sau ani.

De aceea, este important sa nu catalogati depresia ca ceva ce „pur si simplu trece”. Stigmatizarea bolii sau minimizarea efectelor acesteia nu va ajuta pe nimeni sa se vindece. In schimb, tratati-i pe cei care traiesc cu depresie cu respect si amabilitate si luati in considerare tratamentul daca dvs. sau cineva pe care il cunoasteti prezentati simptome sau semne de avertizare. Acesta este un pas inainte catre o buna sanatate mintala.

Daca nu cunosti detalii despre depresie, te poti informa. Sunt multe informatii accesibile. Daca suferi de depresie si inca n-ai cerut ajutor, fa-ti programare la cabinet. O sa vezi ca merita fiecare efort pe care il faci pentru tine. Terapia scurta strategica este o metoda terapeutica ce se concentreaza pe solutii personalizate si recuperarea rapida a pacientului.