7 lucruri pe care sa nu le spui niciodata copilului tau

lucruri

Parintii sunt si ei oameni, asa ca e doar o problema de timp pana cand fac greseli. Unii mai multe, altii mai putine. Unii mai mici, altii mai grave. Haideti sa vedem ce lucruri n-ar trebui un parinte sa spuna copilului sau. Sub nicio forma. Niciodata.

1. Fac totul pentru tine!

Daca un parinte spune “fac totul pentru tine” copilului sau, acesta poate ajunge la concluzia ca parintelui ii pare rau ca face ceea ce face. Ca copilul nu merita.  Expresia suna ca un repros, ca o dezamagire ca si cum efortul parintelui este unul foarte mare, iar copilul nu face nimic pentru a-l merita

2. Sunt dezamagit de tine!

Un copil care aude aceasta expresie va fi foarte greu de motivat. Dupa asa ceva  va avea nevoie de multa munca de convingere ca sa mai faca ceva vreodata. Isi va pierde  increderea in parinte si in evaluarile acestuia. Va pleca de acasa indata ce va putea sa o faca. La majorat sau chiar mai devreme. Tu vrei sa-ti izgonesti copilul de casa?

3. Sa-ti fie rusine!

Cu siguranta esti suparat ca parinte pe copilul tau daca ai ajuns in ipostaza de a spune asa ceva. Dar nu vei obtine o reactie spasita de la el. Nu vei reusi decat sa il superi foarte tare. Se va simti umilit, neinteles si cu siguranta nu va avea o parere prea buna despre tine. Nici despre el insusi.    

4. Off, esti ca …

Comparatiile sunt extrem de daunatoare in orice circumstante. Copilul nu are repere asa incat sa inteleaga ce-i spui. Nu va intelege decat ca nu e bun si ca nu dai doi bani pe el. Un astfel de sentiment lasa rani adanci si poate face diferenta dintre succes si ratare in viata lui de adult.

5. Ti-am spus eu!

Aceasta expresie te face sa fii perceput altfel decat doresti. N-o folosi niciodata in relatia cu copilul tau si nici in alte relatii. Suna ca un repros si nu foloseste la nimic. Nici macar pe tine insuti nu te scoate basma curata. Poate ca asta intentionai…  

6. Nu vei reusi!

Sa-ti descurajezi copilul este un lucru foarte daunator. Rostul unui parinte este sa il incurajeze pe copil, sa descopere in el lucruri bune si sa le creasca atat cat cat poate de mult. Cu aceasta expresie e posibil sa transformi copilul in ratat.

7. Am terminat-o cu tine

Iata o expresie cel putin ciudata in gura unui parinte fata de copilul sau. Oricat de multe greseli ar face copilul, parintele nu are cum sa termine cu el. Parintele va fi parinte pana in ultima zi a vietii sale. Deci cum este posibil sa foloseasca astfel de cuvinte, sa spuna astfel de lucruri? Ele nu reusesc decat sa raneasca si sa instraineze copilul de parinte si invers. N-o folosi niciodata.

Sunt multe expresii dunatoare in portofoliul parintilor care rasuna dureros in urechile copiilor. Oricate greseli ar face cei mici n-ar trebui sa auda asa ceva. Sunteti de acord cu noi?