7 declansatori de anxietate

Toata lumea devine ocazional nelinistita si ingrijorata – dar daca va simtiti in mod constant ingrijorati, tensionati sau pe marginea prapastiei, este posibil sa aveti o tulburare de anxietate. Tulburarile de anxietate implica mai mult decat griji temporare sau frica. Pentru o persoana cu tulburare de anxietate, anxietatea nu dispare si se poate agrava in timp.

Medicii dau un diagnostic de tulburare de anxietate generalizata atunci cand pacientii prezinta simptome de anxietate (cum ar fi ingrijorarea intensa si coplesitoare si trei din urmatoarele 6 simptome: iritabilitate, tulburari de somn, oboseala, tensiune musculara, dificultati de concentrare si neliniste) mai mult de sase luni.  

Exemple de tulburari de anxietate includ:

  • Agorafobie
  • Anxietate generalizata
  • Tulburare de panica
  • Anxietate de separare
  • Anxietate sociala (fobie sociala)
  • Fobii specifice
  • Anxietate indusa de substante

Potrivit specialistilor, puteti avea mai multe tulburari de anxietate in acelasi timp. Cauzele anxietatii pot fi: o afectiune medicala – cum ar fi bolile de inima, diabetul, astmul sau tulburarile tiroidiene care necesita tratament. Exista o legatura clara intre cofeina si anxietate, alcool si anxietate. De asemenea, anumite medicamente pot fi declansatoare de anxietate. In acest caz, oprirea cofeinei si a alcoolului sau schimbarea medicamentelor poate reduce anxietatea.  

Stresul joaca un rol important in problemele de anxietate. Un eveniment major de viata sau pierderea brusca a unui membru al familiei sau a venitului poate provoca atacuri de anxietate (atacuri de panica), la fel ca si micii factori de stres de zi cu zi – blocajele de trafic, statul la cozi lungi la supermarket, mesajele repetate.

Avand un anumit tip de personalitate, unii oameni sunt mai predispusi la anxietate decat altii. Si, la fel ca atatea stari de sanatate, anxietatea pare sa apara in familii. Genetica poate juca un rol in privinta asta.

Unele anxietati sunt normale, dar daca suferiti de anxietate severa sau va ingrijorati prea mult, este important sa discutati cu un specialist in sanatate mintala despre simptomele dumneavoastra. Psihologii se concentreaza mai mult pe psihoterapie. Psihiatrii sunt cei care pun diagnostice si prescriu tratamente chimice.  

  1. Problemele cardiace pot cauza anxietate

Daca ati avut vreodata un atac de panica, sunteti familiarizati cu felul in care nu  mai puteti respira – si inima va bate mai sa iasa din piept. Dar problemele cu inima pot fi si cauza anxietatii. Persoanele cu tulburare de anxietate generalizata prezinta un risc mai mare decat alte persoane de a avea un atac de cord sau boli cardiovasculare. O treime dintre populatie prezinta simptome de anxietate, cum ar fi palpitatii si dificultati de respiratie. Aceste simptome dureaza adesea pana la un an sau mai mult si sunt mai frecvente la femei.

  1. Tulburarile de anxietate sunt legate de alcool si droguri

Exista o legatura puternica intre alcool si anxietate. Cercetarile arata ca persoanele cu tulburari de anxietate au riscuri crescute de a avea probleme cu drogurile si alcoolul la un moment dat in viata lor. Dar asta nu este tot: abuzul de alcool sau droguri poate duce, de asemenea, la o tulburare de anxietate sau un atac de anxietate. Persoanele cu anxietate sociala care abuzeaza de alcool s-au dovedit a fi mai susceptibile de a avea simptome severe de anxietate – precum si alte probleme emotionale si conditii de sanatate. Indiferent care problema este prima, combinatia de droguri, alcool si anxietate poate deveni un cerc vicios din care nu se iese decat cu ajutor de specialitate.

  1. Cofeina si anxietatea te fac sa te simti si mai nervos

Cofeina este un stimulent – si aceasta poate fi o veste proasta pentru cineva cu anxietate. Efectele nervoase ale cafeinei asupra corpului dvs. sunt similare cu cele ale unui eveniment inspaimantator. Asta pentru ca cofeina va stimuleaza reactiile organismului, iar studiile arata ca acest lucru poate agrava anxietatea si chiar poate declansa un atac de anxietate. La fel ca in cazul simptomelor de anxietate, prea multe cani de cafea va poate tine treji toata noaptea.

  1. Medicamentele pot declansa un atac de anxietate

Anumite medicamente au efecte secundare urate – pot fi cele care cauzeaza simptome de anxietate sau un atac de anxietate. Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala care trebuie luate in considerare includ medicamentele tiroidiene si medicamentele pentru astm, in timp ce decongestionantele fara prescriptie medicala si remediile combinate pentru raceala ar putea, de asemenea, sa va puna in pericol. Si daca incetati brusc sa luati anumite medicamente, utilizate uneori pentru tratarea anxietatii puteti sa va alegeti cu anxietate suplimentara.

  1. Suplimentele pentru slabit au efecte secundare care produc anxietate

Multe suplimente de pierdere in greutate fara prescriptie medicala vin cu efecte secundare care produc anxietate. Efectele secundare ale sunatoarei pot include insomnie, iar extractele de ceai verde (care pretind ca suprima pofta de mancare) contin multa cofeina. Guarana este un ingredient din unele produse dietetice care contine de doua ori mai multa cofeina decat cafeaua obisnuita. Si feriti-va de orice produs care contine efedra – poate duce la cresterea ritmului cardiac si deci la anxietate.

  1. Simptomele anxietatii sunt legate de glanda tiroida?

Glanda tiroida este o glanda in forma de fluture in partea din fata a gatului care produce hormoni tiroidieni. Acesti hormoni sunt importanti pentru reglarea metabolismului si a nivelului de energie. Dar daca tiroida dvs. produce prea multi hormoni, poate provoca simptome de anxietate – nervozitate, iritabilitate, palpitatii si insomnie. Daca aveti simptome de anxietate impreuna cu umflaturi la nivelul gatului, pierdere in greutate, slabiciune, oboseala sau intoleranta la caldura, adresati-va medicului pentru a va verifica glanda tiroida.

  1. Stresul poate agrava simptomele de anxietate

Stresul si anxietatea merg adesea mana in mana (stresul poate fi ceea ce provoaca simptome de anxietate, iar anxietatea poate agrava stresul). Cand sunteti exagerat de tensionati, puteti apela si la alte comportamente care inrautatesc anxietatea, cum ar fi fumatul, abuzul de droguri sau abuzul de alcool. Amintiti-va ca stresul si anxietatea sunt adesea insotite de simptome fizice, cum ar fi dureri de stomac, dureri de cap, gura uscata, ameteli si transpiratii. Daca aveti simptome inexplicabile de anxietate, cereti ajutor medical. Tulburarile de anxietate sunt tratabile.

 

Citind randurile de mai sus, v-ati dat cu siguranta seama care anume va sunt declansatorii. Daca nu va puteti schimba substantial conditiile de viata sau nu puteti face asta singuri, cereti ajutor la cabinetul de psihoterapie scurta strategica. Veti primi ajutorul de care aveti nevoie, va veti recupera rapid si veti fi pregatiti pentru viitor. Veti fi sanatosi si veti putea sa va bucurati din nou de viata.