7 metode la indemana pentru a preveni atacurile de panica
Atacurile de panica se numara printre cele mai raspandite simptome ale anxietatii. Te iau prin surprindere, sunt greu de controlat si daca ai patit-o o data sigur nu vrei sa te mai intalnesti cu ele vreodata.
Informeaza-te si ai grija de tine
- Documenteaza-te. Cu cat stii mai multe despre anxietate si felul in care aceasta se poate manifesta (atacurile de panica) cu atat iti e mai usor sa te cunosti pe tine insuti si sa intuiesti care ar putea fi vulnerabilitatile propriei persoane.
-
Evita tutunul si stimulantele. Unele persoane sunt sensibile chiar si la cantitati mici consumate si pentru ca e greu de indicat limitele personale, e mai bine ca o persoana anxioasa sa evite sa le consume. Cu cat esti mai stresat si mai preocupat de diverse probleme – inclusiv acestea de sanatate – cu atat mai mult tutunul, cafeaua si alcoolul sunt mai daunatoare fizic si mai perturbatoare psihic.
-
Fa exercitii de respiratie. Atunci cand debuteaza atacurile de panica ceea ce simte mai pregnant pacientul este hiperventilatia. Senzatia de batai intense ale inimii, de sufocare, de presiune si arsura in zona pieptului. Vei putea controla aceste senzatii suparatoare cu ajutorul exercitiilor de respiratie. Capata experienta in acest domeniu si in cazul unui atac de panica vei putea fii in control.
- Fa sport. Orice activitate care presupune miscare si efort fizic e binevenita. Nu e nevoie sa faci asta mai mult de 30 min pe zi. Dar fa-ti un obicei zilnic si tine-te de el. Te va ajuta sa-ti schimbi starea de spirit. Te va feri nu doar de manifestarile anxietatii ci si de depresie.
Odihna si relatii de calitate
- Relaxeaza-te. Fiecare persoana se relaxeaza in felul sau. Analizeaza-te, testeaza si vezi ce anume da rezultate in cazul tau. Poate functiona terapia prin muzica, sportul, practicarea unui hobby, odihna activa, etc. Aloca timp pentru relaxarea ta, chiar e important. Si in acest timp poti pune ordine si in gandurile tale. Mai ales in cele care genereaza frica in vreun fel.
- Relatii de calitate. O persoana care are relatii bune cu familia, prietenii si colegii este mai putin predispusa la boala (frica, ingrijorare, etc.). Aloca timp pentru a intretine aceste relatii corespunzator si te vei bucura de o sanatate de invidiat.
- Odihneste-te. Odihna e cheia spre o viata echilibrata si sanatoasa. Nu-ti planifica activitati seara si nici duminica. Noaptea e pentru somn. Seara e pentru relaxare. Duminica e pauza de la orice fel de stres si presiune. Deconecteaza-te. Nu deschide Facebook-ul, nu te uita la stiri catastrofiste, cateva ore chiar poti opri telefonul de tot. Poti sa si dormi 1-2 ore dupa pranz. Te vei simti alt om daca vei aplica aceste reguli simple de sanatate.
Poti evita atacurile de panica
Iata ca nu e chiar asa complicat sa eviti problemele. Probabil ca unele lucruri din cele enumerate mai sus iti sunt familiare, dar nu le-ai aplicat niciodata. Treci de la cunoasterea teoretica la aplicare practica. Merita! Vei fi mai sanatos.