90% dintre depresivi se simt foarte obositi. De ce?

In urma unui studiu efectuat in 2018 s-a descoperit ca 90% dintre persoanele diagnosticate cu depresie se simt foarte obosite. In randurile urmatoare incercam sa analizam cauzele acestei stari si sa gasim solutii. Pentru ca e evident, situatia nu poate ramane asa. Oboseala laolalta cu depresia conduce la o stare debilitanta. Specialistii au constantat urmatoarele cauze: probleme legate de somn, de dieta, de stres si efecte adverse ale medicatiei luate de pacienti pentru a combate depresia. Le vom analiza pe rand. 

 

Probleme legate de somn

Somnul este esential pentru regenerarea organismului dupa activitatile cotidiente dar si pentru improspatarea nivelului de energie. Lipsa somnului in sine poate duce la depresie, dar daca boala este deja prezenta lipsa somnului poate inrautati simptomele. Chiar si atunci cand doarme, persoana cu depresie se confrunta cu somn de calitate slaba, adica nu este suficient de odihnitor si nici atat cat ar trebui sa fie ca numar de ore. In functie de forma de depresie, pacientii dorm mai putin decat ar trebui (insomnie), mai mult decat ar trebui (hipersomnie), au stari de somnolenta si diverse dificultati atunci cand dorm (apnee). Chiar daca s-au facut mai multe studii in ultimii ani cu privire la legatura dintre depresie si problemele de somn, inca nu se cunoaste subiectul pe deplin. Fiecare persoana este unica si la fel este si felul in care se raporteaza la somn si la boala. Ar trebui discutata problema cu medicul curant. 

 

Dieta. Obiceiurile alimentare

Se discuta despre ele de multa vreme in lumea medicala si de felul in care alimentatia influenteaza starea de spirit – depresia in cazul de fata. Insa pana acum sunt prea putine studii cu concluzii clare. Ce se cunoaste este ca alimentele antiinflamatoare scade riscul depresiei sau usureaza simptomele. De asemenea, alimentele nesanatoase inrautatesc manifestarile depresiei la unele persoane. E necesar sa consultati un dietetician care sa va analizeze obiceiurile alimentare si care sa va ajute sa schimbati ce este daunator pentru sanatatea personala. 

 

Stresul

Cu totii traim intr-o lume stresata din multe motive. Insa depresivii se raporteaza si mai rau la stres. Le face si mai rau decat celorlalti. Stresul afecteaza nivelul dopaminei si serotoninei din creier. Aceste substante sunt responsabile de reglarea starii de spirit. Depresivii stresati nu mai reusesc sa gadeasca clar, prezinta inflamatii in organism, nu reusesc sa mai doarma aproape deloc, se retrag din activitatile sociale, etc. Oricine poate trece prin situatii stresante, asa ca toti suntem expusi la depresie si nesomn. Dar atunci cand sesizam ca avem aceste probleme, trebuie sa cerem ajutor medical. O situatie de genul acesta care continua la nesfarsit slabeste mult organismul pacientului si chiar il expune la riscuri fatale. 

 

Efectele adverse ale medicatiei antidepresive

E cunoscut faptul ca aceste medicamente ajuta la tinerea sub control a depresiei dar provoaca alte probleme. Si fiecare pacient este unic – la fel si setul de reactii adverse pe care il are. Trebuie discutata situatia cu psihiatrul care are datoria fata de pacient sa-i ajusteze medicatia cat mai precis asa incat efectele adverse sa fie minime. Iar pacientul trebuie sa aplice intocmai prescriptia medicala. 

 

Ce ar trebui facut?

Este un complex de masuri care ar trebui luate. Dupa cum spuneam si mai sus, pacientul trebuie sa discute cu medicul sau despre starea pe care o are. Si in functie de cauza oboselii sale sa consulte si alti specialisti. Sa ia tratamentul intocmai cum i-a fost recomandat, sa renunte la obiceiurile nesanatoase si sa evite situatiile stresante. De exemplu, daca are un serviciu stresant, ar trebui sa-l schimbe. Sa manance sanatos, sa faca sport. Adica sa-si reorganizeze viata pe criterii sanatoase, care sa-l sustina in recuperarea sa completa din depresie. Nu, nu spunem ca o sa fie usor. Spunem ca e absolut necesar. Pentru ca daca nu se ia nicio masura pacientul va ajunge la stadiul de leguma in pat. Nimeni nu vrea sa-si iroseasca viata in felul acesta, nu-i asa? Pe langa medicamentele recomandate, schimbarile necesare in privinta obiceiurilor alimentare si a celor legate de somn, trebuie sa va tineti si de psihoterapie. Daca ati facut psihoterapie pana acum dar fara rezultat si sunteti descurajati, noi va recomandam psihoterapia scurta strategica. Este o forma rapida de recuperare concentrata pe solutii personalizate. De obicei dupa 7 sedinte va simtiti mult mai bine.

Curaj! Cereti ajutor si folositi solutiile care va sunt la indemana. Faceti orice ca sa va recuperati sanatatea.