6 recomandari practice pentru un somn mai bun

Ai crezut ca varsta adulta vine la pachet cu somn putin si de proasta calitate? Nu neaparat. Avem cateva sfaturi simple care au ca scop sa te ajute sa te bucuri de un somn odihnitor noapte de noapte. Inainte sa le aplici, gandeste-te ce anume interfereaza cu somnul tau – Stresul profesional? Provocari in familie? Ce altceva ar fi putea fi? E clar din start ca n-ai sa poti controla toti factorii care iti afecteaza somnul, dar sunt si unele lucruri pe care daca le aplici iti vor fi de mare ajutor. 

1. Stabileste-ti un program de somn

Adultii au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Sunt si pe persoane care se simt odihnite cu mai putine ore sau cu mai multe. Dar daca nu esti odihnit dupa 7 ore, mai dormi putin pana cand iti dai seama de cat somn ai nevoie. Stabileste si orele optime de somn. Cele mai bune incep cu orele 22-23 si se incheie dimineata devreme la 6-7. Si la momentul trezirii e musai sa te simti bine, energic si gata de o noua zi. Daca nu esti asa, nu te grabi sa te ajuti cu o cafea tare. Intoarce-te in pat. Evident, nu poti face asta luni dimineata cand trebuie sa mergi la munca. Un motiv in plus sa incepi reorganizarea somnului vineri seara. Vei avea doua ocazii bune de disciplinare a somnului (sambata-duminica). Dupa ce ai stabilit un program de somn, tine-te de el. Nu-l schimba dupa cateva zile. 

2. Conteaza ce mananci si ce bei

Nu e recomandat sa mergi flamand la culcare, pentru ca nu vei putea dormi. Dar nici nu trebuie sa te ghiftuiesti la cina. De fapt, nu trebuie sa faci asta la nicio masa. Mananca atat cat iti trebuie. Evita mesele de seara cu feluri consistente de mancare. Disconfortul produs de acestea te va tine in picioare toata noaptea. Tigarile, cofeina si alcoolul strica si ele somnul. Asa ca mai bine renunta la ele. Macar seara, dar ar fi bine sa renunti de tot.

3. Creaza un mediu odihnitor

Ai grija sa ai o camera de dormit imbietoare. Adica sa fie racoroasa pe timp de vara sau calduroasa pe timp de iarna, linistita si intunecata (cu draperii). Daca lumina de pe strada iti bate in fereastra s-ar putea sa nu poti dormi din cauza asta. Conteaza si sa fie aerisita, cu lenjerii curate si sa folosesti un parfumant discret de camera. 

O baie buna si relaxanta inainte de culcare poate fi de un real folos. La fel si consumul unui ceai de plante. Predispun organismul la somn. 

4. Limiteaza somnul de peste zi

Poti sa dormi 30 de minute peste zi daca te simti obosit, dar daca dormi mai mult s-ar putea ca lucrul acesta sa interfereze cu somnul de noapte pe care sigur nu vrei sa-l strici pentru ca este mult mai odihnitor si mai important. Incearca sa nu-ti dai peste cap rutina de somn pe care abia ai pus-o la punct.

5. Include activitatea fizică in rutina zilnică

Activitatea fizica regulata poate conduce la un somn mai bun. Asta nu inseamna sa fii activ pana seara tarziu. Sportul te poate tine in priza daca este practicat la ore nepotrivite, iar tu vrei sa te odihnesti bine noaptea, nu-i asa? De asemenea, se recomanda iesirile in natura – odihna activa e binevenita pe durata zilei, nici ea la ore tarzii cand ar trebui sa te pregatesti de culcare. 

6. Invata sa gestionezi ingrijorarile

Ingrijorarile te tin adesea in picioare peste noapte? Inseamna ca e necesar sa gasesti o metoda de a le gestiona. Cel mai simplu este sa faci o lista cu tot ce ai de facut in ziua sau zilele urmatoare. Vezi exact ce si cat poti face tu si ce anume ar trebui sau ar putea sa faca alte persoane din familie sau de la locul de munca. Invata sa te organizezi, sa stabilesti prioritati si sa delegi sarcini. Zi de zi pune deoparte macar 15 minute ca sa-ti linistesti gandurile, emotiile, nelinistile. Iti va prinde foarte bine.

Ocazional ni se intampla tuturor sa avem cate o noapte mai dificila. Dar daca tie ti se intampla des sau din ce in ce mai des, inseamna ca trebuie sa ceri ajutor medical. Incepe cu medicul de familie, caruia sa-i spui situatia in care te afli. Acesta va stii catre ce specialist sa te indrume.