7 fobii ciudate care chiar exista

fobii

Frica este prezenta mereu in viata noastra si, adesea, este folositoare pentru ca ne protejeaza de tot felul de situatii periculoase. Sunt insa si situatii inc are frica este exagerata sau nefondata. Iata mai jos cateva frici care apar din cauze marunte si care in mare parte ni se par nefondate. Si cei care sufera de aceste fobii isi dau seama, dar nu au capacitatea de a se controla atunci cand sunt pusi in situatii cu semnificatie pentru ei.

Fobii care iti dau viata peste cap

  1. Eisotrofobia – teama de privit in oglinda. Cu totii avem nevoie de oglinda pret de cateva minute pe zi, ca sa ne aranjam aspectul si sa fim ingrijiti. Asa ca o persoana cu aceasta fobie risca sa aiba un aspect neplacut in societate si din cauza aceasta sa fie marginalizata.
  2. Ombrofobia – teama de ploaie. In orice zona am trai, cateodata ploua si daca ne e frica de ea schimba multe aspecte ale vietii noastre. Cum e daca nu te mai poti duce la munca din cauza ca ploua? Iti sta ca un ghimpe in coasta, intr-adevar.
  3. Fonofobia – teama de zgomote. Zgomotele puternice sunt neplacute si genereaza disconfort. Dar una este disconfortul si alta frica. Sunt si zgomote care anunta situatii periculoase si pe care trebuie sa le receptam ca atare, dar cum ar fi sa te sperii de claxonul unei masini? Mai poti iesi pe strada? Te mai poti comporta normal?

 Fobii care iti rapesc bucuria de a trai

  1. Mirmecofobia – teama de furnici. Desi furnicile sunt percepute la insecte harnice de care avem ce invata, sunt oameni care se tem de micile vietati. Cei care locuiesc in orase se intalnesc mai rar cu ele, dar ce te faci daca locuiesti la tara si suferi de aceasta fobie? Nu mai poti iesi din casa. Iar uneori chiar si in casa risti sa faci o criza de panica din cauza lor.
  2. Amatofobia – teama de praf. Hai sa recunoastem, praful e neplacut. Iti provoaca disconfort sau alergii. Te face sa crezi ca o casa prafuita este complet neingrijita. Dar de aici pana la teama e cale lunga. E bine ca avem aspiratoare si tot felul de alte echipamente care ne ajuta sa scapam de praf. Si daca asta nu e de ajuns, avem specialisti in recuperarea din fobii. Inclusiv fobia prafului.   
  3. Globofobia – teama de baloane. Daca esti copil si n-ai vazut niciodata baloane, se mai explica aceasta teama. Dar daca esti adult si inca suferi din cauza lor va fi necesar sa te confrunti cu ele sau sa ceri ajutorul unui specialist.

Pare intemeiata, dar chiar e?

  1. Talasofobia – teama de ape adanci. E bine ca aceasta frica apare doar in contextul unor ape adanci, pentru ca pe ele le poti evita si fobia sa nu se declanseze niciodata. Dar daca esti pescar si munca ta presupune sa pescuiesti in ape adanci? Daca esti salvamar sau ai alta meserie care te obliga sa stai in preajma apei. Atunci chiar ai nevoie de ajutor.

In concluzie

Cele 7 exemple de frici omenesti ne fac sa ne gandim ca ne putem speria din orice. De obicei tratamentul fobiilor inseamna confruntarea cu obiectul fricii. Pacientii vad astfel ca nu sunt cu adevarat periculoase, ca isi poti controla sentimentele si reactiile. Chiar se vor bucura de baloane, de ploaie si de alte lucruri care pana atunci le provocau spaima. Frica poate fi sanatoasa, atat timp cat se desfasoara in limitele protectiei noastre. Daca e exagerata inseamna ca trebuie tratata. Si ne bucuram sa spunem ca rezultatele terapiilor in caz de fobii sunt foarte bune. Cere ajutor si tu daca te recunosti in aceste situatii.