Adoptia si recuperarea copiilor. Cerceteaza trecutul lor si cere ajutor

adoptia

Abandonarea copiilor pare sa fie la noi in tara o modalitate de a scapa de niste probleme financiare. “Nu-mi permit sa-l cresc” se explica unii parinti si e posibil sa fie intr-o situatie materiala grea. Ce nu stiu acesti parinti e ca cei mici au nevoie de ei, nu de banii lor in mod deosebit. Desigur ca e nevoie de bani pentru a-i asigura cele necesare, dar pentru cel mic mama si tata conteaza cel mai mult. Unii sunt dispusi sa indure lipsuri materiale cumplite numai pentru a fi impreuna cu cei dragi ai lor. Altii ajung in institutii de stat sau private de diverse feluri. Cei din ultima categorie par chiar privilegiati. Dar ei tanjesc sa aiba o familie a lor. Pentru ei adoptia e cea mai buna solutie. 

Adoptia – o lupta dificila

Sa adopti un copil (d)in Romania este o lupta care poate dura cativa ani. In tot acest timp, copilul care ar putea beneficia de prezenta unei familii iubitoare, continua sa fie institutionalizat. Atunci cand in sfarsit copilul ajunge la familia care a dorit sa-l adopte e foarte greu ca aceasta sa-si dea seama care este urmatoarea urgenta. Un moment cred ca lupta s-a terminat. Poate ca din punct de vedere legal si administrativ s-a incheiat, dar incepe recuperarea copilului. Acesta a trecut prin multe suferinte si in mod cert este marcat emotional, psihologic.

Cunoaste copilul pe care il adopti

Poate ca a crescut intr-o familie in care violenta era la ordinea zilei. Poate ca inca nu stie ce inseamna sa aiba 3 mese pe zi, hainute curate si un pat in care sa doarma. Poate n-a reusit sa mearga niciodata la gradinita sau la scoala. Poate ca toata viata lui a trebuit sa apere putinul pe care il avea. Trebuie sa cunosti exact contextul in care a trait copilul, sa intelegi reactiile sale si sa ai rabdare cu el. Sa-l corectezi cu blandete si sa ceri ajutor de specialitate, pentru ca foarte probabil chiar are nevoie. Alege cu atentie psihologul la care apelezi asa incat sa puteti avea rezultate bune in viata copilului in cel mai scurt timp.

 

Nu trebuie sa te rusinezi sa ceri ajutor atunci cand vezi ca e nevoie. Ce conteaza e binele copilului si recuperarea sa. Mai putin parerea celor care nu va cunosc si nu va stiu stradaniile. Dupa o vreme veti vedea ca lucrurile vor intra pe un fagas normal si va veti putea bucura impreuna de noua voastra familie.