Afectiuni anxioase – tipuri si particularitati. Cum sa le identifici
Iata tipurile principale de afectiuni anxioase cu propriul set de simptome.
- Anxietatea generalizata este o stare permanenta de frica, perceptia constanta ca ceva rau urmeaza sa se intample. Dupa o astfel de perioada incep sa apara si afectiuni fizice precum insomnia, oboseala cronica si disconfort digestiv.
- Fobia este o frica ce porneste de la activitati cotidiene care nu sunt riscante in mod excesiv. Oamenii se tem de serpi, paianjeni, sa zboare cu avionul sau sa intre in lifturi sau alte spatii inguste. Pentru ca este bine definita, pacientul incearca sa evite sa se confrunte cu cauza fobiei sale si astfel rezulta o frica suplimentara.
- Atacurile de panica apar deodata si sunt declansate de frica intensa. Inima bate cu putere si pacientul are dificultati de respiratie. Se teme ca pierde controlul asupra lucrurilor si chiar ca urmeaza sa moara. Dupa cateva astfel de atacuri, pacientul va avea o teama in plus: ca situatia se va repeta, exact asa cum a mai patit.
- Anxietatea (fobia) sociala este confundata cu timiditatea dar ea izvoraste din frica exagerata de posibile umiliri in publici si de incapacitatea de integrare in grupuri (la scoala, la munca, etc.). In aceste situatii pacientii se izoleaza complet de societate. Riscul este sa se ajunga la cazuri grave de izolare asociate cu depresia si atacurile de panica.
Alte afectiuni anxioase
- Tulburarea obsesiv-compulsiva se manifesta prin comportamente repetitive, adesea fara sens si care par sa fie imposibil de controlat. Declansatorul lor este frica de microbi, de cutremure, de incendii, etc. Motivele par intemeiate, dar in contextul in care probabilitatea sa se intample este foarte mica, intensitatea fricii este foarte mare.
- Sindromul de stres posttraumatic apare la persoane care au trecut printr-o situatie stresanta sau au fost martori la un eveniment traumatic. Aceste persoane retraiesc situatia prin care au trecut in contextul in care manifesta dezinteres fata de momentul prezent. Nu se pot concentra pe activitati cotidiene, sunt furiosi si sufera de tulburari de somn. Sunt excesiv de iritati si emotivi.
Daca te recunosti in aceste randuri inseamna ca trebuie sa iti faci programare la un specialist care sa te ajute sa revii la un comportament usor de integrat social si la o viata normala, asa cum suntem convinsi ca iti doresti.