Anxietate alarmanta provocata de Coronavirus

In aceasta perioada de criza profunda romanii cauta cu mare interes stiri despre Coronavirus. Pana la un punct este justificat si tocmai pe asta se bazeaza si posturile de televiziune care isi castiga in asta audienta de care au nevoie. Insa, putini isi dau seama ca sunt foarte usor de manipulat si ca starea loc sufleteasca este dirijata de ceea ce afla. Da, virusul acesta e periculos si trebuie sa avem atentie sporita in privinta lui, dar viata noastra este mai mult decat setea neostoita dupa vesti. Trebuie sa ne vedem serviciu chiar muncim de acasa si e necesar un efort de concentrare, trebuie sa avem grija de familie si de cei dragi chiar daca e mai greu si mai consumator de timp, energie si bani decat inainte. Trebuie sa investim in copiii nostri timp si energie asa cum pana acum poate n-am constientizat ca trebuie. Si mai mult decat toate astea trebuie sa ne autoanalizam vietile – pentru ca nu se stie cand vom mai avea atat de mult timp cu noi insine. Ce ne trage in jos? Ce nu merita efortul? Care sunt lucrurile importante cu adevarat? Cum sa ne controlam ingrijorarea cu privire la viitor? Ce se va intampla cu copiii nostri peste cativa ani in contextul in care lumea dupa Coronavirus nu va mai fi asa cum o stiam noi?

Ce ne trage in jos?

Stirile despre virus si raspandirea bolii cu siguranta ne intristeaza si ne ingrijoreaza. Ne fac sa credem ca sigur ne vom imbolnavi, ca cei dragi vor avea de suferit, ca vom ramane fara loc de munca, fara casa, cu ratele neplatite la banci, etc. Sunt preocupari normale, dar cand suntem in mijlocul unei crize nu putem vedea clar cum stau de fapt lucrurile si nu facem altceva decat sa exageram. Ne taiem singuri creanga de sub picioare, cum se spune. Asta face anxietatea si daca lasi sterile sac urge nonstop risti sa ajungi cu ea la niste niveluri greu de controlat. Nu trebuie sa ajungi acolo, iti va fi greu sa te recuperezi dintr-o astfel de stare. Urmareste numai informarile oficiale si atat. Opreste televizorul, opreste platformele de socializare. Pastreaza legatura cu cei dragi ca sa te asiguri ca sunt bine. Nu te chinui cu mai mult decat poti duce. 

Ce nu merita efortul?

Nu merita sa-ti consumi timpul si energia cu planuri peste planuri despre viitor.  Nimeni nu stie acum in ce fel ni se va schimba viitorul. Nu-ti pune intrebari de genul “Cum va fi viata mea peste 5 ani?”. Ia lucrurile asa cum sunt, nu ridica pretentii. Daca ti s-au terminat proviziile cumpara cat este intelept sa cumperi, lucruri de baza cat sa ajunga familiei tale 2-3 saptamani. Nu face stocuri, oricum toate au termen de valabilitate limitat si in vreme de criza nu e indicat sa risipesti bani pe ce nu consumi efectiv. Fii prudent, nu consuma bani pe ceva ce nu-ti trebuie neaparat acum. Stim, toate magazinele au milioane de oferte la care ai visat ani de zile, dar nu e acum momentul oportun. Evalueaza mofturile tale si a celor din familie “taie-le de pe lista”. Un pic de disciplina e binevenita, motivele sunt serioase. Plateste-ti facturile la timp, pune-te la curent cu politica bancii la care ai cont sau credit. Trebuie sa stii din vreme ce ai de facut. Scuturand felul tau de viata de lucrurile inutile vei vedea mai clar ce ai de facut. E adevarat, e un efort mare de organizare. Dar trebuie facut. Dupa aceea vei vedea ca nivelul anxietatii tale va scadea. 

Care sunt lucrurile cu adevarat importante?

Sanatatea ta si a celor dragi. Casa voastra si toate lucrurile care tin de intretinerea voastra. Locurile de munca si scoala. Economiile de care veti avea nevoie in contextul in care toate preturile vor creste. Unele au crescut deja si sigur ai observant si tu. Starea voastra de spirit si preocuparile sufletesti. Cautarea bucuriei in lucrurile mici, in intoarcerea la traditiile de folos ale familiei, la lucrurile facute in casa cu pricepere, la timp de calitate petrecut impreuna. Veti descoperi ca se poate trai si altfel. Mai simplu, mai authentic, mai tihnit. Va fi grea schimbarea? Da, cu siguranta. Dar va merita tot efortul depus. 

Teama de viitor

Fie ca recunoastem fie ca nu toti avem o doza de teama de viitor. Asa a fost  mereu numai ca acum e mai intesa si bazata pe niste motive intemeiate. Invata-te pe tine mai intai si mai apoi pe copiii tai sa fiti flexibili si sa vedeti oportunitatea din criza. Acesta nu este un indemn la lipsa de verticalitate ci unul la gandire logica si rapida. Invatati sa mergeti inainte si sa depasiti orice criza si orice frica. Da, traim intr-o lume periculoasa dar oamenii au in ei insisi niste resurse nebanuite. Ele trebuie folosite. Copiii vor urma mereu ceea ce vad la parinti, deci fiti modele pentru ei. Traiti voi insiva schimbarea inainte sa le cereti copiilor vostri sa se schimbe

Desigur ca schimbarea nu este un lucru usor, cateodata avem nevoie de ajutor si de un aliat. Acesta este psihologul. El gaseste solutii personalizate la dificultatile pacientilor, ii ajuta sa se inteleaga mai bine si sa poata oricand in viitor sa combata aceste probleme. Iti recomandam sa apelezi cu incredere la terapia scurta strategica. Iti va fi de mare folos.