8 semne ale depresiei. Cere ajutor daca ai mai mult de 3
In ultimele luni rata imbolnavirilor de depresie a crescut vertiginos. Desigur, epidemia de Coronavirus este cauza principala a acestei cresteri dar nici alte motive nu-s de neglijat. Tocmai de asta ne-am gandit sa va dam o mana de ajutor in identificarea bolii de care suferiti daca inca nu ati cerut ajutor medical pana acum si nu aveti un diagnostic cert.
Iata ce sa aveti in vedere
Perspectiva fara speranta
Fiecare om isi face o evaluare rapida a propriei situatii de vietuire. Nu e nimic rau in asta. Dar daca ai ajuns sa vezi numai problemele fara sa mai ai ochi si pentru lucrurile bune care ti se intampla, risti sa te numeri printre depresivi. Desigur, sunt si situatii grave care chiar par fara iesire. Exact in astfel de momente trebuie sa ceri ajutor, sa vorbesti despre situatia ta. Problema e ca depresivii se inchid in ei si nu mai cer acest ajutor de care au atat de multa nevoie. Au nevoie de un nou inceput iar acest NOU vine cerand ajutor. Nu te mai gandi la cum te va judeca lumea din jur. Cere ajutorul de care ai nevoie ca sa te faci bine. Nu, viata ta nu se va incheia asa cum iti imaginezi tu acum. Ai multe sanse la o viata buna, trebuie doar sa le vezi si sa le valorifici.
Pierderea interesului pentru activitatile cotidiene
E foarte usor sa ne pierdem interesul pentru lucrurile cotidiene cand vedem in jur atat de multe probleme, chiar daca unele nu ne privesc direct. Boli, inundatii, seceta, razboaie, cutremure, etc ne fac sa ne schimbam valorile uneori. Si poate ca uneori nu e un lucru rau – chiar sunt lucruri la care e cazul sa renuntam – maruntisurile care nu fac decat sa ne traga in jos. Ar trebui sa ne concentram pe prioritatile personale si pe cele de familie. Restul… la gunoi! Renuntati la orice nu va este de folos, abordati viata cu realism si simplitate si nu va incarcati zilele cu poveri pe care nu le puteti duce. Lasati loc si pentru odihna.
Oboseala
Este o problema in sine care rezulta din suprasolicitare dar este si simptom al multor boli psiho-somatice. Daca nu ai facut niciun efort fizic sau mental in ultima vreme, daca ai dormit relativ bine si n-ai trecut prin probleme grave personale sau de familie iar oboseala persista… e un semn de depresie cel mai probabil. Daca au trecut mai mult de 2 luni de cand te simti asa, e vremea sa ceri ajutor medical.
Anxietate
Si anxietatea e o boala in sine dar poate fi si simptom in cazul in care semnaleaza un caz de depresie. Desigur ca perioada prin care trecem nu indeamna deloc la liniste si calm, dar daca anxietatea este intensa si persistenta, nu are o cauza anume ci e o perspectiva ingrijorata asupra vietii e clar ca nu poti continua asa. Viata ta va fi data peste cap si laolalta cu ea toata viata celor dragi si planurile voastre de viitor. Anxietatea macina si subrezeste resoturile relatiilor dintre pacient si cei dagi si chiar nu e cazul sa ajungeti pana acolo. Cereti ajutor.
Iritabilitate (la barbati, dar nu numai)
Cand vezi ca lucrurile nu merg bine deloc devii iritat. In general barbatii sunt cuprinsi de iritabilitate dar acesta nu este un simptom de depresie care se intalneste numai la ei. Societatea percepe barbatul ca pe un provider, ca pe o persoana care trebuie sa poarte de grija familiei in toata complexitatea aspectelor de viata. Asa ca nu e de mirare ca barbatii devin iritati atunci cand simt ca nu mai fac fata, ca nu mai gasesc solutii la probleme. Adesea nu e vina lor, dar se simt vinovati. Aceste sentimente despre care nu vorbesc, sufocate in ei insisi, le provoaca iritarea. Partenerele pot sa-i ajute prin preluarea unor treburi “barbatesti” pentru o vreme dar pot si sa le spuna ca e vorba de o problema medicala pentru care exista ajutor si vindecare.
Schimbari ale apetitului
Starea sufleteasca infuenteaza in mod natural alimentatia, somnul, reactiile cotidiene. Daca schimbarile alimentare sunt drastice reprezinta un semn ca ceva serios se intampla cu respectiva persoana. Poate fi vorba si de probleme de alimentatie in sine (bulimie, anorexie, etc) dar daca este in asociere cu alte simptome expuse aici, probabil ca semnaleaza prezenta depresiei. Cereti ajutor.
Emotii coplesitoare
Uneori situatiile prin care trecem chiar ne imping la emotii coplesitoare. Numai ca starea este temporara si nu lasa urme. Daca starea de coplesire persista si nimic nu are efect in imbunatatirea starii persoanei in cauza, e necesar ajutor medical de specialitate. Emotiile coplesitoare semnaleaza adesea depresie, anxietate, atac de panica, etc. Acestea sunt afectiuni care nu trec de la sine ci numai cu tratament medical serios si de durata (adesea).
Ganduri de sinucidere
Nimeni nu vrea sa ajunga intr-o asemenea postura dar sunt situatii cand o persoana nu mai vede alta solutie decat moartea. Si atunci cocheteaza cu acest gand. Uneori chiar trece la fapte, alteori doar macina in minte acest gand. E ca atunci cand tot dai cu toporul in tulpina unui pom – la un moment dat se va prabusi. Daca de fapt vrei ajutor si recuperare nu moarte, cere ajutor. Daca ai pe cineva drag in situatia asta, cere ajutor pentru el sau ea. E nevoie rapida de interventie de specialitate. E vorba de viata lor, nu e deloc o joaca sau o modalitate de a atrage atentia, cum cred unii. Mai bine un semnal de alarma fals decat o moarte in familie, nu-i asa?
Ti-ai facut evaluarea in timp ce citeai aceste randuri? Probabil ca da. Daca ai numarat mai mult de 3 simptome (chiar si cand apar ocazional) e cazul sa ceri ajutor la cabinet. In scurt timp se va lamuri si problema diagnosticului tau si tratamentul de care ai nevoie. Vei primi toate recomandarile necesare la cabinet asa incat sa stii ce ai de facut. Vei reveni la cabinet dupa diagnosticare, pentru psihoterapia scurta strategica folosita in recuperarea ta. Vei vedea ca decizia de a cere ajutor a fost cea mai buna pe care ai luat-o vreodata.