Anxietatea – ce este si cum sa nu te lasi coplesit

anxietatea

Anxietatea este o manifestare de tip reactie la un stimul care se declanseaza in mod natural. Stimulul poate fi o situatie periculoasa, amenintatoare, stres intens sau presiune emotionala. Dar poate fi, in egala masura, si o situatie care doar pare amenintatoare fara sa fie in realitate. E vorba de felul in care interpreteaza sau se raporteaza pacientul la o situatie sau un stimul. Din punct de vedere medical, anxietatea este o neliniste fara obiect, fara sa aiba o cauza imediata si exacta. Este o neliniste difuza care produce disconfort generalizat. Unele situatii cotidiene pot sa conduca la instalarea starilor de anxietate.

Ce se intampla in organism in astfel de situatii?

Creierul produce o cantitate insemnata de hormoni care invadeaza fluxul sanguin. Implicit ritmul cardiac creste, pacientul respira cu dificultate iar musculatura se tensioneaza. Daca anxietatea este prezenta intr-o doza moderata, persoana este alerta, se concentreaza usor si are o buna viteza de reactie in rezolvarea situatiilor cotidiene. Insa, daca depaseste nivelul tolerat individual de catre fiecare persoana, starea pe care o percepe aceasta este una de coplesire si toate functiile sale sunt afectate intr-o masura mai mare sau mai mica: relatiile interumane pe care le are persoana in cauza si activitatile cotidiene (serviciu, scoala, treburi casnice). Daca se intampla astfel, anxietatea are intensitate prea mare si devine simptom al unei afectiuni psihologice.

Anxietatea si particularitatile sale

Sunt mai multe tipuri de afectiuni anxioase si fiecare are propriile specificitati. Din cauza acestor particularitati poate deveni greu de evaluat gradul de anxietate si tipologia sa, insa daca te simti coplesit este un semn clar ca trebuie sa ceri ajutor. Cu cat se intampla asta mai repede, cu atat recuperarea ta va fi mai usoara si de mai scurta durata. Nu lasa anxietatea sa se adanceasca in fiinta ta.